Автоновини Військова техніка

Поставити “Нептун” у контейнерну пускову установку та не мати проблем із шасі

Поставити "Нептун" у контейнерну пускову установку та не мати проблем із шасі
Дослідний зразок цього комплексу для ВМС України поставлений на шасі КРАЗ, а от перший серійний – матиме колісну базу Tatra

США та Польща уже розробляють ракетні комплекси, які можна поставити у стандартні контейнери та переміщати на будь-якому шасі, пише Defence Express.

Для наших перспективних ракетних комплексів «ахілесовою п’ятою» виявилось саме питання шасі.

Наприклад – перший дивізіон протикорабельного ракетного комплексу “Нептун” наші Військово-Морські Сили отримають лише у І кварталі 2022 року, і одна із причин такого лагу – усі машини комплексу потрібно переставити із шасі КРАЗу на імпортне шасі чеської Tatra.

Вперше машини Tatra як можливий варіант шасі для ЗСУ були презентовані на виставці “Зброя та Безпека-2016”

Але у випадку із шасі для “Нептуна” є своє “але”. Нещодавно очільники Міноборони та Мінстратегпрому – міністр оборони Андрій Таран та Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський відвідали потужності самого КРАЗ.

І при цьому – окремо наголосили, що держава вирішуватиме проблеми цього підприємства, бо Збройні Сили України мають використовувати шасі та автомобілі вітчизняного виробництва.




Відтак, не можемо виключати, що із шасі для комплексу “Нептун” може виникнути така собі “мішанина” із шасі – наприклад, що із запланованих п’яти дивізіонів перші два поставлять на колісну базу Tatra, наступні три – уже знову на шасі КРАЗ, щоб підтримати вітчизняного виробника.

“Мішанина” із шасі означатиме проблеми із обслуговуванням самого ракетного комплексу “Нептун”. Але – є ще час відкоригувати проект “Нептун” так, щоб не мати проблем із вибором шасі.

Як приклад – якщо постане мова про модернізацію цього ракетного комплексу, в технічному завданні можна буде прописати, наприклад, “контейнеризацію” складових ракетної системи.

Тим більш – до цього ми мали приклад тільки російської системи Club-K, коли в одному стандартному контейнері установлюється одночасно і пускова установка на чотири ракети Х-35У чи “Калибр”, і системи наведення ракет на ціль, і навіть – автономні джерела живлення. Тепер же аналогічного роду системи розробляють США та Польща.

Пускова установка ракети Club-K у морському контейнері. Вперше презентація цієї системи відбулась ще в 2009 році
Наприклад, портал The Drive розповів, що компанія Northrop Grumman розробляє “контейнеризовану” версію своєї ракети AGM-88G або ж AARGM, адаптованої для запуску із наземної пускової установки.




Зараз AGM-88G можна доставити до цілі завдяки винищувачам F-35. А тепер американські військові хочуть, щоб така ракета поміщалась у контейнер, який можна буде поставити на будь-якого роду шасі, або ж – взагалі перекидати повітрям за допомогою транспортної авіації.

Поставити "Нептун" у контейнерну пускову установку та не мати проблем із шасі
Рендер проекту “контейнерного” ракетного комплексу AARGM

Рендер проекту “контейнерного” ракетного комплексу AARGM
Або ж – як розповів польський портал Defence24, у квітні 2021 року ВМС Польщі замовили поставку 50 стандартних морських контейнерів габаритом 20 футів та 40 футів.




Польський флот хоче поміщати у контейнери свої протикорабельні комплекси NSM, щоб у випадку можливої війни уражати кораблі російського Балтфлоту системами, зробленими за взірцем російського ж комплексу Club-K.

Поставити "Нептун" у контейнерну пускову установку та не мати проблем із шасі
Поляки уже дійшли до перших випробувань дослідних зразків “контейнеризованих” ракетних комплексів NSM. На фото, котре опублікувало Defence24, чорними квадратниками марковані саме ті машини, котрі везуть замасковані польські протикорабельні ракети

Аналогічні розробки по “контейнеризації” ракетних комплексів, котрі зараз ведуть Польща та США, могли би й посилити потенціал наших Збройних Сил.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook