Авто на єврономерах Автоновини

Удар нижче пояса: для «євроблях» оголосили нові правила (фото)

Власники «євроблях» отримали удар нижче пояса. Міністерство закордонних справ заявило, що для їзди на автомобілях з литовською реєстрацією, крім трудового договору з литовською фірмою (найчастіше фіктивною), необхідно мати дозвіл на роботу від литовської біржі зайнятості. У найближчій перспективі це ставить хрест на можливості «литовців» перетинати кордон.

Змусять пред’явити на першу вимогу

Про необхідність для «бляхерів» знайомитися з литовської біржею праці сказано в роз’ясненні МЗС для службовців Міністерства внутрішніх справ і Державної фіскальної служби.

Згідно з документом, закону Литовської республіки «Про статус іноземців», «іноземні громадяни, які працюють в литовських компаніях, зобов’язані отримати дозвіл на роботу в компетентних органах Литви (литовській біржі праці), навіть в тих випадках, коли іноземець працює на литовську компанію дистанційно, НЕ перебуваючи на території Литви» .

Інформація була почута і прийнята до виконання – на митних пунктах пропуску з’явилися вже внутрішнє роз’яснення цього механізму. Згідно з ним, нові правила для «блях» почали діяти з 9 ранку 17 травня 2018 року.

Фото: Facebook / Київ Автомобільний

Головне, що випливає з цього тексту, українці, які ввозять в Україну автомобілі на литовських номерах, і стверджують, що це пов’язано з тим, що вони працевлаштовані в Литві, повинні мати при собі та на вимогу пред’явити:

  • Дозвіл на працевлаштування в Литві від Біржі праці Литви
  • Зареєстрований на Біржі праці Литви трудовий договір з литовською компанією, яка дала доручення на автомобіль.

Формально вимагати не повинні (але мають право на інше)

Глава Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко говорить, що тепер, дійсно, водії «єврономерів» будуть зобов’язані пред’являти митникам зазначені вище документи.




«Так що моя порада до покупців авто на бляхах: вимагайте у євробляхобізнесменів, які організовуватимуть для вас ввезення авто на єврономерах, вищевказані документи. Адже вони беруть з вас за ввезення блях від 900 до 1400 євро, а дозвіл на роботу в Литві коштує приблизно 121-150 євро, так що менше трохи вони зароблять» , – говорить Олег Назаренко.

Що стосується не митниці, а зустрічей з поліцією, то він додає, що формально вона при перевірці цей пакет документів вимагати не повинна. Але є щось інше, що поліція може попросити, і але про що продавці «блях» своїм клієнтам не розповідають.

«Поліція має права і зобов’язані вимагати реєстрацію блях в сервісних центрах МВС, якщо вони ввезені на тимчасове ввезення більше, ніж на 2 місяці! Не вірите? Читайте п.7 постанови Кабміну №1388: «Транспортні засоби, тимчасово ввезені на митну теріторію України для власного Користування більш як на два місяці, підлягають державній реєстрації в сервісних центрах МВС на строк, визначенним ДФС». Тобто, якщо авто на іноземній реєстрації проїздило по Україні 2 місяці і не було зареєстровано в СЦ МВС, то воно вважається незареєстрованим! А ось згідно КоАП України, за поїздки на незареєстрованому авто водієві загрожує перший раз штраф, а при повторному порушенні: «примусове вилучення авто», – вказав на важливу деталь Олег Назаренко.

«Бляхи» готують жорсткі протести

Якщо на всі попередні випади держорганів «єврономери» реагували спокійно, то цей їх явно стурбував. В «Авто Євро Силі» підтверджують, що нове правило дійсно має силу і погрожуватиме їм значними незручностями.




«Ми звертаємо увагу, що це внутрішнє розпорядження. Цей документ ніде не зареєстрований в Мін’юсті. Документа, який не зареєстрований в Мін’юсті, не існує. Можливо, він буде якось зареєстрований, але ми будемо його оскаржувати. Як нам неформально сказали митники, у них стратегія така: бюрократичними перепонами задавати масовий в’їзд, а потім робити пропуск платним. Це незаконно і якщо за фактом непропуску викликати слідчо-оперативну групу, залучити прокуратуру, то митники будуть покарані. Але ми щось не чули, щоб комусь це вдалося поодинці. Ми велика громадська організація, підковані юридично, і всі наші автомобілі, які сьогодні повинні були заїхати або перезаїхать, вони це зробили. Але тих, хто сам, держава буде тиснути. Те ж буде відбуватися і на дорогах загального користування», – сказали в «Авто Євро Силі».

Під час ранкового включення активісти заявили, що якщо тиск на «бляхи» буде дуже сильним, то за цим послідують жорсткі акції протесту.

 

ДЖЕРЕЛО: autonews.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook