Авто на єврономерах Автоновини

За подвійним тарифом: Скільки потрібно буде заплатити за легалізацію євроблях і що буде, якщо не платити

В Україні готують чергову схему легалізації авто на “євробляхах”. Днями в парламенті зареєстровано одразу два законопроекти на цю тему – №8487 і 8488. Обидва подала депутатська група, яка об’єднує представників практично всіх парламентських фракцій і профільного комітету з питань податкової та митної політики.

Під документами підписалися, зокрема, Ніна Южаніна, Віктор Галасюк, Роберт Горват, Дмитро Святаш та інші.

“Ці пропозиції широко обговорювалися і знайшли підтримку серед різних політичних сил. Це дозволяє розраховувати, що дані законопроекти, на відміну від інших на цю ж тему, все-таки будуть прийняті”, – сказав “Країні” член правління Спілки автомобілістів України Петро Козак.

Втім, не факт, що нові ідеї легалізації євроблях дозволять навести порядок на ринку.

“Запропонована схема дуже заплутана, дорога і з масою підводних каменів. Будуть масові бунти автовласників”, – попереджає автоексперт Сергій Креймер.

Глава асоціації власників машин на єврономерах “Авто Євро Сила” Олександр Чернявський запевнив “Країну”, що вони будуть відстоювати свої права до кінця і підтвердив готовність до нового автомайдану національного масштабу.

Як 50-75 євро перетворюються в тисячі

Олександр Чернявський розповів, що вони постійно тримають зв’язок з профільним парламентським комітетом і беруть участь в обговоренні всіх законодавчих ініціатив.




“Ми не проти легалізації. Але тільки якщо будуть дотримані три наших вимоги. По-перше, закон повинен бути один для всіх – і старі і нові авто потрібно розмитнювати за однаковими правилами. По-друге, ми вимагаємо, щоб прибрали норму про Євро 5 (зараз в Україні не можна завозити авто нижче цієї екологічної норми, тобто, випущені до 2009-2010р – Прим. Ред.). По-третє, податкові ставки повинні бути доступними. тобто, не більше 500-1000 євро за автомобілі вартістю 2 -3 тисячі євро 2000-2005 року випуску (а це основна маса євроблях – Прим. Ред.). Нам обіцяли, що всі ці вимоги будуть враховані”, – пояснив Чернявський.

Втім, досить почитати запропоновані депутатами законопроекти, щоб переконатися, що уявлення про доступність розмитнення у них і євробляхерів, м’яко кажучи, різні. У законопроекті №8487 пропонується запровадити нову схему оподаткування акцизом легкових авто.

Якщо зараз рахунок виставляють в залежності від об’єму двигуна, то в разі прийняття законопроекту стануть нараховувати податок на одиницю транспортного засобу. Автори проекту розробили спеціальну таблицю, де в якості базових числяться бензинові і дизельні моделі легковиків з літровим мотором: за першу потрібно буде платити акциз в 50 євро, а за другу – 75 євро.

Для інших моделей податок будуть вираховувати, множачи базову ставку на коефіцієнти. Їх пропонується ввести кілька. Перший хочуть рахувати за формулою – об’єм двигуна розділити на 1 тисячу куб. см. Тобто, для авто з дволітровим мотором коефіцієнт буде два, для трилітрового – три і т.п.

Другий коефіцієнт – це, по суті, вік авто. “Він буде дорівнювати кількості повних календарних років з року, наступного за роком виробництва”, – йдеться в пояснювальній записці. Для нових авто такий коефіцієнт дорівнюватиме одиниці.

На перший погляд, все якось справедливо і порівняно недорого. Але для багатьох авто суми виходять просто захмарними. Наприклад, за розрахунками Южаніної, на 15-річне авто з бензиновим двигуном 1,5 л акциз складе 1 125 євро, а на таке ж з 2-х літровим мотором – 1,5 тисячі євро. На такий же автомобіль з дизельним двигуном нарахують вже 2,25 тисяч євро. Трилітрові мотори обійдуться ще дорожче – 2,25 тисяч для бензинового і 3,4 тисячі для дизельного авто. Але старі 10-20-річні машини якраз і відрізнялися великими двигунами. Нові технології, що дозволяють зберегти високу потужність і невеликий обсяг двигуна застосовуються вже в нових авто стандарту Євро-5. Плюс – крім перерахованих акцизних ставок власникам авто потрібно буде заплатити ще і ПДВ – а це ще 20% від вартості машини. Так що, як видно, легалізуватися “за доступними ставками” євробляхери навряд чи зможуть.




“Візьмемо, наприклад, одну з найпопулярніших серед євробляхерів модель – Audi A6 з дизельним мотором 2,5 л 2005 року випуску. Акциз на неї складе 2,812 євро, а з ПДВ потрібно буде заплатити 3,4 тисячі євро. Це при тому, що вартість такого автомобіля в Литві не перевищує 3 тисячі євро “, – підрахував Сергій Креймер.

Не тільки євробляхи

У законопроекті йдеться не тільки про євробляхи. Так, наприклад, в документі зашиті бонуси для українських виробників авто і продавців запчастин. Запропоновано скасувати акциз на кузови для легковиків (зараз – 218 євро / шт для нових і 872 – для б / у).

Повинен знизитися акциз і на гібридні авто (з 109,1 євро до 100 євро). Електрокари хочуть оподатковувати, виходячи з потужності акумулятора (1 євро за 1 кВт), тоді як зараз акциз становить 100 євро за авто. Наприклад, ємність акумулятора самого ходового в Україні електрокара Nissan Leaf – близько 24 кВт. Тобто, акциз на нього, в разі прийняття законопроекту, зменшиться з нинішніх 100 євро до 24 євро.

Буде вигідніше завозити також порівняно нестарі б / у авто 2013-2015 року випуску. Зараз вони розмитнюються за пільговими ставками, прописаними в законі №1388. Кожен українець може завезти і оформити на себе не більше одного такого авто на рік. Всього з урахуванням акцизу і ПДВ потрібно заплатити близько 33% від вартості автомобіля. Тобто, наприклад, якщо BMW 3-ї серії з дизельним двигуном 2,5 л 2016 року в Німеччині коштує близько 20 тис. євро, то на нього нарахують податків ще на 6,6 тис. євро. За новим законопроектом, за таку машину потрібно буде заплатити 375 євро акцизу плюс 20% ПДВ (4 тис. євро). Тобто, в результаті вийде 4,4 тис. євро замість нинішніх 6,6 тис. Таким чином в українців з’явиться стимул завозити “свіжі” машини з Європи, – вважають автори законопроекту.

“Це досить збалансований законопроект, який враховує інтереси всіх учасників ринку – і власників авто на єврономерах, і імпортерів, і виробників”, – вважає Петро Козак.

Варто зазначити, що самі автомобілісти не оцінили старань депутатів. У коментарях на сторінці у Ніни Южаніної в Facebook користувач Славик Тимчишин зі Львова пише: “Те, що вони пропонують, законом складно назвати. За мою Audi 2,5 дизель доведеться мені заплатити акциз 3 486 євро, ПДВ 1 208, мито 232, ПФ – 181 (останнє – при постановці авто на облік – Прим. Ред.). Виходить майже 5000 євро. Ціна авто – 2 тисячі євро. Кому таке розмитнення потрібне?”, – обурюється Тимчишин.




“Ох і” радість “то як саме. … купуєш машину за 2 тисяч євро з обсягом 2 л років так дванадцяти. Акциз 75 * 2 * 12 = 1800 плюс мито і ПДВ в районі 600. Разом 2400, що становить 120%. Кому таке розмитнення потрібне? Акциз повинен бути не більше 20% від вартості авто”, – додала користувач Оксана Белобаба.

До 170 тисяч гривень за прострочені бляхи

Насправді витрати євробляхерів можуть виявитися набагато вище, ніж прописано в новому законопроекті.

Як розповів “Країні” Сергій Креймер, якщо легалізувати авто, згідно із законодавством, то потрібно не просто заплатити податки, а й дотриматися певної процедури.

“Авто на єврономерах повинна виїхати з України, знятися з реєстрації на” батьківщині “, пройти техогляд, а потім заїхати назад в нашу країну, але вже з експортними номерами і декларацією. Саме на підставі останньої митниця має право нараховувати податки, адже там вказується митна вартість машини, від якої залежить ПДВ”, – пояснив Креймер.

Але всі ланки цього ланцюжка – це додаткові витрати для євробляхерів. Всього може вийде 2-3 тисячі євро, – підрахував Креймер. Тобто, за ту ж Audi A6 з дизельним мотором 2,5 л 2005 року випуску, яка спочатку коштувала 3 тисяч євро і на яку розмитнення за новими правилами потягне на 3,4 тисяч євро, з урахуванням додаткового вивезення і ввезення доведеться заплатити вже близько 6 тисяч євро. Тобто, підсумкова вартість такого авто наблизиться до 10 тисяч євро. Для порівняння: таке ж авто на українських номерах (тобто, без проблем і додаткових витрат часу і нервів) на “Авторіа” пропонується за 10 тисяч доларів.

“Більшість авто на євробляхах буде дешевше просто кинути де-небудь, ніж легалізувати. Зрозуміло, що будуть масові бунти, Автомайдани і перекриття трас”, – прогнозує Креймер.

Експерти не виключають, що проявляться фірми, які за певну суму будуть штампувати “липові” документи. Тобто, власнику не потрібно буде дотримуватися процедури вивезення і ввезення авто. Але навіть після легалізації в Україні такий автомобіль навряд чи буде вважатися легальним в Європі, адже за документами він продовжує числитися на інших власниках.

Втім, для євроблахерів, які відмовляться платити, влада готує дієвий аргумент. У законопроекті 8488, який поданий до парламенту в парі з проектом про нові правила розмитнення, прописані нові штрафи за порушення режиму тимчасового ввезення.




Якщо зараз штраф за перевищення дозволеного терміну транзиту більш ніж на 10 днів становить 8,5 тисячі гривень, то в новому законопроекті пропонується залишити таку суму тільки для термінів порушення 10-20 днів. А далі водія поставлять на лічильник. 20-30 днів на незаконних еєвробляхах коштуватимуть вже 85 тисяч гривень, понад 30 днів – 170 тисяч гривень. Для режиму тимчасового ввезення штрафи зростуть з нинішніх 17 тисяч гривень до 85-170 тисяч гривень. І штрафувати обіцяють більш активно, ніж зараз.

“Навіть якщо будуть штрафувати кожного другого, до бюджету можна зібрати 10-12 млрд. грн”, – підрахував Креймер.

Природно, євробляхери НЕ будуть добровільно платити такі штрафи. А значить нас чекають нові “Автомайдани”.

 

 

ДЖЕРЕЛО: strana.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook