Авто на єврономерах Автоновини

Гройсман оголосив «бляхам» війну: чим це обернеться для водіїв

У Кабміні над власниками «євроблях» вирішили влаштувати експеримент – до 31 грудня 2018 року поліцейським дали право «заглядати» в базу митників «Інспектор – 2006», а також цілодобово чергувати в зонах митного контролю на кордоні. Про це йдеться в постанові КМУ № 479 за підписом Володимира Гройсмана.

Фактично, цей документ розв’язав руки поліцейським, давши можливість в будь-якій точці України штрафувати водіїв, які прострочили термін перебування авто, а при повторному порушенні – конфіскувати «бляху».

«ІНСПЕКТОР» – «РУБІЖ» – конфіскація
Про те, що Володимир Гройсман не проти приміряти на себе лаври переможця «блях», стало зрозуміло давно. Але якщо зі схемою розмитнення, запропонованою Ніною Южаніною, більш менш згодні навіть власники «блях», то пропозиція від Гройсмана вписується в модель дій «поганого поліцейського». Вся справа в суті бази «Інспектор – 2006», до якої дали доступ копам.

Вона містить інформацію про транспорт, який в’їхав в Україну в режимах «тимчасове ввезення» на 1 рік або в режимі «транзит» на 5/10 днів, пояснює глава Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко. Тепер поліцейські, зупинивши будь-яку «бляху», зможуть дізнатися, чи не перевищила вона дозволений термін перебування на території України. І якщо є порушення, власників штрафуватимуть за ст. 121 КпАП (абзац «Керування водіями транспортними засобами, не зареєстрованими в установленому порядку»). Привід для зупинки «бляхи» теж є – пункт 29.2 ПДР України ( «Транспортний засіб, що перебуває в міжнародному русі на території України більше двох місяців, повинен бути тимчасово зареєстрований в уповноваженому органі МВС»).




«Тепер поліція буде отримувати з бази «Інспектор – 2006» дані про всі авто, які знаходяться в країні понад 90 днів і не зареєстровані в зазначені терміни, вводити ці дані про авто-порушників (незареєстрованих відповідно до постанови КМУ №1388) в систему «Рубіж», яка зчитує номер проїжджаючого авто і повідомляє про його перебування в базі розшуку незареєстрованих авто. І тут вже у поліції є абсолютно законні підстави зупинити це авто і, не вимагаючи пред’явлення митних документів, заявити: «Ваше авто знаходиться в Україні понад 90 днів, за цей час не зареєстровано і ви оштрафовані згідно ст. 121 КпАП за пересування на незареєстрованому авто!» Все просто .. Теж саме і в разі перевищення терміну 10 днів авто, які були ввезені в режимі «транзит». Неінформовані можуть говорити, що мовляв у «Рубіж» вносять дані тільки про викрадені авто, а інформовані знають, що в цій базі не тільки авто, що знаходяться в угоні, а є також «пошук майна боржника» і тп., так що поповнення бази «Рубіж» новою інформацією для МВС не проблема», – пояснив Олег Назаренко.

«Єврономери» ЧЕКАЮТЬ ХОДУ ВІД ПОЛІЦІЇ
Важливо відзначити, що якщо одного разу оштрафованого по ст. 121 КпАП водія спіймають на цьому ж порушення повторно, то стаття дозволяє цей автомобіль вилучити. Громадські працівники від «єврономерів» вже заявили, що влада оголосила їм війну, але поки не вирішили, як на це реагувати.

«Справа в тому, що позиції по постанові Кабміну немає ні у кого – ні в ДФС, ні у поліції. Є «Закон по поліції», а постанова Кабміну не є закон. Це розширення повноважень, не більше. Якби зміни ввели в закон ще одним пунктом, це була б зовсім інша ситуація. Поліцейські поки зволікають, щоб не отримати нові судові позови. Але з іншого боку, якщо вони отримають цей наказ від свого керівництва, то будуть його виконувати, незважаючи на його правоту. Ми ж поки будемо дивитися, як цим розширенням повноважень буде розпоряджатися МВС. Однозначно будемо захищатися», – каже один з керівників «Авто Євро Сили» Олег Ярошевич.

Він підтвердив, що доступ до бази «Інспектор – 2008″ дає поліцейським можливість перевірити термін перебування «бляхи» в Україні і при повторному порушенні конфіскувати автомобіль.

«За великим рахунком, навіть зараз поліцейський може зробити запит через чергову частину в ДФС і отримати відповідь щодо законності перебування транспортного засобу. Але в даному випадку, як ми вважаємо, постанова Кабміну – це політичні ігри », – додали в АЄС.

 

 

ДЖЕРЕЛО: autonews.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook