Автопоради Статті

Як не помилитися: вибір автомобільного масла

Як не помилитися: вибір автомобільного масла

З проблемою вибору моторного масла рано чи пізно стикаються всі автомобілісти. Друзі, авто-майстерні, інтернет дають безліч порад щодо того, що більше підійде, як вибирати і де купити. Спробуємо розібратися в цьому питанні.

Приступати до вибору моторного масла слід з вивчення сервісної книжки на автомобіль. Саме в ній виробник вашого автомобіля дає рекомендації (допуски) по підбору масла. Зверніть увагу, що виробник рекомендує масло для конкретного мотора, а не цілком для всієї марки. У одного автовиробника може бути кілька допусків для різних двигунів. Якщо у вас немає сервісної книжки, можна звернутися до офіційного дилера, або уповноваженого постачальника автозапчастин, вони зможуть вам підказати, яке масло рекомендує виробник. Купувати у них зовсім не обов’язково, досить дізнатися і записати параметри масла. А придбати автомобільне масло бажано у перевіреної компанії – https://ad-oil.com.ua яка реалізує оригінальні продукти світових виробників з сертифікатами якості.

Слід пам’ятати, що параметри дуже важливі, тому що різні масла мають різний набір присадок і розраховані на різні двигуни і умови експлуатації. Помилка у виборі моторного масла може позначитися на потужності і витраті палива або, що ще гірше, прискорити знос самого двигуна.

Класифікація масел по SAE найбільш популярна у всьому світі і пов’язана зі зміною в’язкості – важливим параметром автомобільного масла, тому що від нього залежить мастило мотора і його легкий пуск. Найчастіше автовиробники використовують позасезонні масла 5W-40, або 5W-30. Що це означає і що краще вибрати?

Класифікація автомобільних масел

Буква W (winter – зимовий) і число перед нею показуює низькотемпературний індекс в’язкості моторного масла, іншими словами – наскільки легко масло проникає по каналах в двигуні в умовах низьких температур. Чим нижче цей параметр, тим краще. Вирахувати дуже легко: його потрібно відняти з числа 35, і вийде температура, до якої можна застосовувати дане масло. Наприклад: 5W відняти 35 виходить 30, значить використовувати таке масло при температурі нижче -30 градусів не рекомендується. Мінімальне значення цього параметра 0W.

Друге число це високотемпературний параметр – показує в’язкість масла при температурі двигуна 100 ° С. Чим вище цей параметр, тим краще забезпечується надійний захист двигуна при високих температурах експлуатації. Це означає, що масло 5W-40 можна використовувати від -30 до +40 ° С. Максимальне значення 60 буває у річного моторного масла. Для нашої місцевості має сенс вибирати масло 5W-40 як найбільш універсальне.

При виборі моторного масла спирайтеся в першу чергу на рекомендації заводу-виготовлювача автомобіля. Так само рекомендуємо звернути увагу на такі моменти:

  • не потрібно судити про якість масла за його кольором: більшість присадок, доданих до нього, роблять масло більш темним;
  • швидке почорніння масла в результаті нетривалої роботи двигуна не обов’язково свідчить про втрату властивостей. Це, як правило, пов’язане з високими миючими властивостями і можливістю утримувати в собі продукти неповного згоряння палива;
  • забороняється змішувати масла з різними основами, наприклад, мінеральне і синтетичне;
  • додавати присадки в моторне масло не завжди корисно: вони можуть поліпшити одні властивості, але при цьому значно погіршити інші. Якісне масло вже містить в собі весь необхідний пакет присадок, щоб забезпечити надійну роботу двигуна;

Вибір виробника моторного масла – це питання особистих переваг, в магазинах ви знайдете величезну кількість масел, як імпортного, так і вітчизняного виробництва. Найважливіше – не купити підробку. Як правило, підробляють ті масла, які найкраще продаються. Якщо ви купите «не оригінальне» моторне масло, то вся інформація, яка написана в цій статті, втрачає сенс – склад підробленого масла не піддається ні класифікації ні систематизації. Так само варто звернути увагу на те, що якість масла одного виробника може з часом змінюватися, тому корисно почитати свіжі відгуки про нього перед покупкою.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook