Автоновини

Українським водіям вже підготували нові «листи щастя»

Українським водіям почнуть знову приходити «листи щастя». До нових швидкісних обмежень за кілька днів має додатися фото і відеофіксація порушень. У МВС стверджують, що це буде перший квартал 2018 року, повідомляє Gazeta.ua.

Перша спроба введення відеофіксації була 2006-го. Тоді вдалося не все. У минулому році уряд прийняв закон, який має посилити відповідальність водіїв за порушення правил дорожнього руху. Документ повинен підписати президент.

Втім, в Законі є проблеми з веденням автоматичної фото-та відеофіксації, кажуть експерти. «Листи щастя» будуть приходити власникам авто, а не тим, хто керував в момент порушення.

«Власника авто притягнуть до відповідальності за перевищення швидкості. Тобто за дію, до якої він не має ніякого відношення. Можуть з’явитися судові позови від власників авто, які нічого не порушували, а “листи щастя” отримали. Суддям нічого не залишиться, як задовольнити позов» , – розповідає автомобільний юрист Володимир Караваєв.

На сьогодні система автоматичної фіксації порушень ПДР діє у всіх країнах Європи. Це дисциплінує водіїв. Втім там норми з «листами щастя» чітко прописані.

«Наприклад, в Польщі власника притягають до відповідальності, але лише за відмову надавати поліції свідчення щодо особи, яка керувала транспортним засобом під час фіксації правопорушення. Законодавство Нідерландів передбачає солідарну відповідальність власника за передачу свого транспортного засобу в користування іншій особі. У нас таких норм не має. Власника можна притягнути до відповідальності, але не за перевищення швидкості» , – говорить фахівець.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook