Статті Тест-драйви Цікаво

Огляд Kia Sorento: ламання стереотипів

Огляд Kia Sorento: ламання стереотипів

Про новий Sorento його творці кажуть, що за їхнім задумом власник цієї машини – чоловік середніх років, який хоче чогось прогресивного і більш-менш статусного. Звичайно, він возить сім’ю, але частіше їздить один. І йому не потрібне нудне чотириколісне авто для доставки людей з точки А в точку Б, а бажає він щось з певним характером. І ми його розуміємо. Залишилося перевірити, чи добре його зрозуміли корейці.

Здається, Kia всерйоз вирішила розвіяти тугу в стані «паркетників». У компактному класі вже з’явився навесні Seltos – сама передова по стилю модель серед конкурентів. Зараз настала черга Sorento, який вже є в продажу, в великому автосалоні – «KIA на Петрівці» – https://kia.net.ua/, де представлено найбільший вибір автомобілів модельного ряду KIA. Він вийшов трохи стриманіше, ніж молодший брат, але над ним теж серйозно попрацювали «іміджмейкери» в тому ж ключі. Замість колишніх м’яких і округлих форм – гострі грані і цікаві лінії. І багато помітних деталей. «Противотуманки» – не круглі, не квадратні, а в вигляді чотирьох смужок, загострених назустріч один одному.

Позаду – своєрідна імітація спортивного вихлопу, розведеного на дві сторони. Це зараз зустрічається практично на всіх машинах, включаючи рестайлінговий Rio, і часто виглядає безглуздо. Але у випадку з Sorento ця срібляста закарлюка не намагається справді здаватися вихлопними трубами. Швидше це виглядає просто як спортивний дизайнерський елемент.

Представники Kia підкреслюють, що не побоялися ввести в гаму яскраві і насичені кольори, що не дуже характерно для цього класу. Всього відтінків десять, три з них нові: червоний, коричневий і синій. Але, вибір кольору салону поки що стандартний: інтер’єр може бути тільки чорним, та кольору піска. Пізніше можливо з’явиться ще якась альтернатива.

Коли Kia оголосила, яким буде вибір силових агрегатів для України, найбільше недовіри викликала дизельна версія 2.2 (199 к.с.) з 8-ступінчастим «роботом», який має два зчеплення. Адже у минулого покоління з аналогічним мотором був 8-ступінчастий класичний «автомат» – такий варіант українські автомобілісти традиційно вважають більш надійним. До того ж мотор тепер отримав алюмінієвий блок циліндрів, і це теж багатьох насторожує.

На запитання про те, чому вирішено зробити ставку саме на «робот», представники Kia відповідають, що попит на цю трансмісію зростає: в сегменті кросоверів D-класу на неї вже припадає 20%. «Автомат» популярний, але його частка вже не найбільша – лише 35%. Лідер продажів – варіатор, у нього 42%. Тут, звичайно, можна заперечити, що безступінчату трансмісію беруть за відсутністю вибору у багатьох марок. Але маємо те, що маємо. До речі, «механіка» в цьому сегменті ще жива – 9% продажів, незважаючи на те, що для багатьох моделей вона не запропонована в принципі.

Що ж стосується алюмінієвого дизельного мотора, в Kia стверджують, що цей агрегат нового покоління – набагато більш досконала розробка, ніж раніше. Але дивимося на технічні характеристики, і що ми бачимо? Показники потужності і крутного моменту взагалі не змінилися в порівнянні з таким же мотором на Sorento Prime. Тоді навіщо взагалі треба було вкладатися в розробку нового дизеля? Kia відповідає, що це в першу чергу заради того, щоб вписатися в більш суворі світові стандарти щодо викидів шкідливих речовин. Ну і попутно знизити витрату палива: якщо з колишнім дизелем автомобіль споживав в змішаному циклі 7,4 л / 100 км, то тепер заявлена витрата – 6,1. До того ж, кажуть, покращився температурний баланс двигуна.

Дизельна версія, яка представлена в Україні, порадувала динамікою за рахунок додаткових 19 к.с., але в першу чергу – за рахунок величезної різниці в крутному моменті, який тут майже вдвічі більше: 440 проти 232 Нм. Розгін до «сотні» – 9,2 секунди, це вже дещо. І на високих оборотах голос цього агрегату ідеальний.

Варто відзначити, що настройки рульового управління і шасі такі, що на кермо не передаються зайві поштовхи, але інформативність нормальна. При проїзді по бруківці з хвилями, кермо не б’є по руках і не смикається з боку в бік. Лише легка високочастотна вібрація від каміння. Коли при з’їзді з дороги на прилеглу територію треба проїхати невелику сходинку, відчувається тільки поштовх в підвісці, але кермо спокійне. Це доповнює атмосферу пристойного, недешевого в хорошому сенсі кросовера.

Зусилля на кермі, а також характер роботи трансмісії, залежать від того, в якому становищі знаходиться селектор їздових режимів. В асфальтових налаштуваннях на кермі більше зусиль і інформації, а у позашляхових режимах він легший і в’язкий.

Салон – це, напевно, найголовніший плюс новинки. Тут зручно і ненудно. Сріблясті металізовані вставки на знімках можуть виглядати простовато (зустрічаються подібні коментарі в Мережі), але в реальності вони такого враження не справляють.

Тут багато хороших рішень. Центральна консоль організована з фантазією. Частина кнопок стали сенсорними, але найбільш важливі – металеві, приємні на дотик і по дизайну. Спинку усіх рядів сидінь можна відкинути на комфортний кут, в підлокітниках дверей – зручні підстаканники, в центральному підлокітнику – ще два. На вікнах – штори. Загалом, тут не просто можна їздити, тут в певному сенсі можна жити. Чи про кожен седан D-класу таке скажеш?

Огляд Kia Sorento: ламання стереотипів

До речі, є в наявності і дуже гарна функція – можливість запрограмувати різні профілі водіїв. Якщо автомобілем користуються кілька людей, то при посадці за кермо можна вибрати користувача, і тоді регулювання сидінь, дзеркал, клімат-контролю і набір радіостанцій будуть такими, які той чи іншій водій вважає за краще для себе.

Безумовно, новинка крутіше за всіма параметрами своїх попередників, придбати її можливо у офіційного дилера – найбільшого автосалону «КІА на Петрівці», який є представником південнокорейського виробника автомобілів KIA в Україні.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook