Автоновини Військова техніка

Краб” та “Бастіон”: названо строки глибоких модернізацій Т-64 та “Оплоту” для ЗСУ

Краб" та "Бастіон": названо строки глибоких модернізацій Т-64 та "Оплоту" для ЗСУ

Збройні Сили України будуть експлуатувати Т-64 до 2045 року завдяки глибокій модернізації. Про це повідомив заступник міністра оборони з озброєння Олександр Миронюк в ексклюзивному інтерв’ю Defense Express.

“Зараз триває дослідно-конструкторська робота “Краб”, яка передбачає модернізацію танка Т-64 таким чином, щоб ми його могли експлуатувати ще 25 років… до кінця 2021 року або на початку 2022, ми отримаємо перший дослідний зразок модернізованого Т-64″, – заявив Олександр Миронюк. Додавши, що розробка конструкторської документації вже завершилась.

(Про модернізацію танків з 10:35)

Глибока модернізація Т-64, яка отримала шифр “Краб” зараз здійснюється силами “Харківського конструкторського бюро машинобудування ім. Морозова”. Як писав Defense Express, роботи над нею розпочалась у 2016 році, проте “спотикалася” через проблеми фінансового та організаційного характеру.




Головною особливістю Т-64 “Краб” стане його ремоторизація – двигун 5ТДФ замінять на 6ТД, що дозволить уникнути зменшення маневровості машини, як це відбулось з “Булатом”.

Очікується оновлення цифрових систем управління вогнем, встановлення сучасної оптично-тепловійзійного комплексу спостереження, прицілів, підвищення тактично-інформаційної обізнаності екіпажу, інтегрування танку у єдину систему управління військами, тощо.

Краб" та "Бастіон": названо строки глибоких модернізацій Т-64 та "Оплоту" для ЗСУ
Т-64 зразка 2017 року – остання версія танка у ЗСУ

Під час модернізації, увагу буде приділено і захисту бойової машини. Зокрема заміну динамічного захисту вже відпрацювали на Т-64 зразка 2017 року. Цілком логічно, що увагу буде приділено і захисту танка від з атаки з гори. І в цьому випадку можлива інтеграція активного захисту на кшталт вже відпрацьованої на експортних контрактах системи “Заслон”.




Проте що насправді буде інтегровано у Т-64 “Краб” стане достовірно відомо через рік, коли перший зразок оновленої машини вийде на полігон.

Краб" та "Бастіон": названо строки глибоких модернізацій Т-64 та "Оплоту" для ЗСУ
Т-64 “Краб” вийде на полігон узимку 2021-22 років

Водночас у серію ця бойова машина, у найкращому випадку, потрапить лише у 2023-2024 році, бо її чекає повний цикл державних випробувань. Лише після них “Завод ім. Малишева” зможе розпочати їх виготовлення для війська.

Паралельно із роботою над проектом “Краб” на ХКБМ опрацьовують модернізацію танка “Оплот”, який проходить під шифром “Бастіон”.

“Зараз проводиться дослідно-конструкторська робота “Бастіон”. В рамках якої йде імпортозаміщення танка “Оплот”. Дослідний зразок, сподіваємось, отримати у 2023 році”, – повідомив Олександр Миронюк.

Деталі проетку “Бастіон” зараз не відомі, проте можливо очікувати інтеграцію частини рішень з проекту “Краб”, що дозволить значною мірою уніфікувати ці машини. Якщо ХКБМ виконає всі свої зобов’язання перед Міноборони у строк, то процес серійного виготовлення “Бастіонів” розпочнеться не раніше 2025 року.

Краб" та "Бастіон": названо строки глибоких модернізацій Т-64 та "Оплоту" для ЗСУ
“Оплот” буде оновлений під потреби ЗСУ

Таким чином, основу бронетанкових підрозділів Збройних Сил України через п’ять років та на найближчі десятиліття будуть формувати дві глибокі модернізації Т-64 та “Оплот”. А десь на рівні 2025 року на ХКБМ мають розпочати вже створення танка нового покоління, розробка якого у реаліях сьогодення, може тривати 10-15 років.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook