Автоновини Військова техніка

Смертельна зброя: Чим українська “Верба” сильніша за російський “Град” (фото, відео)

Фото: Укроборонпром

Українські зброярі завжди славились своїми талантами і зараз, під час війни, це стає дуже у нагоді, пише Depo.ua.

Ще в жовтні 2016 року  у Харкові розробили покращений аналог радянського “Граду” – реактивну систему залпового вогню (РСЗВ) “Верба”. Цю бойову машину розробили фахівці харківського Конструкторського бюро з машинобудування імені Морозова (ХКБМ) – провідного виробника бойової техніки України, а головний конструктор ХКБМ Геннадій Гращенков повідомив тоді, що система готова на 95%.

У 2017-му році почались випробування нової РСЗВ “Верба”, а 20 лютого 2019-го року надійшла офіційна інформація, що починається її серійне виробництво і цього року вона почала надходити на озброєння Збройних сил України. Виробляти нову українську реактивну систему залпового вогню буде ДП “Шепетівський ремонтний завод”, що входить до складу держконцерну “Укроборонпром”.

Очевидно, що завод-виробник було обрано не випадково, адже Держпідприємство “Шепетівський ремонтний завод” за власні обігові кошти розробило і провело випробування нової РСЗВ БМ-21УМ “Берест”, також ефективнішої за радянський БМ-21 “Град”.

Давайте пригадаємо: що таке “Верба” і чим вона відрізняється від “Граду”.

Отже, “Верба” – це реактивна система залпового вогню на базі автомобіля КрАЗ-6322 і бойової частини БМ-21 “Град”, що була розроблена у 2015-му році ХКБМ. Модернізована система оснащена кабіною на 5 місць, а керування вогнем, прицілювання та перезаряджання здійснюється в автоматичному режимі з кабіни, без безпосереднього втручання розрахунку в її роботу.

Боєкомплект цієї РСЗВ складається з 40 одиниць 122-мм реактивних снарядів, які здатні знищувати цілі на відстані до 40 км. Перезаряджання повного комплекту з 40 ракет здійснюється протягом 10 хвилин механізованим способом. Для цього харківськими конструкторами розроблено транспортно-заряджаючу машину.




Маса нової системи сягає майже 20 тонн і вона здатна розвивати швидкість до 85 км/год. Відомо також, що “Верба” має броньовану версію з кабіною від бронеавтомобіля “Раптор” і захистом основних систем автомобіля.

Якщо порівнювати з “Градом”, то “Верба” відрізняється від свого радянського попередника і російського “колеги” високим рівнем автоматизації і розміщенням на вітчизняному шасі КрАЗ. Він у порівнянні з російським “Уралом” і швидший на 10 км/год., і маневреніший, і всюдихідніший.

На “Градах” частина бойового розрахунку знаходилась на відкритих сидіннях за кабіною, а для “Верби” українські конструктори передбачили збільшену кабіну, у якій поміститься весь екіпаж. Тут же, в кабіні, будуть знаходитись радіостанція і всі блоки керування. До речі, також була змінена система зв’язку: вся інформація буде передаватись по цифрових каналах в зашифрованому вигляді.




Автоматизація “Верби” сягнула такого рівня, що екіпажу можна працювати у бойових умовах не виходячи з кабіни: приїхали, натиснули кілька кнопок в кабіні, вразили цілі противника і поїхали. При цьому нова система вирівнювання і стабілізації платформи дозволяє значно підвищити точність вогню.

У порівнянні з “Градом”, РСЗВ “Верба” у 6 разів швидше визначає координати, у 5 разів швидше наводиться, а після стрільби за лічені секунди може змінити позицію, що дозволятиме уникати прильотів у відповідь. Процес же перезаряджання установки скоротився у 7 разів. Усе це забезпечує високу бойову ефективність та мобільність “Верби” на полі бою.

Що важливо: комплекс “Верба” на 80% складається з вітчизняних складових, а від старого “Граду” залишилась лише пускова установка і було збережено механічну систему керування вогнем, яку можна буде задіяти у випадку позаштатних ситуацій.

Залишилось додати, що Збройним силам України на передку такий швидкострільний і точний засіб ураження ворога дуже потрібен – хоча б для того, щоб вести вогонь на подавлення вогневих точок терористів, знищуючи ворожі “Гради”, які сіють смерть в мирних українських містах поблизу лінії розмежування.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook