Авто на єврономерах

Єврономери проти закону – влада проти народу

Ні для кого не секрет, що куплений в Європі автомобіль не включаючи податки й митний збір буде коштувати на порядок дешевше, ніж в Україні. Наприклад, зовсім бюджетний ЗАЗ Sens в найпростішої комплектації коштує близько $ 7 тис. За такі гроші з Європи можна пригнати цілком пристойний Mercedes або BMW. Про співвідношення ціна-якість в цьому випадку годі й говорити. Але на сторожі рубежів батьківщини стоїть екостандарт Євро-5 і драконівські мита.

Скільки коштує розмитнення?

На розмитнення автомобілів впливають такі чинники: вартість авто за кордоном (в євро), об’єм двигуна, тип двигуна і вік автомобіля з моменту випуску. Також необхідно знати про Євро-5 – екологічний стандарт, що регулює вміст шкідливих речовин у вихлопних газах. В Україну він введений з 1 січня 2016 року. Згідно з цими нормами заборонено ввезення в Україну та виробництво на її території автомобілів, які не відповідають цьому стандарту. А з 1 січня 2020 року проходити митний контроль зможуть тільки автомобілі, що відповідають екологічним нормами Євро-6.

Існують обов’язкові митні платежі такі, як акцизний збір, мито і ПДВ. Ще є митне оформлення – послуги митного брокера.

З 1 серпня 2016 року в силу вступив закон № 1389-19 України «Про внесення зміни до підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів», згідно з яким ставки акцизного збору на легкові б/у автомобілі зменшилися. Діяти закон буде до 31 грудня 2018 року.

Але за зниженим акцизним збором (або так званою «пільговою ставкою») одна людина може ввезти тільки один автомобіль в рік, причому не старше 2010 року випуску. Також продавати цей автомобіль можна буде ще рік після цього. В іншому випадку доведеться відшкодувати державі ту суму, яку треба було б заплатити до прийняття закону про зниження акцизів.

Також не можна ввозити автомобілі за зниженим тарифом з Росії та окупованих територій.

Мито і ПДВ (податок на додану вартість) залишилися в розмірі 20%: ставка мита в 2017 році становить 9,1% від оціночної вартості автомобіля. З кожним роком ставка мита буде знижуватися на 0,9% і до 2026 року зникне зовсім.

Подивимося, у скільки обійдеться «розмитнення» за пільговою ставкою. Для прикладу візьмемо  польський б/у Lanos D4 куплений за 2,5 тис. доларів (або 2166 євро) віком від 5 до 8 років. Порахувати це можна на спеціальних митних калькуляторах, їх багато в інтернеті.

отримуємо:

Мито (EUR) – 216,60
Акцизний збір (EUR) – 94,50
ПДВ (EUR) – 495,42
Всього: 806,52 євро або 24 тис. 195,6 грн. – за «розмитнення» доведеться заплатити третину вартості машини.

Як обходять митний збір?

Ось найбільш популярні схеми:

Можна «влаштуватися» на роботу в зарубіжну фірму і їздити на нерозмитнених авто в якості її працівника. Згідно Стамбульської конвенції, українцям можна тимчасово в’їжджати на територію України на автомобілі, зареєстрованому за кордоном. Машина в такому випадку реєструється на фірму, а український водій оформляється як співробітник фірми за трудовим договором. Раз на рік потрібно перетинати кордон.
Інший спосіб – реєстрація машини на європейця, який виступає в ролі співвласника вашого майбутнього автомобіля. Потім він оформляє авто на вас. Це зручно тим, у кого в Європі є родичі. Якщо ж родичів немає, можна просто домовитися з іноземцем за гроші. Працює це так: європеєць ввозить машину в Україну, передає українському водієві і назад виїжджає своїм ходом. Якщо український водій в’їжджає сам, йому потрібно буде пред’явити техпаспорт і пообіцяти виїхати на цій машині з України рівно через 1 рік.
Легально на нерозмитненаму автомобілі можна їздити, якщо кожні 5 днів перетинати кордон через одну і ту ж митницю. Або кожні 10 днів, якщо авто в’їжджає через один пункт пропуску, а виїжджає через інший.

Також вважається легальним оформити на митниці транзитні номери, які дозволяють їздити від 10 днів до 2-х місяців. По закінченню терміну потрібно виїхати за кордон і в’їхати назад, нібито знову транзитом.

Але це порушує статтю № 93 Митного кодексу України, згідно з якою машини не можуть використовуватися ні з якою іншою метою, крім транзиту.

Використання транзитної машини в особистих цілях – порушення. Але штраф за скоєне становить всього 8500 грн. без конфіскації автомобіля. Однак якщо митні органи доведуть, що власник спочатку хотів завести машину для продажу або для використання, не пов’язаного з транзитом, то це буде вже порушення статті №485 Митного кодексу і буде кваліфіковано як митне шахрайство. В такому випадку автомобіль конфіскують і призначать штраф в 300% від суми несплачених зборів.

Влада проти «єврономерів»

Президент Петро Порошенко дав зрозуміти, що йти на поступки в питанні з легалізацією автомобілів на іноземних номерах не буде. Під час візиту до Луцька Президент поспілкувався з одним з водіїв, що їздять на євро-номерах.

«Коли ми були на Ягодині, машина з литовськими номерами – за кермом сидить українець. Я кажу: це ви на п’ять днів в’їжджаєте? Він каже: пане президенте, ну які п’ять днів. Це він мені каже. А як будеш робити? Так там то, се, того подмажу, цього подмажу, щось будемо робити. Ні, друзі мої, не будемо робити. І підмазувати не будемо. І робитися це повинно по-іншому. І тут повинна бути координація наших дій. Чому одні повинні платити податки, акцизи, мита, а інші будуть підмазувати? Повинна бути наша спільна позиція, щоб одні не були дурніші, а інші розумніші », – заявив Порошенко 24 травня 2017 року.

Президент підписав указ № 146/2017, згідно з яким Кабінет Міністрів зобов’язаний:

1) вжити заходів для невідкладного врегулювання ситуації, що склалася в результаті недотримання вимог митного законодавства при використанні на території України транспортних засобів, зареєстрованих відповідними органами іноземних держав;

2) вжити заходів щодо вдосконалення законодавства України, що регулює питання тимчасового ввезення транспортних засобів на митну територію України, їх транзиту територією України, з урахуванням вимог законодавства Європейського Союзу та міжнародних договорів України.

Як бачимо, потурати «єврономерам» влада не збирається.

Власники автомобілів на іноземних номерах не здаються. По-перше, говорять вони, це несправедливо, в діях влади явно простежується лобіювання вітчизняного автопрому. Щоб «розмитнити» машину в Європі, потрібно заплатити близько 200 доларів, тоді як в Україні – кілька тисяч. У той же час по дорогах України колесить стільки вітчизняного «рвання», яке взагалі не на які стандарти не натягнеш. Їздити на таких машинах, на відміну від Європи, в Україні можна. І заправлятися чим попало – теж не забороняється.

То чому не ввести нормальні ставки митного збору, щоб людина середнього достатку могла привезти нормальний європейський автомобіль?

За офіційними даними автомобілів на іноземних номерах в Україні понад 500 тисяч, а за неофіційними – понад 2,5 млн.

Українські суди почали конфісковувати ці авто і нагороджувати їх власників величезними штрафами.

Об’єднання автомобілістів, які їздять на іноземних номерах, «Авто Євро Сила» анонсувало проведення 6 вересня стотисячної акції в центрі Києва з вимогою встановити доступні мита на б/у автомобілі з Європи. А поки українські автомобілісти пишуть петицію литовському уряду з проханням внести зміни в їх, литовське законодавство.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook