Автоновини Військова техніка

Українська армія замість «Градів» буде використовувати інноваційні «Буревії»

Українська армія замість «Градів» буде використовувати інноваційні «Буревії»

Для створення «Буревія» об’єднають РСЗВ «Берест» і «Верба».

Міністерство оборони активізувало створення нової реактивної системи залпового вогню (РСЗВ), яка має замінити «Гради». Для цього об’єднають вже існуючі розробки – «Берест» і «Верба», кожна з яких має свої переваги.

У ЗСУ зараз є потреба в оновленні 122-мм реактивних систем залпового вогню радянського виробництва “Град”. Водночас в Україні є дві, фактично, конкуруючи розробки: “Верба” від ХКБМ та “Берест” від Шепетівського ремонтного заводу. Кожна з них має свої ефективні рішення, тому найкращим буде об’єднати їх. Зокрема, ми візьмемо напрацювання з автоматизації з “Верби” та інтегруємо їх з бойовою частиною “Береста”, яка має більшу вогневу потужність», – розповів заступник міністра оборони України Олександр Миронюк.

БМ-21У «Верба» є модернізацією «Града» шляхом встановлення вже існуючої бойової частини на шасі КрАЗ-6322 та додаванням низки навігаційних та автоматизованих систем. Тобто «Верба» використовує стару радянську бойову частину.




«Верба» була прийнята на озброєння у 2019 році, а також анонсований початок її серійного виробництва на «Шепетівському ремонтному заводі».

У свою чергу на «Бересті» використано абсолютно нову сучасну бойову частину, яка виготовляється на вітчизняних потужностях. Ця РСЗВ має більшу кількість направляючих – 50, замість 40. «Берест» використав для шасі КрАЗ-5401НЕ.

«В обох випадках серійне виготовлення “КрАЗівського” шасі зараз залишається під величезним питанням через процедуру банкрутства автомобільного заводу. Тому для нової РСЗВ буде обрано інше шасі, яке буде уніфіковано у рамках запланованого переходу на єдину мультиплатформу (із різною колісною формулою) для всіх комплексів та систем Ракетних військ та артилерії ЗСУ».

Випробування нової РСЗВ провели на одному з полігонів. Нова реактивна система обладнана цифровою системою управління вогню, також в РСЗВ вбудовано систему обміну інформацією на полі бою. Це дозволяє включити «Буревій» у єдиний розвідувально-ударний контур, коли отримана розвідкою з безпілотників інформація в режимі реального часу може передаватися на вогневі позиції, після чого по ворогу наносять прицільний удар. Ціль може бути знищена всього через кілька хвилин після того, як військові уточнили координати.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook