Авто на єврономерах Автоновини

Уряд вже має нові акцизи для автомобілів на єврономерах

Українська влада переводить проблему «єврономерів» в політичну площину і буде розігрувати її як цінну карту перед виборами. До таких висновків підштовхує активність, з якою чиновники самого різного рівня почали обговорювати це питання. Як з’ясувалося рішення при владі вже є і воно влаштує більшість «Бляхерів». Тільки чекати його доведеться до зими, а то і до весни 2019 року.

Южанина знизить ставки у 2 рази

Днями стало відомо, як збираються легалізувати «бляхи» у Верховній Раді. Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна заявила, що розглядає можливість зниження податкових ставок. При чому, в схему включений «податок на старість», стимулюючий ввезення в Україну новіших авто, а придбання автохлама робить невигідним.

«Ставки будуть знижені. Зараз на новий автомобіль з об’ємом двигуна в 1,6 тис. куб. см акциз становить € 427, віком до п’яти років – € 2 629, понад п’ять років – € 3 906.

За моєю шкалою, за новий автомобіль з таким об’ємом двигуна потрібно буде заплатити € 150, до п’яти років (Євро-5) – € 300, 2005-2009 роки випуску (Євро-4) – € 750, 2000-2004 роки (Євро 3) – € 1 500. За автомобілі стандарту Євро-2 доведеться заплатити € 7 500», – сказала Ніна Южаніна.

Також своє рішення по «єврономерам» обіцяє представити і нардеп Роберт Горват, автор закону №3251 про пільгове розмитнення. Як повідомляється, він готує законопроект, «який врегулює інтереси і тих, хто їздить на «єврономерах», і тих, хто заплатив в бюджет всі податки».

Гройсман теж хоче «втрутитися»

Явне бажання «втрутитися» в процес навколо «євроблях» показує і прем’єр Володимир Гройсман.




Вперше про них він заговорив в червні 2017 року – пропонував брати плату за перебування іноземних авто в Україні (в Раді навіть зареєстрували такий законопроект). Тому Гройсман витримав паузу до січня 2018 року і «підіграв» звичайним водіям, сказавши, що розмитнення автомобілів в Україні повинне проходити на рівних для всіх умовах.

І ось днями Гройсман пообіцяв вирішити всі проблеми за один місяць, правда, без особливої ??конкретики. При цьому він явно кинув камінчик в огород ВР, в якій проблемою блях традиційно займається комітет Южаніної.

«Зараз весь парламент думає, як вирішити цю проблему, адже «єврономери» використовують, в тому числі, люди безвідповідальні, і – в повному обсязі, і в тому числі – порушують правила дорожнього руху. Уряд не може врегулювати це питання своїм рішенням, це повинен вирішити парламент. Але якщо парламент делегує це право уряду, то я обіцяю, що за один місяць ми його врегулюємо справедливим цивілізованим методом», – сказав Володимир Гройсман.

Про те, що прем’єр буде говорити про бляхи постійно, свідчить «совковий» спектакль за участю дітей, розіграний для нього на засіданні Кабміну.

«Хлопчик Арсеній розповів дядькові Володі, що «на свята їздив до дідуся в Вінницьку область (с. Якимівка) по дорозі, яка нещодавно відремонтована. Але на дорозі було багато машин з європейськими номерами, які створюють аварійно-катастрофічні ситуації». Цитата дослівна, він вимовив. Зажадав карати порушників ПДР і вирішити проблему євроблях. Хлопцеві років сім. Це вибори так впливають? “, – іронізує економіст Андрій Блінов.

ДФС не дрімає 

Ну і третій центр, в котлах якого теж готується рішення по «євробляхам» – Держфіскальна служба. Один з їх варіантів концепції, говорить, що «бляхи» до 2010 р.в. пропонують розмитнювати за формулою «200 євро + мито + ПДВ». Тим, у кого не вистачить грошей заплатити все відразу, дадуть розстрочку.




Це дискримінує тих українців, які розмитнювали авто за повну вартість та ніяких розстрочок при цьому не мали.

Політолог: «Рішення вже є, але його викотять під вибори»

Очевидно, що таке синхронне бажання вирішити питання з «бляхами» говорить про те, що з соціально-економічній площині він переходить в політичну. Тим більше, що число виборців, так чи інакше мають відношення до «єврономерів» і коливається в межах 2,5 – 4 млн осіб.

Політолог Руслан Бортник каже, що за його даними, рішення  по «єврономерам» при владі вже є. І зараз головна інтрига лише в тому, хто з перших осіб зможе бути попереду в рішенні цього питання.

«Принципове рішення вже прийнято, а організаці «євробляхерів» взято під контроль. Тепер влада думає, як максимально позитивно використовувати ситуацію як електоральний інструмент. За різними оцінками, «євробляхери» – це від 2,5 до 4 млн голосів. Це дуже серйозна соціальна група. Тому всі на них будуть максимально піаритися. Наступні вибори у нас будуть навесні 2019 року, отже, вже у вересні почнеться передвиборна гонка.

Я впевнений, що ближче до виборів прозвучить якесь рішення, яке влаштовує всіх. Кандидат від влади спробує навісити на себе лаври людини, яка розрубала Гордіїв вузол. І, звичайно, всі інші спробують до цієї ситуації прилаштуватися, отримати відблиски піару. Це питання вже вирішене, просто вичікують момент для вкидання його в інформаційну і соціальну площину. Нюанс в тому, що вкидання піде взимку або навіть навесні, щоб ефект не розсіявся і люди не забули, кому вони повинні бути вдячні», – сказав  політолог Руслан Бортник.

За його інформацією, влада тиснути не буде – буде компромісне рішення, яке влаштує більшість власників «єврономерів».

 

ДЖЕРЕЛО: autonews.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook