Авто на єврономерах

Кому в Україні вигідне дороге розмитнення автомобілів

6 вересня власники “авто на єврономерах” планують влаштувати в Києві багатотисячний мітинг. І нещодавно лідеру організації автомобілістів, які їздять на єврономерах, розстріляли машину. Ми намагалися розібратися, кому заважають старі іномарки, і хто може так відчайдушно захищати свій автобізнес.

Як пояснюють свій вибір представники організації «Авто Євро Сила», вони б і хотіли їздити на українських авто, але ті не такі якісні, а розмитнювати на кордоні куплену новеньку іномарку – непомірно дорого.

Так як їздити на “єврономерах” можна тільки на певних умовах – періодично виїжджаючи за кордон – суди почали штрафувати тих, хто ці правила порушив. Вищий адміністративний суд Києва виніс перше рішення – конфіскувати авто і оштрафувати власника на 420 тис. грн.

«Закон прямо не забороняє їзду на автомобілі з іноземною реєстрацією, але все схеми ввезення таких транспортних засобів є сірими. Останнім часом з’явилася катастрофічна судова практика щодо власників таких авто. Наприклад, в рішенні Київського апеляційного адміністративного суду штраф за таке порушення склав 1 млн. 681 тис. 846 гривень (300% необхідних до сплати в законному порядку митних платежів) », – розповідає адвокат Максим Лазарєв.

Для тих, хто захоче купити європейське авто і розмитнити його за правилами, потрібно буде заплатить до 40% вартості машини.

Кому належить вітчизняний автопром

Законодавці пояснюють таке ставлення до євроблях є захистом інтересів українського автопрому. Ми вирішили подивитися, які українські компанії потребують захисту і хто їх власники.

Почнемо з того, що в Україні немає свого виробництва автомобілів – є дрібно- і великовузлове складання.

Український автопром представляють корпорація «Богдан», «Укравто» (Таріел Васадзе) і ПрАТ «Єврокар» (Олег Боярин).

У ЗМІ є інформація, що після відходу з міністерської посади Петро Порошенко передав свої акції в «Богдані» Олегу Свинарчуку. За даними аналітичної платформи YouControl, в засновниках автомобільної корпорації через «АВТОМОБІЛЬНА ГРУПА« БОГДАН »зареєстровані найближчі друзі гаранта – Олег Зимін і Ігор Гладковський (колишній Свинарчук).

Але, не дивлячись на продаж акцій «Богдана», зі сфери впливу президента автомобільний бізнес нікуди не подівся. Автомобільна корпорація входить до групи компаній «Укрпромінвест», яку пов’язують з Петром Порошенком.

У березні 2013 року уряд Азарова прийняв рішення про введення 6,5-13% мит на нові імпортні автомобілі. Майже за рік до цих подій, 6 червня 2012 року, міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко повідомив, що Міжвідомча комісія з зовнішньої торгівлі прийняла рішення про підвищення мита на імпортні автомобілі.

Підготовкою нових мит керував нинішній гарант. 23 березня 2012 президент Віктор Янукович призначив Петра Порошенка міністром економічного розвитку і торгівлі. Через місяць – 28 квітня, Петро Порошенко очолив Міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі, яка і прийняла рішення щодо мит. У грудні 2012 року Петра Порошенка звільнили з посади міністра, оскільки той обрався нардепом від Вінницької області. У ЗМІ є інформація, що гарант не дав документу про мита хід,  під час роботи в міністерстві саме тому, щоб його не звинуватили в конфлікті інтересів.

Цікава деталь: на диво, на захист інтересів автолюбителів виступив в червні 2012 року … автогонщик Віктор Янукович-молодший.

«На умовах, які пропонуються (підвищення мита на імпортні автомобілі – авт.), можливо врятувати одну-дві компанії на декілька років, але не індустрію в цілому.  Таким кроком Україна змусить багатьох імпортерів просто піти з нашого ринку. Держава суттєво втратить надходження до держбюджету від імпорту автомобілів. У 2009 році це вже пробували – тоді підвищення було на рівні 13%. За оцінками експертів ринку, менше ніж за півроку ми втратили більше 500 млн. грн » – наводить слова депутата його прес-служба.

Якраз до підвищення мит в 2009 році мав відношення власник концерну «УкрАВТО» Таріел Васадзе. За даними ЗМІ, саме він на засіданні уряду вніс таку пропозицію. Вже при повторному підвищенні мит, бренд ЗАЗ (корпорації «Укравто») став лідером з продажу в Україні. Але решті українському автопрому так і не стало краще, зате власник концерну «Укравто» так прокоментував введення мит: «Якщо у людини є гроші, вона не помітить цієї надбавки». Про захист українського автопрому говорив і власник «Єврокар» Олег Боярин.

Чого вимагають автомобілісти

Урядові машини в Україні – суцільно іномарки, і грошей з бюджету України вистачає на те, щоб купити для міністрів авто, зроблені за кордоном. В організації «Авто Євро Сила» вважають, що права, як і обов’язки повинні бути рівними для всіх. В об’єднанні пропонують прийняти законопроект №5567, який зрівняє в правах іноземців і українців і дозволить пересуватися протягом року на автомобілях європейської реєстрації без авансових митних платежів. Далі пропонують ввести «проїзний» для автомобілістів, що дасть надходження до бюджету. І останній етап – європейські рівні ставки митних платежів для автомобілів, в тому числі старше 5 років.

Але законопроект з грудня минулого року лежить у ВР, а тим часом 15 серпня машину керівника організації «Авто Євро Сила» Олега Ярошевича розстріляли невідомі. За цим фактом відкрито кримінальне провадження ч. 4 ст. 296 (хуліганство). Сам Ярошевич, за даними ЗМІ, не постраждав.

Хоча, можливо ці події ніяк не пов’язані з тим, що 6 вересня в Києві готується мітинг з вимогою встановити доступні мита на «беушні» автомобілі з Європи.

Однак, ми будемо стежити за розвитком подій і про новини розповімо в наших наступних матеріалах.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook