Автоновини Військова техніка

Грім-2 – найпотужніша зброя України часів незалежності

Оперативно-тактичний ракетний комплекс на базі твердопаливної балістичної ракети є на сьогодні найпотужнішою зброєю, яку створили за 28 років незалежності. Фактично Україна почала відновлювати надійний щит для своїх кордонів, пише 24tv.ua.

Ролик з ракетним комплексом в 2018 став справжнім подарунком для українців і наробив переполоху у східних сусідів. Дальність дії – 280 км, однак це формальна цифра. У разі необхідності конструктори можуть підтягнути цей показник і до 450.

Бойовий блок ракети вагою 480 кілограм. Якщо застосувати осколково-фугасний заряд, то після вибуху – площа ураження становитиме 10 тис квадратних метрів. Ще одна цікава деталь – політ ракети може відбуватися не тільки за прогнозованою траєкторією, а ще й робити несподівані маневри, тим самим ухиляючись від ракет протиповітряної оборони ворога.





Загальна маса ракети з пусковим контейнером – 3,5 тонни. Для такого нестандартного вантажу потрібно було ще й знайти відповідне шасі, яке би одночасно виконувало функцію самохідної пускової установки. Їх виробляють у Білорусі, Росії, США та Китаї. Утім придбати їх не так просто, – такі специфічні шасі перебувають під суворим експортним контролем. Україні не залишалося нічого іншого, як з нуля їх розробити. Місію взяли на себе 2 харківські підприємства.

Загалом Грім-2 майже повністю складається з українського комплектування і об’єднує навколо себе 50 підприємств. До речі, у світі лише кілька країн здатні забезпечити повний цикл виробництва такої зброї, включно із твердим ракетним паливом.

Грім-2 розробило легендарне конструкторське бюро Південне. Стартував проект ще у середині двохтисячних. Утім тоді вище керівництво держави не бачило доцільності в такій потужній зброї. У 2009 проект заморозили. У серпні 2013, не чекаючи підтримки від держави, розробку відновили, а виробництво перемістилося на Павлоградський хімічний завод.

За попередніми оцінками, ОТРК “Грім” зможуть прийняти на озброєння через 3 роки.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook