Авто на єврономерах Автоновини

Автівки на литовських номерах можуть почати конфіскувати

Невдовзі авто «на литовських номерах» почне зупиняти поліція. До Верховної Ради надійшов законопроект щодо змін правил дорожнього руху. який ускладнить перебування в Україні незареєстрованих іноземних авто. Чим загрожують нові правила водіям «єврономерів»

Кабмін планує внести зміни до законодавства щодо автомобілів на «європейських» номерах. Українці продовжують купувати вживані дешеві авто з Європи. Нині, за даними ДФС, на території України перебуває близько 400 тисяч таких автівок. Якщо Верховна Рада ухвалить законопроект, українці зможуть офіційно реєструвати завезені з Європи автомобілі. Утім, експерти стверджують, що новий закон не полегшить життя водіям авто з іноземними номерами, а навпаки – значно ускладнить їх ввезення на територію України.

Норми про «єврономери» прописані у пакеті змін до правил дорожнього руху. Якщо нерозмитнена машина порушує правила и потрапляє у ДТП, знайти водія-порушника фактично неможливо, адже оформлена вона на іноземця. Нові ж правила зобов’язують громадянина ЄС, який ввіз авто на територію України, зареєструвати його за тимчасовим місцем проживання в Україні. Незареєстровані авто зупинятимуть і штрафуватимуть.

Якщо водія «єврономерів» зупинять, йому загрожує штраф або навіть конфіскація авто. Нині вже є випадки мільйонних штрафів. Утім, якщо раніше українці могли оскаржити штрафи в суді, із ухваленням нового закону це буде малоймовірно. 

Нове законодавство створить проблеми не лише для тих, хто збирається ввезти авто «на литовських номерах», але й для тих, хто давно на них їздить. Адже знайти саме того іноземця, який привіз ваше авто в Україну через фірму-посередника, змусити його знову приїхати та зареєструвати машину – майже неможливо.

Примітно, що за «єврономери» взялися по обидві сторони кордону. Литва почала карати фірм-посередників, що переганяють авто в Україну. Їх звинувачують у порушенні одразу трьох статей литовського кримінального кодексу: розтраті коштів підприємств, несплаті податків і масовому наймі нелегальних працівників, адже багато водіїв-українців користуються автомобілями на «єврономерах» саме як працівники іноземних підприємств.

Водночас у ДФС звітують: за десять місяців цього року кількість завезених із-за кордону в Україну розмитнених авто зросла у шість разів. Фіскали пояснюють це зниженням акцизного податку. Утім, триватимуть ці «знижки» лише до кінця 2018-го року. А тих, хто купив іноземне авто за сумнівною схемою, скоріше за все чекатимуть штрафи та конфіскації.

 

ДЖЕРЕЛО: ictv.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook