Автоновини

Депутати готують податок на «занадто дешеві» автомобілі

Український автопром захистять від «занадто дешевих» іноземних конкурентів, які збивають продаж вітчизняним підприємствам. Для цього в Раду внесли декілька законопроектів, які повинні поставити заслін брендам, які продають товари зі значними знижками, або яким явно допомагають їх держави.

Наскільки шкідливі українському автопрому такі «недружні» дії, і чому не працюють антидемпінгові закони, які є зараз, пише Autonews.

Про що мова
Йдеться про законопроекти №8102, №8103, №8104 і №8105. Вони дають можливість припиняти випадки демпінгового та субсидованого імпорту. Найпростіший приклад демпінгового імпорту – коли якийсь товар ввозиться в Україну за меншою ціною, ніж його нормальна вартість, щоб «видавити» з ринку місцевих виробників (але можуть ввозити і з країн-посередників). Субсидований імпорт – річ більш витончена. Виробник імпортного продукту може продавати його в Україну і за ринковою ціною, але у себе вдома отримувати від уряду гроші, дешеві кредити або всілякі податкові пільги і послаблення. Суперництво з конкурентом, у якого «в рукаві прихований туз», явно не йде на користь національному виробнику.

Як це допоможе нашим заводам?
В законопроектах йдеться про всі товари, які можуть бути привезені в Україну на умовах нечесної конкуренції, але з автомобілями це питання стоїть особливо.

У Федерації роботодавців автомобільної галузі (ФРАГ) говорять, що зараз в Україні діють подібні законопроекти, прийняті ще в 1998 році. З того часу багато змінилося: знайшлися нові схеми, цілком інакша ситуація на внутрішньому ринку.




«Деякі виробники у себе «вдома» платять нульові податки, або заходять сюди за підтримки держустанов своїх країн з приводу кредитування або субсидування. У старих законах це не враховувалося. Більш того, там прописувалося, що антисубсідарне і антидемпінгове розслідування виробники або їх об’єднання могли почати, якщо вони виробляють більше 51% продукції на ринку. Це досить складна процедура, яка в Україні практично не захищає виробника на своєму ж ринку. А нові законопроекти осучаснюють цю практику», – говорить директор виконавчої дирекції ФРАГ Сергій Петренко

Від кого страждаємо
Експерти автомобільної галузі говорять, що зараз є маса випадків, коли іноземці за всяку ціну віднімають у нас наш же ринок. Як приклад наводять бренд Ravon, засилля авто якого, на їхню думку, є одним з «авторів» банкрутства ЗАЗу. Нібито через те, що ці іномарки, отримавши удома неконкурентні переваги – нульове оподаткування – при вартості на українському ринку близько $ 8000 «в одні ворота» обійшли «Ланос».

Інший приклад – білоруська техніка, на яку один з держбанків дає позику і здешевлює її по своїй програмі на 10%. В умовах обмежених ресурсів в українських покупців часто просто немає вибору, як віддати білорусам перевагу.

А ось в асоціації «Укравтопром» вважають, що і існуючого законодавчого поля досить, щоб не давати іноземцям господарювати на наших ринках.

 

ДЖЕРЕЛО: zik.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook