Автоновини

Американські військові розробили гібридне колесо-трансформер

Гібридна система колеса RWT (Reconfigurable Wheel Track) являє собою колесо-трансформер, яке може бути як традиційної круглої форми, так і при необхідності набувати форми трикутних позашляхових гусеничних рушіїв. Причому, дана трансформація відбувається при русі, тобто без зупинки транспортного засобу, що дуже важливо для військової техніки і успішного подолання бездоріжжя.

Як відомо, хороша армійська техніка повинна володіти трьома найважливішими характеристиками: достатньою вогневою міццю, надійним захистом і високою мобільністю.

За останні 30 років бойова міць військової техніки та її захист зазнали безліч змін, ставши неймовірно ефективними. А ось в плані мобільності все залишилося майже незмінним. Наземні бойові машини продовжують бути важкими, неповороткими і володіють малою прохідністю. Їх традиційні круглі колеса добре справляються з більш-менш твердою поверхнею, але на багнистих і піщаних грунтах грузнуть.

Саме тому, нова програма під назвою Reconfigurable Wheel Track від DARPA вирішила об’єднати два типу рушіїв транспортних засобів, наділивши нові колеса RWT високою універсальністю і кращими здібностями гусеничного і колісного ходу.

На сьогоднішній день DARPA вже створила прототип таких коліс, якими озброїла багатоцільовий військовий транспорт Humvee.




На відео, викладеному DARPA видно, як незвичайне колесо прямо в дорозі з круглого трансформується в трикутне, створюючи у шини більший контакт з поверхнею. Завдяки такій конфігурації коліс, автомобіль набуває менший тиск на грунт і краще пристосовується до змінного рельєфу (Гусеничний рушій забезпечує підвищену прохідність. Велика площа зіткнення гусениць з грунтом дозволяє забезпечити низький середній тиск на грунт – 11,8-118 кН / м? (0,12 -1,2 кгс / см?), тобто менше тиску ноги людини. Тим самим гусеничний рушій охороняється від глибокого занурення в грунт.).

Колеса RWT зазнають трансформацію з однієї форми в іншу буквально за пару секунд, і перша демонстрація їх здібностей пройшла в травні 2018 року в тестовому центрі Абердін, штат Меріленд.

Передбачається, що транспортні засоби, оснащені колесами RWT, придбають велику прохідність і маневреність, забезпечуючи легкість пересування по пересіченій місцевості.

 

ДЖЕРЕЛО: autocentre.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook