Автоновини

З сьогоднішнього дня в Україні діють важливі зміни для автомобілістів

Сьогодні, 7 лютого, в житті автомобілістів відбудеться важлива зміна – в Україні запустять електронний поліс автоцивільного страхування. Нова система дозволить уникнути «людського» чинника при обробці інформації в страхових компаніях, а також різних шахрайських схем, повідомляє Autonews.

Що це взагалі таке?

У МТСБУ говорять, що електронний поліс ОСАГО – це повноцінна заміна звичайної страховки на «паперовому носії». Різниця між ними лише в тому, що електронна страховка більш зручна і надійна ніж звичний бланк.

Ось деякі з переваг:

  • виключені підробки і «людський фактор». Незважаючи на кілька ступенів захисту на звичайних бланках, страховики стикаються з тим, що помітний відсоток полісів підроблені, сфальсифіковані або містять неправдиві дані. Також іноді помилки трапляються, коли відомості з полісів вносяться в бази даних МТСБУ. Електронний поліс можливість підробки виключає, а обмін даними з базами відбувається автоматично.
  • автомобіліст може вибирати безпосередньо страховика. Сьогодні, як правило, клієнт просто приходить до страхового агента і укладає договір з тією компанією, яку йому порадять. При цьому водії, як правило, не особливо обтяжують себе пошуком детальної інформації про СК, як вона платить, адже, за великим рахунком, отримувати виплату за договором буде не він, а потерпілий. Тут в ходу принцип «чим дешевше, тим краще». А електронний поліс передбачає, що клієнт сам вносить відомості, сам укладає договір, а отже, має більш прямий стосунок до цього процесу.
  • страховики знають своїх клієнтів. Це одночасно є плюсом для страхових компаній: вони знають свого клієнта, отримують від нього інформацію, номер мобільного. Це покращує якість обслуговування.
  • економія на бланках

Про перехідний період

Тут важливо розуміти, що перехід на електронні поліси – справа добровільна, і ті, кому зручніше користуватися паперовим бланком, абсолютно спокійно можуть це робити. Страховики визнають, що на масовий попит на електронні поліси ОСАГО в перші рік-два особливо не розраховують – по їх розрахункам, вони займуть 5-10% ринку. Але з часом і з подальшою «інтернетизацією» сфери послуг, частка буде зростати.




«Можливо в майбутньому, коли-небудь ми побачимо, що більшість людей перейшли на електронні страховки, але поки в рівній мірі дійсними можуть бути і паперові носії, і електронні», – кажуть в прес-службі МТСБУ.

Як копи будуть перевіряти електронні страховки?

Перевіряти наявність і дійсність електронної страховки будуть поліцейські на своїх планшетах. Поліція вже отримала інструкції, як працювати з електронними протоколами. Але на перших порах тим, хто вибере електронні страховки, експерти все ж радять роздрукувати свій поліс страхування на принтері і возити з собою в машині.

«Ми провели переговори з поліцією, з їхнього боку підготовлені нормативні документи, для того, щоб поліцейські могли перевіряти електронні поліси. Перевіряти поліс водія поліцейські будуть на своїх планшетах. Їм потрібно буде повідомити номер поліса. Зараз вони налагоджують процедуру, як з технічної точки зору вони можуть це робити. Тому на перших порах ми рекомендуємо клієнтам, якщо вони уклали електронний договір, роздрукувати його і возити з собою, щоб була можливість пред’явити поліції», – говорять в МТСБУ.

Де купити електронне ОСАГО?

У перший час продавати електронні автостраховки будуть близько 10 страхових компаній. Але більшість з них налаштовані йти цим шляхом, так що до кінця року така послуга вже буде в «обоймі» більш, ніж у половини СК.

Оформити електронну страховку і заплатити за неї можна буде на сайтах компаній. Під це у них буде окрема «кнопка» або розділ (як, наприклад, зараз можна онлайн оформити туристичну страховку). Купівля страховки в такому вигляді буде нагадувати заповнення анкети з подальшою оплатою карткою.

Цілком можливо, що до їх продажу підключаться звичні всім страхові агенти. Так перший раз можна буде застрахуватися у них, а потім, вже зрозумівши, як все працює, робити це самостійно.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook