Автоновини

5 літрів бензину на зміну – Патрульну поліцію України посадили на «голодний пайок»

Патрульна поліція України працює на «голодному пайку». Через проваленого тендера на закупівлю палива керівництво виділяє екіпажам на зміну по 5 (!) літрів бензину, і вже другий місяць просить «потерпіти ще трохи». Через це екіпажів на дорогах стало помітно менше, а щоб доїжджати на екстрені виклики, доводиться ігнорувати інші.

Чутки про те, що патрульних поліцейських змушують жорстко економити на паливі, стали з’являтися пару тижнів назад. Спочатку про це заявили активісти-дорожники, а пізніше зважилися розповісти і самі копи. Як розповів один з поліцейських історія почалася 1,5-2 місяці назад, коли керівництво Департаменту патрульної поліції поставило патрульних перед фактом, що до кінця жовтня доведеться заощадити паливо. «Обіцяли, мовляв, потім все буде. Зараз майже грудень – все так же економимо », – на правах анонімності розповів один з київських патрульних.

За його словами, поліцейські стали обурюватися, тому їм окремо пояснили ситуацію:

Шановні колеги-патрульні, щодо теми лімітів по паливу і піднятого шуму про “зраду” з боку начальства, доводжу наступне:

1. Ліміти  введені по всіх містах без винятку;

2. Міра це тимчасова і вимушена, рівно через місяць режим економії буде скасований;

3. Причина введення лімітів – зрив і перенесення тендера на поставку палива на рівні МВС, оскільки через “прозоро” в переможці намагалася влізти та ж сумнівна компанія, яка фігурує в кримінальних справах по тендерам міноборони;

4. Прошу припинити істерію і паніку з даного питання і поставитися з розумінням до проблеми – якщо не почати економити паливо зараз, то з 10 числа наступного місяця патрульні авто перестануть виїжджати на лінію. Нам треба розтягнути місячний ліміт на 40 днів.

За словами співрозмовника, розсилка була зроблена два місяці тому. Але «рівно через місяць» скасування режиму економії не сталося.

«П’ять літрів для Toyota Prius – це десь 70-80 км влітку. А зараз зима. Зазвичай потрібно 10-15 км, дивлячись у кого які квадрати», – уточнює київський патрульний.

У прес-службі Департаменту патрульної служби Нацполіціі кажуть, що їм про це нічого не відомо. «Такої інформації у нас немає, що патрулі переводили в режим економії палива або якісь інші режими. Працюють як зазвичай », – кажуть в Нацполіціі.




Зате абсолютно однозначно про ситуацію говорить голова профспілки «Правозахисники країни» Сергій Джихур. За його словами, по 5 літрів бензину копам дають в кращому випадку, а то і взагалі ставлять співробітників в піші патрулі.

«Але все це ховається – ніхто не хоче отримати по шапці, адже офіційно у Авакова все добре. Також не дають паливо на те, щоб прогрівати автомобілі. Що це означає на практиці? Якщо говорити про Дніпро, то дивляться, хто викликає, яка там ситуація, з’ясовують по телефону, тягнуть час, щоб не їхати. У мене в профспілці є людина, яка випускає екіпажі на лінію. Він каже, що в минулий вівторок-середу на лінію виїхало 20 машин – на весь Дніпро! А раніше при середньому робочому темпі виїжджало 54 екіпажу. Тепер тим, хто виїжджає, додали сусідні квадрати – раніше у них був один, а тепер 4-5. Вони тупо стоять в режимі очікування і чекають виклик, який не можна проігнорувати. Але офіційно цього вам ніхто не підтвердить – офіційно все добре. Я від імені профспілки написав запит в МВС – на цьому тижні повинні відповісти, скільки насправді виділяють палива », – розповідає Сергій Джихур.

Чи стало менше копів на дорогах, поцікавився у своїх передплатників Автоюрист Володимир Караваєв. Він отримав досить багато відповідей. Одні люди пишуть, що патрульні їздять як і раніше, а інші підтверджують, що їх стало помітно менше.

«У Борисполі добре. Відповідають на скарги, патрулюють місто на Пріус. На Міцубісі нових бачив на об’їзній », – пише Андрій Пастух.

«Бердянськ. Їздять багато. (Набагато більше, ніж до реформи). Патрулюють. І на нових машинах (Міцубісі) і на старих «ладах», – пише Віталій Вертсман.

«У Кременчуці тижні три-чотири як їздять без включених маячків і менша кількість патрулів», – говорить Сергій Омельченко.

«Житомир – три екіпажі на місто. Реально не видно. Водії настільки знахабніли, що немає слів!», – пише Олександр Мацюк.

«У Харкові спостерігаю їх машини, але кількість явно знизилася», – каже Володимир Карцовнік.

«Коростень один екіпаж катається по місту з 9 до 11 дня, і з 16 до 19 вечора, і то по центру. Більше поліції не видно», – коментує Сергій Кузьмич.

Також кияни відзначають, що стали рідше помічати автомобілі патрульних в нецентральних районах. Крім того, багато екіпажів, за словами людей, їздять без включених проблискових маячків.

 

ДЖЕРЕЛО: autonews.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook