Автопоради Статті

Автокондиціонер: готуємося до літа

Автокондиціонер: готуємося до літа

Автомобільний кондиціонер – штука надзвичайно корисна і потрібна. Саме від нього багато в чому залежить комфорт переміщення в просторі на особистому транспорті в жарку пору року. Однак цій нехитрий, на перший погляд, пристрій вимагає до себе підвищеної уваги і потребує періодичного огляду та обслуговування.

Ревізію і профілактику автомобільного кондиціонера зазвичай проводять навесні, з приходом тепла. Саме тоді нерідко виявляється, що пристрій вже не працює, або функціонує не на повну потужність. Після зимового періоду компресор,як кажуть, «закисає», а навантаження на нього значно зростають, що і стає причиною поломок. Магістралі кондиціонера також погано переносять постійний контакт з реагентами, окислюються і втрачають герметичність. У цьому матеріалі ми детально розповідаємо, як провести профілактику кондиціонера і до чого потрібно бути готовим після «зимової сплячки».

До речі, придбати комплектуючі для автокондиціонерів на вигідних умовах можливо у компанії «Майстер Сервіс» – https://starter.ms/components/autoconditioner. Компанія пропонує продаж компресорів кондиціонерів та комплектуючих оптом і в роздріб. А також спеціалізований автосервіс, який проведе повноцінне обслуговування систем кондиціонування автомобіля.

Як працює кондиціонер

Для початку кілька слів про те, як влаштована автомобільна система кондиціонування повітря. Принцип роботи цього пристрою нічим не відрізняється від звичайного побутового холодильника. «Серцем» холодильної установки є компресор, який прокачує через себе по трубках і радіатору холодоагент. Він розділяє собою контури високого і низького тиску і служить для того, щоб витягати пари фреону з випарника і закачувати холодоагент в конденсатор. У роботу компресор автокондиціонера включається електромагнітною муфтою, а функціонує завдяки механічному зв’язку ремінного привода з колінчастим валом двигуна автомобіля. Коли холодоагент всмоктується в компресор, він знаходиться під майже атмосферним тиском, стиснений компресором газ відправляється до конденсатору. Цей процес супроводжується сильним нагріванням холодоагенту, тому в систему і включений значних розмірів радіатор. Для справної роботи пристрій забезпечений датчиками тиску і температури, а також системою автоматичного блокування запуску при відхиленнях найважливіших показників від допустимих норм. Саме тому кондиціонер не включається в роботу при температурі нижче +5 градусів, навіть в тому випадку, якщо кнопка його включення активована.

Перевірка працездатності

Перевірку працездатності кондиціонера можна проводити, коли температура навколишнього повітря перевищить позначку принаймні в +5 градусів. В іншому випадку компресор може не включитися, навіть незважаючи на повністю справний стан системи. Саме з цієї причини рекомендація по профілактичному включенню кондиціонера в холодну пору року неспроможна: скільки б ви не намагалися це зробити, нічого не вийде.

З настанням тепла, при ідеальному розвитку подій, включивши кондиціонер, ви почуєте клацання спрацьовування електромагнітної муфти, яка запустить в роботу компресор кондиціонера. Непрямою ознакою спрацьовування муфти є короткочасне падіння оборотів двигуна. Всього через кілька хвилин з салонних повітропроводів піде прохолодне повітря.

Але можливий і інший варіант, коли натискання на кнопку включення системи охолодження ні до чого не призводить: муфта не спрацьовує, компресор не запускається, а повітря в салоні холодніше не стає. Без відвідування сервісу, швидше за все, вже не обійтися.

Антибактеріальна обробка

Важливо пам’ятати і про те, що автомобільний кондиціонер – лігво численних хвороботворних бактерій. На вологій поверхні випарника створюється сприятливе середовище для розмноження всіляких грибків, небезпечних для людини. Вони ж призводять до появи неприємного запаху в салоні машини. Ось чому повітроводи і випарник кондиціонера незайвим буде дезінфікувати хоча б раз на рік, а заодно не забувати частіше міняти пиловий повітряний фільтр салону. Зробити це можна як самостійно, за допомогою спеціальних засобів, що пропонуються в автомагазинах, так і в автосервісі.

Профілактика

А наостанок кілька порад з профілактики.

Обов’язково потрібно звертати увагу, наскільки добре натягнутий приводний ремінь компресора кондиціонера, а також перевіряти, чи не шумить підшипник шківа компресора. Якщо прогавити ці нюанси, то можна і зовсім залишитися без компресора.

Поломка підшипника шківа компресора надзвичайно неприємна і небезпечна. Вона не тільки може стати причиною заклинювання компресора і виходу кондиціонера з ладу, але також привести до обриву ременя допоміжного обладнання (на ньому ж часто «висять» генератор і гідропідсилювач) і навіть стати причиною пожежі.

Автомобілістам варто пам’ятати, що цей скромний за розмірами підшипник працює завжди, незалежно від того, чи користуєтеся ви кондиціонером. При цьому термін його служби невеликий – вже до перших ста тисячам кілометрів пробігу він сильно зношується і перестає працювати належним чином. Не варто чекати неприємностей – краще заздалегідь замінити його на новий, тим більше що вартість цієї деталі копійчана.

Також відзначимо, що періодична заміна фільтрів очищення повітря – обов’язкова процедура. Навіть якщо фільтр виглядає новим, не забувайте – в ньому мільйони бактерій, якими дихають всі, хто їздить в вашій машині. На здоров’ї, як відомо, не економлять!

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook