Авто на єврономерах Автоновини

Вирішення питання з легалізацією єврономерів в Україні може затягнуться надовго

Швидкого вирішення питання з легалізацією автомобілів на іноземній реєстрації в Україні, схоже, очікувати немає сенсу. Вже місяць пройшов з моменту останніх публічних переговорів прихильників і противників єврономерів в стінах Верховної Ради.

Тоді сторони обмінялися законопроектами для їх узгодження. І після цього настав інформаційний штиль. За одним винятком – інтерв’ю голови комітету Верховної Ради з податкової і митної політики Ніни Южаніної для Інтерфакс-Україна.

Вона вказала на ключові питання, які до сих пір не узгоджені. Крім того, після цього їх треба буде ще провести в залі голосування Ради.

«Ми загралися, коли почали говорити тільки про необхідність вирішити проблему і розмитнити євробляхі. Крім цього, треба відповісти ще на два питання: а можемо дозволити собі таке розмитнення на майбутнє і як ми будемо захищати власний ринок?», – сказала Южаніна.

З її слів, якщо не будуть узгоджені механізми захисту власного ринку, то говорити про легалізацію та пільгове розмитнення немає сенсу.

«Тому мова йде якраз про ту частину законопроекту, яку напрацювала робоча група. Там запропонована модель Молдови та Білорусі, де в листопаді 2017 перестали брати на облік автомобілі на «єврономерах». Активісти в цій частині знайшли щонайменше чотири пункти, які нібито не відповідають Конституції або Кіотській конвенції.

Узгоджуємо ці питання з юридичними управліннями ДФС і Міністерства фінансів. Я хочу знайти з ними порозуміння, щоб після прийняття законопроекту його не зупинили через оскарження. У залі зараз не найзручніший момент для прийняття правильних речей – тільки популістські речі будуть прийматися. Не хочу, щоб активісти влаштували хаос в залі. А над першою частиною законопроекту ще треба працювати», – заявила Южаніна.

Як бачимо, швидкого виходу з ситуації, що склалася очікувати вже не доводиться. Адже перед виборами будь-яке рішення питання з бляхами може коштувати депутатам як мінімум частини електорату. Це означає, що перші серйозні рухи тіла ми будемо спостерігати не раніше 2019 року. Проте, хочеться нагадати, що вже зараз назвати точну кількість нерозмитнених автомобілів в Україні не може жодна зі сторін переговорів. А тим більше, складно уявити яку частину автопарку українців займуть бляхи ще за рік.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook