Авто на єврономерах Автоновини

Євробляхери заплатять: що готують нардепи для власників машин на єврономерах?

Українські нардепи продовжують роботу над законопроектом, який узаконить «євробляхи». Одна з поправок передбачає стягування грошової застави за транзитний в’їзд на єврономерах. Що це означає для автовласників, і чому це важливо для врегулювання ситуації на дорогах, повідомляє EtCetera.

ФАКТ. 1 жовтня 2018 року Верховний Суд України визнав, що використання ввезеного в режимі транзиту автомобіля на єврономерах не є порушенням Митного кодексу. Але власникам «євроблях» не варто розслаблятися, оскільки рішення суду не звільняє їх від відповідальності за порушення інших законів.

НЮАНСИ. За даними української митниці, в серпні 2018 року в Україні перебувало не менше 682 тис. автомобілів на єврономерах. За словами нардепа Ніни Южаніної, в країні перебуває до 1,5 млн таких авто.

Режим транзиту – це схема, яку використовують автовласники з європейською реєстрацією, щоб уникнути сплати податку. За порушення термінів транзиту в українському законодавстві передбачено штраф від 170 до 8,5 тис. гривень. Верховний Суд своїм рішенням скасував штрафні санкції, передбачений ст. 469 Митного кодексу. Але існує ще дві статті, які можуть застосовуватися до порушників – ст. 485 і ст. 470.

ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ? Рішення суду зіграло проти евробляхерів. Адвокат Денис Фетисов у коментарі 112.ua повідомив, що за ст. 469, яку оскаржили в суді, власників авто могли оштрафувати максимум на 8,5 тис. гривень. Ст. 485, за його словами, передбачає штраф до 100 тис. гривень.

Денис ФЕТИСОВ, адвокат:

Винесене Верховним Судом рішення – зовсім не перемога власників «євроблях», а навіть навпаки. Їм вигідніше було платити штраф 8,5 тис. гривень за 469-ю статтею, ніж іти на дорожчу санкцію, передбачену 485-ю статтею.

За даними Фіскальної служби, зараз в Україні у транзитному стані знаходиться близько 470 тис. автомобілів. З них 110 тис. машин порушили терміни. Повідомлення в ЗМІ щодо вердикту Верховного Суду ввело багатьох українців в оману. Люди помилково вважають, що суд дозволив їздити на «євробляхах». Але якщо не буде прийнято відповідний закон, євробляхерам доведеться заплатити штраф.




ЩЕ ОДНА БІДА. У липні народні депутати проголосували в першому читанні за законопроект про узаконення «євроблях». Перед другим читанням закону необхідно розглянути поправки. Глава парламентського митного комітету Ніна Южаніна, що працює над законом, заявила, що в документ внесуть правку, яка зобов’яже платити заставу за автомобілі, що в’їжджають в Україну транзитом. Власник машини повинен буде внести заставу в розмірі встановлених податкових платежів. Якщо протягом 10 днів машина не покине країну, заставу перерахують до державного бюджету. Южаніна впевнена, що ця норма зробить фальшивий транзит невигідним.

КОЛИ ПРИЙМУТЬ ЗАКОН? Розмови про штрафи за порушення митних правил стали б неактуальні для власників «євроблях», якби прийняли закон про зниження вартості митного оформлення. Закон повинен зменшити вартість оформлення до 150-1500 євро в залежності від віку автомобіля. У вересні 2018 року Южаніна обіцяла винести законопроект на обговорення на початку листопада. 22 жовтня вона зазначила, що отримала відповіді від усіх міністерств, тому найближчим часом законопроект розглянуть в сесійній залі.

Напівлегальний статус «євроблях» призводить до численних проблем. Це і корупційні схеми на митниці, і нерозкриті ДТП, і шахрайські схеми, пов’язані з оформленням автомобілів. В інтересах парламенту швидше прийняти закон і врегулювати питання в цьому сегменті авторинку, як би болісно це не вдарило по автовласниках.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook