Автоновини Військова техніка

Замість “повітряного ленд-лізу” для України: США перекинули в Польщу декілька десятків винищувачів

Замість "повітряного ленд-лізу" для України: США перекинули в Польщу декілька десятків винищувачів
F-16 польських ВПС супроводжують два американські стратегічні бомбардувальники B-1B

Очільник оборонного відомства Польщі натомість говорить, що це – відпрацювання ситуації, де може знадобитися екстрене перекидання авіації, пише Defense Express.

Військово-повітряні сили США перекинули в Польщу кілька десятків своїх винищувачів F-15 та F-16. Мета перекидання – “відпрацювання ситуації, де може знадобитися екстрене перекидання авіації”. Про це у своєму у своєму Twitter 19 квітня цього року написав міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

Щоправда, свій допис очільник оборонного відомства Польщі супроводив фото, на якому зображено лише декілька винищувачів F-15.

Замість "повітряного ленд-лізу" для України: США перекинули в Польщу декілька десятків винищувачів
Ми мали на увазі ось про це фото, яке в своєму профілі розмістив польський міністр оборони Маріуш Блащак

Цікаво, що при цьому Пентагон поспішив зробити іншу заяву: начебто таке перекидання винищувачів ВПС США – це “звичайна справа”, ніяк не пов’язана із нинішнім витком агресії РФ на кордонах України.

Мета заходу – “перевірити життєздатність сил союзника” із залученням власних підрозділів військово-повітряних сил США.




Тут варто нагадати: 13 березня цього року на території Польщі військово-повітряні сили США провели подібний тренувальний захід – на злітно-посадкову суму 33 авіабази приземлився стратегічний бомбардувальник B-1B.

Посадка була проведена для дозаправки літака, при цьому екіпаж не виходив назовні та не вимикав двигуни.

У всякому випадку, можемо зазначити, що однаково правдоподібними є обидві версії: що ВПС США перекинули свої літаки в Польщу із-за ескалації агресії РФ на кордоні з Україною, і також – що американці вирішили надати додатковий захист своїм польським союзникам.

Наприклад, як уже розповідав Defence Express, на даний момент військово-повітряні сили Польщі мають у своєму складі 48 винищувачів F-16, 28 винищувачів МіГ-29 та 18 застарілих ударних літаків Су-22.

А перші літаки із партії у 32 винищувачі F-35, що мають замінити собою літаки радянського виробництва, мають надійти на озброєння польських ВПС лише у 2026 році. Відповідно – “повітряна парасолька” над Польщею від США буде незайвою.

Замість "повітряного ленд-лізу" для України: США перекинули в Польщу декілька десятків винищувачів
Але якщо РФ таки наважиться на нову агресію проти нашої країни, сподіватимемось, що США надасть Україні всю можливу воєнну допомогу





В свою чергу, ідея із “повітряним ленд-лізом” для України, котру на початку квітня висловила американська експертна установа Atlantic Council, мала наступний базис: що на тлі ескалації агресії РФ проти України “колективний Захід” не наважиться на будь-які рішучі кроки, лише висловлюватиме “глибоке занепокоєння”. Тому, відповідно,українським ВПС і необхідно передати близько сотні винищувачів та ударних літаків F-15 та F-16, ну і також – літаків радіолокаційного дозору Е-2С.

Водночас, як ми уже побачили, Пентагон наважився на зовсім інший крок – перекидання декількох десятків тактичних літаків із своїх баз у Великій Британії.

Навіть якщо цей захід мав “плановий характер”, сподіватимемось, він стриває Кремль від необдуманих кроків відносно нашої країни.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook