Автоновини

Hyundai розробила надлегкий роботизований екзоскелет

Hyundai розробила надлегкий роботизований екзоскелет
Фото: Hyundai

Hyundai оголосила про розробку роботизованого екзоскелета VEX (Vest Eхoskeleton), покликаного спростити і прискорити процес складання автомобілів. При цьому в компанії відзначили, що новинка на 42% легше інших своїх конкурентів.

Пристрій, що не потребує джерела живлення, використовує багатоважельний допоміжний підйомник, що імітує плечовий суглоб людини. Він являє собою жилет з декількома поліцентричними шарнірами і тягами, що зменшують навантаження на м’язи.

Маса VEX становить всього 2,5 кг, що на 22-42% легше аналогів від інших автовиробників. Він призначений для робочих конвеєра, що працюють з піднятими над головою руками. Пристрій одягається як звичайний рюкзак, а потім затягується ременями і поясними застібками. Завдяки регульованій задній частині його можуть використовувати люди різного зросту, для силової підтримки можна вибрати один з шести рівнів (до 5,5 кгс).

«VEX збільшує допустиме навантаження для робітників і дозволяє з легкістю працювати, забезпечуючи додаткову підтримку рук в положенні над головою», – зазначив Хюн Дончжін, глава відділу робототехніки в Hyundai.

Hyundai не єдиний автовиробник, що впроваджує застосування екзоскелетів на своїх складальних лініях. Подібну практику використовують ще ряд компаній, включаючи BMW і Ford. Остання, наприклад, збирається зробити екзоскелети частиною обладнання своїх підприємств по всьому світу. Програма використання спеціальних костюмів, покликаних полегшити процес складання автомобілів, буде поширена на 15 заводах американського концерну.

Подібні костюми, що забезпечують додатковий захист і підтримку, знижують втому і можливість отримання травм працівником. У компанії відзначили, що використання таких пристроїв допоможе істотно знизити кількість різних інцидентів і зменшить непередбачену втрату часу на виробничих потужностях до 75%.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook