Автоновини

ЗАЗ відкидає звинувачення Польщі в невиконанні інвестзобов’язань по FSO

Фабрика легкових автомобілів у варшавському районі Жерань, 2008 рік Wikimedia Commons / Cezary Piwowarski

ЗАЗ відреагував на звинувачення польської влади за невиконанні інвестиційні зобов’язання з варшавським підприємством FSO, яке перейшло під управління української компанії в 2005 році. Нагадаємо, що за повідомленням польських ЗМІ, претензії з боку польської влади до української компанії складають більше чверті мільярда злотих компенсації.

Як повідомили в прес-службі запорізького автозаводу, “ЗАЗ виконав всі взяті на себе зобов’язання перед урядом Польщі щодо FSO, які фігурують в приватизаційному договорі, що було підтверджено самим Казначейством в його листі ЗАЗу від 2011р., а також незалежним аудитором Деллойт і Туш, відповідно претензії Державного Казначейства Польщі від нового уряду є безпідставними та необґрунтованими.

Українська сторона виступила співінвестором разом з GM DAT в 2005 році, з метою налагодити виробництво легкових автомобілів під брендом Chevrolet. На той момент будь-якого виробництва не велося і у заводу були істотні зовнішні боргові зобов’язання.

Вже в 2006 році з GM DAT було підписано ліцензійну угоду з виробництва Chevrolet Aveo (T250) седан, а з липня 2008 року – 3- і 5-дверні хетчбеки. В 2007 році з конвеєра почав сходити Chevrolet AVEO.

Через деякий час з боку Європейської Комісії було встановлено ліміт на виробництво автомобілів в країнах співдружності, згідно з яким, для FSO був встановлений ліміт в 150 000 автомобілів в рік. Якщо врахувати, що виробничі потужності заводу складають 320 тис. одиниць, а мінімальне економічно доцільне виробництво повинно бути не менше 220 тис. Аавтомобілів, розвиток виробництва втратило економічний сенс.

До введення обмеження в завод були інвестовані, як кошти Корпорації УкрАВТО, так і кошти GM DAT. Але, коли ввели обмеження, GM вирішила зупинити розвиток цього проекту, і в 2011 році виробництво Chevrolet AVEO було перенесено на ЗАЗ.

За інформацією прес-служби ЗАЗу, зараз на території FSO триває діяльність, його площі здаються в оренду. Також, функціонує і ряд підприємств-суміжників FSO, що випускають продукцію для європейських автоконцернів.

 

ДЖЕРЕЛО: autoconsulting.com.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook