Авто на єврономерах Автоновини

Пільгове розмитнення автомобілів: Порошенко сказав своє слово

Президент розглянув і дав відповідь на петицію, яка була подана 26 149 громадянами за 76 днів, замість 90, відведених відповідно до законодавства, і стосується закріплення в законодавстві знижених ставок акцизного збору для автомобілів старіше Євро-5.

«Вимагаємо закріпити в законодавстві постійні ставки акцизного збору, які були затверджені законом 1389-VIII» – головна теза, закладений в петицію до Президента.

Законом №1389-VIII, (раніше – законопроект №3251, або, як його називають в народі «Закон Горвата») встановлені знижені ставки акцизного збору на легкові автомобілі, які випущені не раніше 2010 року і відповідають нормам Євро-5 (6). Користуючись пільговим оподаткуванням можна ввезти один автомобіль на одну людину протягом 365 днів. Введення в дію цього рішення, тільки протягом 2017 року, додатково принесло до держбюджету 5 мільярдів гривень, і дозволило «пригнати» 70 тисяч легковиків. Правда, закон цей буде діяти лише до кінця поточного року. Далі – знову повернуться «драконівські» ставки акцизного збору, які настільки високі, що роблять імпорт уживаного авто економічно недоцільним.

А зараз саме час повернутися до того, що ж сказав Президент. Текст відповіді значно довше самої петиції, і починається він з переліку змін, які вже були введені для автомобілістів, як-то перенесення дати «запуску» Євро-6, зниження акцизів і нульове розмитнення для електромобілів. Щодо вирішення питання з великим попитом на старі автомобілі, то Петро Порошенко згадав про наявні законопроектах №8487 і 8488, розроблених в Комітеті ВР з питань податкової і митної політики, за участю експертів, громадських організацій, виробників і імпортерів автомобілів. «Законопроектом 8487 пропонується ввести нову модель оподаткування акцизним податком легкових ТЗ, яка передбачає індивідуальне обчислення суми акцизного податку з урахуванням базової ставки податку, скоригованої на коефіцієнти, розрахованому виходячи з віку автомобіля та об’єму його двигуна. Реалізація зазначеної ініціативи призведе до зменшення ставок акцизного податку на моторні транспортні засоби та електромобілі», зазначено в тексті відповіді на петицію.

Далі, як вже було колись з подібною петицією в 2015-му році, яка теж стосувалася питань розмитнення і за лічені дні отримала 38 тисяч підписів замість 25 тисяч необхідних, питання направляється до Кабміну. «Я звернувся до Прем’єр-міністра України В.Б. Гройсмана з проханням приєднатися до опрацювання проектів Законів України № 8487 і 8488 з метою формування збалансованого законодавства в інтересах усіх зацікавлених сторін, а також з урахуванням необхідності дотримання екологічних вимог з охорони навколишнього природного середовища»- резюмував свою відповідь Петро Порошенко.

Якщо ви запитаєте себе, «що ж це змінює на практиці» – відповідь проста: «комітетські» законопроекти отримали ще один «плюсик», що збільшує їх шанси на те, щоб стати законами.

 

 

ДЖЕРЕЛО: auto.ria.com

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook