Автоновини

Яким повинен був бути ЗАЗ ХХI століття: або втрачені можливості

На початку двохтисячних років вітчизняний автовиробник ЗАЗ вів активне проектування нових моделей. В силу різноманітних причин (головним чином фінансових) багато з яких так і не побачив світ. Справа в тому, що на початку нового тисячоліття вітчизняна компанія зіткнулася з серйозними грошовими проблемами і труднощами, а також позбулася левової частки підтримки колишніх інвесторів. В результаті більшість моделей, що мали досить широкі перспективи так і залишилися в якості «концепткарів», які зараз можна побачити лише в музеях. Однією з таких машин стала ЗАЗ «Ладога», яка повинна була з’явитися в 2002-му році.

За основу автомобіля була взята попередня «Славута». Варто відзначити, що інженери компанії практично не торкнулися колісної бази і шасі, але змінили велику кількість другорядних елементів. Перш за все, автомобіль отримав абсолютно новий зовнішній вигляд кузова, а також оновлену і модернізовану систему двигуна. При цьому на автомобілі не передбачалося використання великої кількості іноземних деталей.

Ще однією особливістю автомобіля стала компактність. Мініатюрна машина була вигідно адаптована для умов того часу. Проблема пробок вже була серйозною перешкодою навіть для провінційних міст. Легкий кузов, а також відносно невеликий об’єм двигуна забезпечували якісну маневреність і мобільність автомобіля в умовах активного міського потоку. Тому, за оцінками експертів, машина могла мати досить широкий успіх.

Проте, в продаж машина так і не надійшла. Єдине поява ЗАЗ «Ладоги» на публіці відбулася на виставці МИМС в 2001-му році. Концепт машини був гідно оцінений і отримав хороші попередні оцінки, в тому числі і від зарубіжних експертів. Проте, фінансові труднощі, а також тривалий процес реструктуризації підприємства призвів до того, що проект автомобіля так і залишився на полицях місцевих інженерів.

Правда, судячи з доступних фотографій концепту, місця в ХХI столітті йому явно не було б.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook