Автоновини

Хто охоронятиме порядок на дорогах з вересня?

Як стало відомо, в поліції ліквідується служба управлінь превентивної діяльності, саме та її частина, яка відповідала за порядок на заміських дорогах. Тобто, кажучи простіше – залишки колишнього ДАІ. Замість цього на чергування на трасах повинна заступити Дорожня патрульна поліція. І люди, набрані в неї, зараз проходять навчання.

Поки порядок на заміських трасах забезпечують співробітники управління превентивної діяльності ГУНП в області. І вони будуть його підтримувати до тих пір, поки на чергування не заступиться нові навчені дорожні патрульні поліцейські. У зону відповідальності цих поліцейських будуть включені відрізки трас довжиною по 25 км на кожен екіпаж, на якому вони зобов’язані будуть фіксувати ДТП, порушення швидкісного режиму учасниками руху, а також відгукуватися на термінові виклики в межах їх зони відповідальності. Настільки безболісно пройде передача повноважень від одних поліцейських іншим?

Але тут виникає відразу три питання. По-перше, незрозуміло, кому буде підпорядковуватися Дорожня патрульна поліція – ГУНП або ж Департаменту патрульної поліції безпосередньо в Києві? По-друге, перші особи Національної поліції обіцяли, що колишніх співробітників ДАІ в Дорожньої поліції не буде, проте вже є інформація про те, що ті співробітники колишньої ДАІ, які успішно пройдуть тестування, можуть бути зараховані в Дорожню патрульну поліцію. І по-третє, наскільки нові дорожні патрульні поліцейські будуть оснащені технічними засобами фіксування порушень правил дорожнього руху, того ж швидкісного режиму? Крім того, незрозуміло, як будуть передаватися стаціонарні пости на трасах, і хто їх буде обслуговувати, а також – чи увійде до компетенції поліцейських розслідування кримінальних злочинів на трасах, або ж вони, по аналогії з патрульними поліцейськими в місті будуть в цьому випадку викликати слідчо-оперативні групи?

Що кажуть в поліції

За отриманою нами інсайдерської інформації від самих співробітників поліції, 27 липня всі співробітники служби організації безпеки дорожнього руху управління превентивної діяльності під особистий розпис отримали повідомлення про скорочення цього підрозділу. Далі, в населених пунктах областей, де ще нема патрульної поліціі, організовуються спеціальні сектори реагування поліції. Їх співробітниками буде зобов’язано виконувати функції патрульної поліції в населених пунктах, дорожньої поліції на трасах місцевого значення та служби охорони громадського порядку. А на великих трасах національного і міжнародного значення дивитися за порядком буде нова Дорожня патрульна поліція. Ще незрозуміло, кому будуть підпорядковуватися сектори швидкого реагування.

Чекати залишилося недовго. У  областях Дорожня патрульна поліція повинна заступити на службу протягом вересня. Можливо, ближче до його кінця.

Поки ж ще ніхто толком не може сказати, як все це буде організовано на практиці. І наскільки всі ці реформи позитивно позначаться на зниження аварійності на дорогах і криміногенної обстановки – в цілому.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook