Авто на єврономерах Автоновини

Легалізація євроблях: в уряді забракували майже всі пропозиції активістів

У Верховній Раді питання автомобілів на іноземній реєстрації стало надто політизованим. Адже із майже півтори сотні поправок до законопроектів №8487 та №8488, які регулюють законодавство у цій сфері, профільні міністерства не відхилили лише одну. Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK сказав голова «Авто Євро Сила» Олег Ярошевич.

«Найбільша проблема у тому, що за останні роки в Україні за зміни статусу автомобілів на єврономерах або ніхто не хоче братися, або це питання стало максимально політизованим. Починаючи від найменшої партії у парламенті і закінчуючи навіть позафракційними депутатами», – сказав Ярошевич.

Він розповів, що 31 жовтня на комітеті у ВР повинні розглянути відповіді з усіх міністерств щодо майже 150 правок, які стосуються законопроектів №8487 про оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів та №8488 про розмитнення автомобілів на єврономерах.

«За інсайдерською інформацією знаю точно, що із 147 правок негативну відповідь отримали 146. Тобто є лише одна правка, яка задовольнятиме якесь профільне міністерство», – зазначив він.

Але за його словами, саме зміни могли б допомогти зробити ринок більш європейським, щоб автомобіль став засобом пересування, а не розкішшю. Хоча ціна на бензин свідчить про протилежне.




«Останні два роки «АвтоЄвроСила» вимагала декілька речей. Зокрема, ухвалити закон, а не перехідне положення для власників автомобілів на іноземних номерах. Також зняти обмеження щодо євростандартів, які є дійсно необґрунтованими та просувають автолобістів разом з Васадзе. Бо саме таким чином було закрито український ринок вживаних автомобілів і затверджено обмеження «Євро-5», – розповів Ярошевич.

Хоча, за його словами, вживаний автомобіль у всіх європейських країнах регламентується саме проходженням технічного огляду.

«У нас є вісім мільйонів автомобілів радянського виробництва або РФ, які взагалі не мають євростандарту. Тому це є підпільною грою лобістів, яку завдяки нам було знято», – наголосив він.

Загалом, на його думку, автомобіль має бути доступним і саме тому триває боротьба за акциз, який не може перевищувати вартість транспортного засобу.

«Якщо ми зараз візьмемо українця, який може купити автомобіль вартістю у три тисячі євро з двигуном від 2 до 3 літрів, то ПДВ, мита і внески до пенсійного фонду складатимуть близько тисячі євро. Відповідно акциз за таких умовах коштуватиме дві тисячі євро. Тому наразі майже нічого не змінилося, бо залишається майже 130 відсотків від вартості автомобіля платежу до бюджету», – зазначив Ярошевич.

До слова, голова комітету ВР з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна розповіла, що готується до другого читання законопроекти про розмитнення авто на єврореєстрації. Якщо вдасться погодити усі правки, їх винесуть на розгляд парламенту уже наступного пленарного тижня.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook