Автоновини

Як безвіз і пільговий акциз вплинули на авторинок. Які б-у іномарки приганяли за останній рік

Вже виповнився рік дії закону №1389-VIII «Про внесення змін до підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів» більш відомий як закон №3251, що дозволяє українцям завозити автомобілі за пільговим розмитненням.

Імпортувати авто за пільговими ставками акцизів можна було вже з 1 серпня 2016 року, але поки були відпрацьовані механізми і закон запрацював на повну, пішло кілька тижнів. І ось, через рік тепер можна зробити висновки про те, яким був бажаний б-у автомобіль для більшості українців.

Відзначимо, що за офіційними даними Державної фінансової служби за рік цим законом скористалися і імпортували більше 50 тис. автомобілів. Це принесло бюджету 4,1 млрд. гривень податкових надходжень від імпорту таких автомобілів.

За підсумками останніх 12 місяців, найпопулярнішим брендом за пільговим ввезення стали автомобілі Volkswagen, яких в Україні прибуло понад 10 тис. (20,7%). На другому місці з невеликим відставанням – Renault (20%), на 3-му – Skoda (11%). Також в десятку найбільш популярних марок увійшли Opel, Mercedes-Benz, BMW, Ford, Audi, Peugeot і Citroen.

Дві третини всіх ввезених в Україну «пільгових» іномарок – це звичайні легковики – в основному універсали і седани, трохи більше 10% припадає на SUV’и, мінівени і «каблучки» з фургонами відповідно. А ось найпопулярнішими уживаними моделями за підсумками року стали:

  1. Renault Megane – майже 5,5 тис. завезених авто (11,3%),
  2. VW Passat з 4,1 тис. (8,5%)
  3. Skoda Octavia 2.9 тис. (6,0%).

Далі досить щільно йдуть VW Golf (1,7 тис. Авто), Opel Astra (1,7 тис.), Opel Insignia (1.4 тис.) І Skoda Fabia (1,3 тис.).

У сегменті венів знову лідирує Renault з моделлю Scenic (1,8 тис. завезених автомобілів (3,7% ринку). Також популярні були VW Touran (0,9 тис.) І Opel Zafira (0,5 тис.).

У сегменті SUV тон задають німецькі бренди. На першому місці VW Tiguan (538 авто), на 2-му – Audi Q5 (331 шт.), 3-е – BMW X3 (327 шт.). П’ятірку замикають ще одна модель BMW – X1 (279 шт.) І Nissan Qashqai (276 шт.).

Популярні у наших співвітчизників і преміальні бренди. За оцінками кожен 7-й завезений автомобіль (більше 15%) відноситься до Premium-сегменту. До речі, аналогічна картина спостерігається і на новому авторинку (частка преміум там 14,9% з початку року).

Традиційно, ввезення «пільгових» іномарок найбільш популярно в західних і прикордонних областях. Лідирує тут Львівська область, куди приїхало понад 10 тис. авто і 21,4% всього імпорту. Далі слідом Івано-Франківська область 11,6% і Волинь (8,5%). А от не до кінця оцінили переваги пільгового розмитнення в Миколаївській, Херсонській і Чернігівській областях (менше 1%).

Вік 2/3 всіх ввезених автомобілів становить 3-5 років (2012-2014 року випуску), що дозволяє їм створювати чималу конкуренцію сегменту Low Cost на новому авторинку. Що, власне, і сталося. Крім того, близько 6% (майже 3 тисячі) завезено автомобілів віком до двох років. А це вже пряма конкуренція з середнім і преміум сегментами нового ринку, звідки, власне, пішли покупці на «свіжі» б-у іномарки.

Зазначимо, що по ряду брендів кількість ввезених старих іномарок вже перевищує продажі нових автомобілів з автосалонів.

 

ДЖЕРЕЛО:  autoconsulting.com.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook