Автоновини

Збитки ЗАЗу за 2017 рік склали 296 млн. гривень

За інформацією прес-служби «УкрАвто» стан справ на «Запорізькому автозаводі« (ПАТ «ЗАЗ») дійсно дуже важке. Завод закінчив 2017 рік з великими збитками (170 млн. гривень збитки за 9 місяців, річний звіт ще не закрит, але очікується близько 296 млн. гривень збитків за рік з урахуванням збитків від переоцінки кредитного портфеля) і, випустивши всього 1674 автомобіля, при проектній потужності 150 000 штук на рік, повідомляє AUTO-Consulting.

Притому спад виробництва на «ЗАЗі» триває вже 9 років поспіль. Весь цей час колектив підприємства підтримував необхідний технологічний мінімум, що дозволяє заводу не втратити можливість випускати автомобілі, в першу чергу фарбувальний комплекс і зварювальне виробництво. На заводі зараз працює 1350 чоловік, але через мале завантаження вони зайняті не повний тиждень. У такому режимі «ЗАЗ» функціонує вже не перший рік, але при цьому збитки тільки ростуть, а кредитне навантаження тільки збільшується.

Станом на січень у «ЗАЗу» тільки заборгованість по кредитах – близько 3 млрд грн і ще $ 24 млн. А за один тільки 2014 рік «ЗАЗ» зазнав збитків на 2,9 млрд грн, левова частка з них припадає на збитки від девальвації гривні і підвищення вартості валютної частини кредитного портфеля. В той же час, ситуація на українському автомобільному ринку не покращується, а лише погіршується. Якщо в 2008 році, в Україні продавалося 623 000 нових автомобілів і ЗАЗ випускав 258 000 штук, то за минулий рік ринок складе 80 тис. штук, з яких ЗАЗ зміг реалізувати лише 1700 нових автомобілів.

Зараз «ЗАЗ» намагається шукати будь-які замовлення, випускати непрофільну продукцію, веде переговори про складання тракторів корейської фірми LS. Всі ці дії спрямовані на збереження підприємства і колективу, на збереження промислового потенціалу Запорізької області і України, – резюмували в прес-службі. Скільки ще часу «ЗАЗ» зможе триматися в таких умовах? – в прес-службі не уточнюють. Але дають зрозуміти, що мова йде вже навіть не про місяці.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook