Автоновини Військова техніка

Як виглядають «батьки» українських військових автомобілів

Фото: КрАЗ Спартан

За останні кілька років в Україні з’явилося безліч вітчизняних броньованих автомобілів. Хоча ще до війни на Донбасі український автопром не мав жодної подібної машини. У всякому разі, в серійному вигляді.

Тепер же на ринку, на якому ще в 2013 році було порожньо, стало не проштовхнутися. Тут вам і «Дозор-Б», і «Барс-8», і «Варта-2», і «Козак». А у КрАЗа і зовсім з’явилася ціла лінійка бронетехніки.

Невже всеж за рік-другий можна створити бронеавтомобіль з нуля? Звичайно, ні. Наприклад, над «Дозором» працювали понад 10 років – перший прототип був представлений ще в 2004 році. І тільки в 2016-му броньовик з’явився в серійному вигляді.

Більшість інших бронетранспортерів і зовсім побудовано на базі цивільних автомобілів. Як правило, українські розробники беруть за основу яку-небудь модель комерційного авто, і вже на його шасі будують фортецю на колесах.

А тепер про кожний броньовик докладніше.

«Козак 2»

Фото: Козак-2

Перше покоління «Козака» було побудовано на шасі італійського фургона IVECO Daily. Пізніше ж виробник – НВО «Практика» – в якості бази почав використовувати іншу модель IVECO – вантажівка ЕuroCargo.

Фото: IVECO ЕuroCargo

КрАЗ «Кугуар»

Фото: КрАЗ «Кугуар»

В основі КрАЗ Кугуар лежить шасі Land Cruiser 79. Це повнопривідний позашляховик, що випускається японською компанією Toyota. Двигуни у «кугуар» теж «тойотовскі». Можлива компоновка авто, як з бензиновими, так і дизельними агрегатами.




Розробкою броньованого автомобіля займалася компанія Streit Group, яка має виробничі потужності в Канаді, Об’єднаних Арабських Еміратах, а також у багатьох інших країнах. Автомобіль проходив доопрацювання в Україні з урахуванням бойових завдань в зоні АТО.

Фото: Toyota Land Cruiser 79

«Барс-8»

Фото: Барс-8

«Барс-8» побудований на базі американського пікапа Ram. Розробкою броньовика займалися фахівці «Богдана».

Під капотом у «Барса» американський двигун Cummins Turbo Diesel, який працює в парі з японською 6-ступінчастою коробкою передач Aisin. Машина може комплектуватися, як автоматичною, так і механічною трансмісією.

Фото: RAM Truck

На даху «Барса» може бути встановлено стрілецьку зброю калібром 7,62 або 12,7 мм. Конструкція бронемашини також передбачає установку сучасного бойового модуля.

КрАЗ «Спартан»

Фото: КрАЗ Спартан

КрАЗ «Спартан» побудований на шасі ще одного американського пікапа – Ford F550. Двигун теж «фордовский».

Фото: Ford F550

Розробкою «Спартанців», як і «кугуар», займалася канадсько-арабська компанія Streit Group. Перший автомобіль був зібраний в Канаді в 2013 році. А вже в 2014-му «Спартан» почали збирати в Кременчуці.




Автомобіль встигли закупити Нацгвардія, ВСУ і Держприкордонслужба.

«Варта-2»

Фото: Варта-2

«Варта» побудована на базі повнопривідного МАЗа. Який двигун встановлений на бронеавтомобіль, виробник не повідомляє.

Відомо, що на презентаційному екземплярі стояв російський ЯМЗ. Компанія обіцяла поміняти його на американський Cummins. Але чи виконала обіцянку, невідомо.

Фото: Військовий МАЗ

Якщо двигун залишився колишній, то, швидше за все, на авто стоїть ЯМЗ-5363. Його потужність – 240 кінських сил. Крутний момент – 1049 Нм.

 

ДЖЕРЕЛО: cardiagram.com.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook