Автоновини

Закулісся ЗАЗ: або як в Україні роблять автомобілі

При словах “Запорізький автомобілебудівний завод” напевно виникає перед очима образ вітчизняного дива автопрому – “Таврії”. На “совісті” підприємства також і інший народний автомобіль – Daewoo Lanos. Однак ЗАЗ випускає і безліч інших моделей, включаючи автобуси. Тут мають намір збирати також і перші  українські електробуси.

ЗАЗ – завод з повним циклом виробництва: від штампування металопрокату в пресовому виробництві та автоматизованих і роботизованих ліній зварювання, фарбування і складання до проведення ТО авто, реалізованих в мережі автосалонів. Також тут роблять комплектуючі, наприклад, великих деталей – сидіння, підвіски, системи вихлопу і системи харчування для автобусів. До слова, на заводі в Запоріжжі виробляються тільки легкові авто. Автобуси і вантажні авто виробляються в 100 км звідси- на Мелітопольському моторному заводі.

На екскурсію на автозавод ЗАЗ журналістів віз однойменний автобус А10. Перше враження після в’їзду на територію – вражаючі масштаби підприємства і зовнішня схожість з радянськими заводами. Втім, асоціація з СРСР зникає, коли входиш в цехи ЗАЗу.

Пресове виробництво

Голова правління ЗАТ “Запорізький автомобілебудівний завод” Микола Євдокименко розповідає, що в кожному автомобілі ступінь української доданої вартості варіюється від 50% до 70%. Разом з тим метал для автомобілів, за винятком мотора, – це основа машини, в Україні він не виробляється.

Огляд підприємства почався з пресового цеху, який виробляє великі штампування компонентів (деталей), з яких потім на підприємстві зварюють кузов автомобіля. Саме тут роблять всі  каркасні елементи кузова.

Крім того, в цьому цеху проводиться штампування для заводу JME в Каїрі, який виробляє автомобілі ЗАЗ Aveo і ЗАЗ Lanos для ринку Єгипту і сусідніх країн. “В даний момент це лінія з п’яти пресів, яка була встановлена ??на стику 2008-2009 років. На чолі лінії прес з зусиллям 2 тис. тонн, за ним – два преса зусиллям 1 тис. тонн і два – по 500 тонн”, – розповідають на підприємстві.

Лінія, в залежності від конфігурації і складності деталей, може виробляти компоненти з різною швидкістю – від 4 до 16 деталей в хвилину.

Процес виглядає так: рулони металу розрізаються на спеціальних лініях розміром під потрібну деталь, після чого робот бере заготівлю, вкладає її на транспортний стіл, передає цю заготівлю через миючу-змащуючу машину, після чого заготівля вирушає на лінію пресування, де з неї роблять деталь автомобіля ЗАЗ.

“На цьому обладнанні виробляються всі великі деталі автомобілів Lanos, Vida і Forza – боковини, двері, дахи, кришки багажника”, – повідомив Євдокименко.

Заступник голови правління з виробництва Василь Кривонос нагадав, що метал, який застосовується у виробництві вагових деталей, не виробляється в Україні. Через специфічність автомобільного листа неможливо, наприклад, штампувати елемент кузова з металу, який виробляє “Запоріжсталь”.

“До недавніх пір ми отримували російський метал – Северсталь, Липецьк, – а зараз це західні заводи. Левова частка – це US Steel Ko?ice – сталеливарний комбінат, розташований в місті Кошице, Словаччина, а також заводи ArcelorMittal в Європі (розташовані в Польщі, Німеччині і Франції). Це основні заводи, з яких ми отримуємо матеріали. Природно, цей факт впливає на цінове позиціонування “, – говорить Кривонос.

Потім виготовлені деталі завантажують на спеціальну тару і відправляють в зварювальний цех або в контейнери з подальшим відправленням в Каїр.

Роботи по зварюванню

Лінія цеху зварювання автомобілів ЗАЗ частково автоматизована, на лінії по черзі зварюються деталі кузова. Деякі роботи на лінії виконують дві функції: транспортну і зварювальну.




На автовиробництві – лінія зварювання Lanos і Vida (кузова хетчбек і седан). Додатково виготовляється кузов вантажних автомобілів Lanos і Vida – Lanos Cargo і Vida Cargo.

“На одній частині лінії відбуваються так звані “прихватки” кузова: з 860 точок в Lanos і 930 точок Vida ставиться половина зварювальних точок, інші зварювальні точки ставляться на лінії доварки кузова. Це абсолютно автоматизований комплекс”, – зазначив Кривонос. Він додав, що в цеху зварювання виробляються 8 кузовів на годину.

Після кузов прибуває в пункт контролю, де він перевіряється на наявність дефектів і відправляється в цех фарбування.

“Темп роботи в цеху зварювання синхронізований з темпом роботи в цеху фарбування, але через незначні обсяги ми розділили технологію. Зараз цех забарвлення працює в два заходи. Першим заходом кузов обробляється по підготовці, нанесенню катафорезного грунту і усі операції по герметизації кузова. Другий захід – нанесення другого грунту і емалі”, – розповів Кривоніс.

На заводі є два конвеєра – малопродуктивна лінія (колишня лінія збірки Opel, 4-5 кузовів на годину) і основна лінія збірки (30 кузовів на годину).

Автомобіль після всіх етапів забарвлення йде на сушку, проходить аудит і відправляється на складальну лінію ЗАЗу, де набуває більш звичний покупцеві вид. У нашому випадку – малопродуктивний конвеєр. В кінці автомобіль відправляють на випробувальний трек, де машини перевіряють на швидкісні режими, режими гальмування, тестують його на спец. смузі.

Бочка дьогтю

Мені колись розповідав один, як працівники різних підприємств ненавидять візити журналістів. З самого ранку всіх збирають, змушують приводити підприємство в найкращий вид і всім без винятку, поки делегація відвідує виробництво, потрібно працювати як в останній раз. Чи було так на “АвтоЗАЗі” – складно сказати. Але не факт, що невідривний процес складання автомобіля, показаний журналістам за годину огляду виробництва, збігається з дійсністю.

У цьому місяці, за даними Євдокименко, буде вироблено 250 легкових автомобілів.

Лінія малої продуктивності видає 3 авто на годину (або 27 авто на добу за умови 9-годинного робочого дня). Це означає, що місячну норму завод виробляє за майже 10 діб.

На підприємстві кажуть, що скорочень не уникнути. Наприклад, ще в 2012-2013 році на ЗАЗі працювало близько 5 тис. співробітників, зараз – 2,5 тис. “Ми були змушені їх (працівників – ред.) скорочувати”, – зазначив Євдокименко.

На лінії складання працюють близько 100 чоловік, тоді як на основному конвеєрі повинні працювати 700 чоловік.

У 2016 році, за даними асоціації “Укравтопром”, на Запорізькому автомобільному заводі було вироблено 526 машин, що на 86,6% менше, ніж у 2015 році. Із загальної кількості – 403 легкових, 118 вантажних і 5 автобусів. Фактично завод простоював, і це при тому факті, що на “АвтоЗАЗі” продуктивність основної лінії цеху – 120 тис. автомобілів в рік (30 кузовів на годину).

Євдокименко визнається, що завод працює під потреби ринку, а вони зараз не дуже великі. На заводі ж зізнаються, що робочий графік – це 2-3 дні на тиждень.

 

ДЖЕРЕЛО:  delo.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook