Автоновини

Все, що ви хотіли знати про «українську версію» Skoda Karoq (відео, фото)

Фото: Autonews.ua

В Україні офіційно розпочато випуск нового кросовера Skoda Karoq, повідомляють журналісти Autonews. Які побували на заводі «Єврокар» під Ужгородом і з’ясував всі подробиці про цю новинку.

Завдяки новому SUV сподіваються дістатися до «призових місць»
Перша серія Skoda Karoq буде з бензиновим мотором 1.5 TSI (150 к.с., 250 Н · м). А вже в серпні буде введений дизельний двигун на 2 літри.

Є дві комплектації – Ambition (ціна – 675: 431 грн) і Style (ціна – 715 826 грн). Навіть базова вельми компютерізірована. У ній є система контролю дистанції, розпізнавання «сліпих» зон і визначення втоми водія. Серед незвичайних фішок багатшої версії – підсвічування на нижній площині передніх дверей, яке проектує на землю логотип «Skoda».

«На даній моделі ми динамічно їздили – педаль в підлогу, до 6000 оборотів двигун – середня витрата бензину виходить 7,8 літрів на 100 км. Також тут є екологічна функція, і її відображає на дисплеї – коли ви йдете накатом, працює всього два циліндра і економиться бензин (система деактивації циліндрів)», – сказали на презентації Skoda Karoq.

На заводі кажуть, що 100% випущених Skoda Karoq підуть на український ринок. Обсяг виробництва обмежується квотами на комплектуючі, які виставляє «материнська» компанія в Чехії.

«До кінця року буде вироблено 628 Skoda Karoq і 902 Skoda Kodiaq. Це якщо говорити про сегмент SUV. А всього на 2018 рік заплановано за «песимістичним» планом 6280 авто, а по «оптимістичним» – 7500 автомобілів. У 2017 році ми випустили 5900 автомобілів. У 2016 році ця цифра була всього близько 4000. Так що вже є позитивна динаміка», – говорить генеральний директор« Єврокару» Ігор Царенко.

На «Єврокарі» відзначають, що в Україні сегмент SUV (позашляховики-паркетники) дуже популярний – займає більше 50% від усіх продажів нових машин. До цього завод освоїв випуск Skoda Kodiaq. Але і це не останнє – в 2019 році з’явиться ще менший екземпляр. Таким чином, в лінійці Skoda буде три повнопривідні моделі класу SUV. Завдяки їм, сподіваються «чехи», вони зможуть з 4-5 позиції в рейтингу найбільш популярних в Україні брендів дістатися і до «призових місць».

Згідно з даними асоціації «Укравтопром», в лютому п’ятірка лідерів продажів нових автомобілів виглядала так: Volkswagen, Toyota, Renault, Audi і Nissan, Skoda.

Втім, зовсім вже «захопити світ» і Україну цим моделям «Шкоди» найближчим часом навряд чи вийде. Причина в ажіотажному попиті, який серйозно перевищує пропозицію. В Європі очікування в черзі на Karoq триває до 6 місяців, на Kodiaq – до 9 місяців. «На жаль, в Україні та ж ситуація – якщо йде замовлення на виробництво Kodiaq потрібно чекати до 6 місяців. Проблема не в тому, що ми не хочемо виробляти – занадто велика популярність, ніхто не очікував такого ажіотажу на цю модель», – каже Ігор Царенко.

У певному сенсі Karoq зараз збиває ажіотаж навколо «старшого брата» – моделі Kodiaq. Відповідно до маркетингових досліджень, в 2018 році українці готові купити до 1500 Skoda Kodiaq. Виробники вважають, що частина клієнтів тепер зверне увагу на новинку.

Хто конкуренти Skoda Karoq?
Новий кросовер Skoda Karoq вступає на досить «заселений» іншими виробниками ринок. Найперші конкуренти у Skoda – це Hyundai Tucson, Toyota Rav 4. Також Skoda Karoq порівнюють з Toyota Prado і Lexus RX. «На сьогодні Skoda Karoq йде третя в цьому списку. За підсумками двох місяців Karoq бере 14,6% ринку», – каже Ігор Царенко.

Складні питання про локалізацію
Потрібно визнати – в Україні Skoda Karoq поки тільки збирають, а локалізація – мінімальна. Збільшити частку українських комплектуючих вдасться лише дуже серйозно наростивши обсяги продажів.

«Оскільки ми його тільки почали збирати, то з локальних складових є тільки наша збірка. Тобто, це близько 6%. У майбутньому все буде залежати від обсягів. Зрозумійте, ніхто заради 620 автомобілів не буде тут робити залізо, лити скло. Але для великого обсягу, звичайно, буде передбачатися локалізація. Щоб весь завод заробив і була повномасштабна збірка, вигідно, коли виробляється не менше, ніж 50 тис. автомобілів. А економічно доцільно випускати свої деталі (пластик, дзеркала, ті ж люки бензобака), потрібно цю деталь зробити в кількості 1 млн. штук. Але треба ж її спожити, встановити кудись. Її можна або відправити нашим чеським колегам на експорт, або встановити на українські автомобілі. Якщо раніше ми розглядали можливість поставляти на той же ЗАЗ, то зараз такого варіанту немає.

Але все одно у нас локалізація передбачена. Навіть на цьому майданчику є місця, де, наприклад, встановлюють панелі приладів, і поруч є порожні ділянки. Ми передбачали, що коли вийдемо на обсяги виробництва 50 тисяч авто, там поруч стоятиме ділянка, де ці панелі приладів збиратимуть. Також є ділянка для повного складання на нашій території сидінь. Таким чином ми будемо збільшувати нашу частку в доданій вартості. Але, перш за все, для того, щоб локалізувати, потрібен обсяг виробництва», – сказав  гендиректор «Єврокару» Ігор Царенко.

На заводі відзначають, що навпроти його цехів знаходиться індустріальний парк на 42 га. Цей майданчик чекає «потепління» в економіці, коли на неї вирішиться зайти інвестор і розмістить там свої заводи, в тому числі, автомобільної спрямованості.

Випуск схвалили чехи
На українському заводі Skoda розповідають, що запуск кожної нової моделі супроводжується комісією з 18 осіб, до якої входять як українці, так і чехи. Вони приймають перші зібрані автомобілі і дають дозвіл на подальше виробництво.

«Перш ніж Karoq тут почали збирати, група людей поїхала до Чехії. Так вони на конвеєрі проходили всі етапи, які будуть відбуватися тут. Логістика, майстри складальних виробництв, все, що стосується двигуна. У серпні, коли ми запустимо виробництво з дволітровими двигунами, фахівці теж поїдуть на навчання. Ми перевіряємо не тільки те, що збираємо самі, а й те, що зроблено в Чехії, що впливає на безпеку – гальмівну систему, рульове управління, системи безпеки. І потім вже комісія в складі наших фахівців, вищих керівників «Шкоди» перевірили якість, тест-драйв і підписали протокол, за яким чехи офіційно дозволили нам випускати цей автомобіль», – кажуть на заводі.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook