Тест-драйви

Opel Grandland X: незвична назва і крута динаміка

Opel Grandland X: незвична назва і крута динаміка
Фото: Opel

Протягом цього року компанія Opel виведе на світовий ринок шість нових моделей, але поки стартує: яскравим, недешевим кросовером з багатим оснащенням.

Ім’я – ось один з основних приводів для занепокоєння в долі кросовера Opel. Зрозуміло, що за п’ять років неможливо забути всі автомобілі марки, тим більше коли деякі бестселери як Astra і Corsa залишаються в лінійці Opel вже більше трьох десятиліть і до сих пір десятками тисяч колесять по дорогах нашої країни. Перше, що може збентежити покупця, – незвична слуху назва Grandland X, тому що в свідомості людей німецька марка в сегменті кросоверів досі асоціюється з досить великою Антара і стильною міською Мокка.

Втім, новий Grandland X, до назви якого доведеться звикати, не можна назвати спадкоємцем ні першої, ні другої. Довжина автомобіля складає 4480 мм, ширина 2003 мм, а висота 1612 мм, і з цими параметрами він поміщається акурат між згаданими вище моделям.

Правда, на відміну від цих моделей, Grandland, який ділить платформу з Пежо 3008, пропонується виключно в передньопривідному виконанні. Пізніше німці обіцяють привезти до нас гібридну версію з приводом на всі чотири колеса, але конкретних термінів не називають. Поки ж вибір вельми скромний, причому це стосується не тільки типу трансмісії, а й силових агрегатів. На нашому ринку машина доступна тільки з бензиновим турбомотором потужністю 150 к.с., який поєднується виключно з 8-ступінчастим автоматом Aisin.

Варто, однак, визнати, що на ділі цей агрегат досить хороший. Так, у нього немає такого серйозного запасу крутного моменту на низьких оборотах, як у наддувних агрегатів Volkswagen, але в цілому тяги багато, і вона досить рівно розмазана по всьому діапазону робочих оборотів. Додайте до цього спритний восьмиступінчастий автомат з хорошими настройками і отримаєте дуже динамічний автомобіль. Причому не тільки в місті, а й на трасі.

Світлофорні старти у Франкфурті, де проходив тест-драйв, з самого початку не залишили питань до силового агрегату. А сумніви щодо трасових режимів руху досить швидко розвіялися, варто було тільки опинитися за містом на безлімітному автобані. Прискорення без питань давалися Grandland X аж до швидкостей під 170-190 км на годину. Машина добре набирала хід і легко йшла на обгін.

Якщо французькі агрегати на німецькій моделі виявилися вельми доречними, то обробкою салону німці, мабуть, займалися все-таки самостійно. Уніфікованих з французьким побратимом деталей тут мінімум. У кросовера своя симетрична передня панель, традиційні прилади в колодязях з білим підсвічуванням, розсип живих кнопок на центральній консолі і зручні крісла з широченними регулюваннями. У 2020 році такий стиль оформлення може здатися трохи старомодним, проте тут немає ергономічних прорахунків – все по-німецьки вивірено і інтуїтивно зрозуміло.

З тієї ж педантичністю організовані другий ряд і багажник. Місця для задніх пасажирів досить, сам диван відформований під двох, але третій підголовник присутній.

Вантажний відсік об’ємом 514 літрів – правильної прямокутної форми. Колісні арки хоч і з’їдають простір, але незначно. Під підлогою є ще один пристойний відсік, і його може зайняти повноцінна запаска.

В цілому Grandland X виглядає міцним середняком класу, але ціна на автомобіль, який імпортується з німецького заводу Opel в Айзенахі, все-таки зависока. На вибір покупцям пропонуються три фіксовані комплектації Enjoy, Innovation і Cosmo. Перші дві представлені в Україні, вартістю 639 600 і 733 300 гривень відповідно.

За ці гроші можна купити добре оснащений Volkswagen Tiguan з повнопривідною трансмісією, але і Opel Grandland X далеко не бідний. Наприклад, у очікуваної топ-версії Cosmo є шкіряні крісла з великою кількістю регулювань, панорамний дах, висувні шторки, автопаркувальник і камери кругового огляду, безключевий доступ, електропривід багажника і бездротова зарядка для телефону. До того ж, на відміну від однокласників, для нашого ринку ця модель ще й досить свіжа.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook