Авто на єврономерах Автоновини

Що не так з розмитненням авто на єврономерах від Кабміну

13 лютого Кабінет міністрів України спростив процедуру митного оформлення та постановки на облік автомобілів, скасувавши зобов’язання проходити сертифікацію для підтвердження відповідності конструкції (в тому числі, екологічних норм) при митному оформленні та першої реєстрації авто.

Згідно з постановою, тепер разом з сертифікатами відповідності використовуватимуть технічний паспорт країни останньої реєстрації. Про це пише в своєму блозі генеральний директор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко.

«Я давно лобіюю ідею скасування сертифікації в Україні шляхом її заміни на автоматичне визнання іноземних сертифікатів і начебто повинен радіти нововведенням .. Але ..
Є кілька нюансів, які залишилися не поміченими «, ??- відзначає експерт.

1) Відповідно до постанови Кабміну порядок митного оформлення без сертифікатів буде тимчасовим і припинить дію разом з тимчасовим порядком виконання митних формальностей, прописаних в постанові Кабміну №1077 від 12.12.2018 року.

А згідно п.2 цієї постанови ««Тимчасовий порядок виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на митній території України, затверджений цією постановою, втрачає чинність через 180 днів з дня набрання чинності Законом України від 8 листопада 2018 р. № 2612-VIII “Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України”.
Тому авто без сертифікатів можна буде оформляти тільки до 21 травня 2019 року!




2) Відповідно до постанови Кабміну без сертифікатів можна буде оформляти тільки транспортні засоби, які підпадають під дію Тимчасового порядку виконання митних формальностей, прописаних в постанові Кабміну №1077 від 12.12.2018 року.
А згідно п.1 Порядку:
«Тимчасовий порядок визначає механізм виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів, що класифікуються за кодом товарної позиції 8703 згідно з УКТЗЕД та ввезені громадянами на митну територію України в період з 1 січня 2015 р. до 25 листопада 2018 р., а також:
1) перебувають у митному режимі тимчасового ввезення або транзиту, поміщення в який здійснювалося шляхом вчинення дій, усного декларування або декларування з використанням іншого документа, ніж митна декларація, на бланку єдиного адміністративного документа;
2) перебували у митному режимі тимчасового ввезення або транзиту, були вивезені за межі митної території України після 25 листопада 2018 р. та ввезені повторно.»

Тобто, в рамках дії Порядку і, відповідно без сертифікатів, можна оформити ТІЛЬКИ євробляхі, які були ввезені до 25.11.2018, або вже були ввезені раніше, потім вивезені і повторно ввезені після 25.11.2019!

Тобто, дані спрощення митного оформлення та реєстрації авто стосуються не ВСІХ авто і не НАЗАВЖДИ, а тільки «ЄВРОБЛЯХ» і тільки до 21.05.2019.

«Пам’ятайте, у Оруелла:« Всі звірі РІВНІ, але є звірі більш РІВНІ! »?
Так і тут! За Конституцією всі українці рівні, але тільки законослухняні українці повинні платити ПОВНІ податки і побори за сертифікат по повній програмі, а тим, хто порушив митне законодавство – пільга 50% на сплату акцизу і можливість оформлення без сертифікатів і сплати поборів за його отримання! Якби Кабмін спростив оформлення ДЛЯ ВСІХ УКРАЇНЦІВ (а не «обраних» на бляхах), то я б радів. А радіти тому, що певна група громадян «нахилила» Кабмін і домоглася оформлення авто без сертифікатів НЕ ДЛЯ ВСІХ УКРАЇНЦІВ, а для СЕБЕ, не буду бо не бачу сенсу “, – заявляє експерт.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook