Автоновини

Санітарні «Богдани» по-новому: що змінилося в автомобілях, що оскандалилися (фото)

Фото: Autonews

Санітарні автомобілі «Богдан-2251» відомі простим водіям завдяки скандалу з якістю, в центрі якого вони опинилися в січні 2018 року. Тоді волонтери заявили, що у них катастрофічна статистика поломок, а до ходової і експлуатаційної якості маса претензій.

Після цього представники обговорили зауваження та зібрали нову партію машин, в яку внесли істотні доопрацювання. Ці автомобілі виготовлені на майбутні замовлення від військових. Так чим відрізняються Богдани 2.0 від першого варіанту.

Утеплили салон і поліпшили зв’язок
На заводі показали журналістам кілька санітарних «Богданів» вже зміненої конструкції. У той момент вони були на завершальній стадії збірки – йшла обробка інтер’єру.




«Ми поміняли наповнення кунг і в цілому врахували всі побажання, які були висловлені військовими. Зокрема, ми поставили додатковий обігрівач салону. Що стосується салону взагалі, то ми змінили його інтер’єр, а також переглянули формулу перевезення поранених. Це означає, що змінюються можливості застосування носилок, ми збільшуємо можливості автомобіля щодо застосування носилок стандарту НАТО. Також попрацювали над іншими моментами – мигалками, переговорними пристроями (дуплексний зв’язок).

По кліренсу ми не отримали принципових зауважень. Для військових, чим вище кліренс, тим краще. Але чим вище кліренс, тим більше ми йдемо в інше шасі, і це буде інша висота автомобіля, інша вантажна висота, і це буде інший клас автомобіля, а отже і зовсім інша ціна. Цей автомобіль узгоджувався зі Збройними силами, і він був саме таким, яким повинен був бути на тому етапі. На сьогодні у них помінялися вимоги, відповідно, ми міняємо автомобіль» , – говорить комерційний директор Черкаського« АСЗ №2 »Ігор Осадчий.

Чому «санітарки» ламалися в АТО
Чому санітарні «Богдани» були нещадно розкритиковані і звинувачені в ненадійності, на заводі пояснюють специфікою їх застосування в зоні АТО. За словами його представників, автомобілі експлуатували з порушенням норм.

«Наші санітарки призначені для третього етапу евакуації, тобто, зон, де вже є відносно нормальні дороги – щоб відвезти пораненого з польового медпункту і госпіталь. А їх використовували для другого етапу, з огляду на те, що машин для нього немає. А другий етап – території, де не ходить колісна техніка, там ходять танки. Тобто, доріг там немає – все перерито гусеницями. Звідси і нарікання на підвіску.

Друге – паливо. Причина – контрафактні фільтри, які були поставлені замість наших. Всі машини, на які були нарікання, а це 17 штук, вийшли з ладу в Краматорську. А це означає, що все їх заправили чимось не тим.

Також, коли тільки створювався санітарний автомобіль, від нас просили: «зробіть що-небудь подешевше». Ми зробили, а тепер від нас вимагають: «а чому немає кондиціонера, печі, ще чогось». А перед нами ці завдання спочатку не ставилися», – пояснюють на заводі.




До слова, коли тільки з’ясувалося, що крім заміни фільтрів в автомобілі заливали неякісне паливо (кілька різних експертиз підтвердили наявність домішок і води), деякі експерти запідозрили, що постачальники, які виграли тендери, згодом погіршували якість дизеля, або ж паливо фальсифікували співробітники складів. Але на заводі вважають, що справа в самих умовах зберігання: на багатьох складах ПММ ємності поржавіли, через що в паливі і з’являються вода і суспензія, що забиває паливні фільтри.

Готують випуск ще кількох моделей
На «Богдані» відзначають, що «тримають в розумі» плани з випуску ще одного санітарного автомобіля для військових. «На сьогодні ВСУ закуповують автомобілі 1 і 3 етапи евакуації. 1 етап – передова, де працює гусеничний транспорт, це МТЛБ. Далі, від МТЛБ до медичного пункту – це 2 етап. І від медпункту до госпіталю – 3 етап. Так ось, 1 і 3 етапи – вони закриті в плані потреби в техніці. Залишається 2 етап, який до цих пір і не закуповувався, і не обговорювався. Тому, скажімо так, нам цікаве і це питання. Ми його обговорюємо», – сказав комерційний директор« АСЗ №2 »Ігор Осадчий.

Також на заводі кажуть, що в кінці літа представлятимуть нові моделі – вантажні автомобілі універсального призначення.

Що зараз з заводом в Черкасах
Раніше в Черкасах на «Богдані» збирали «Хюндай» і «Ладу». З початком АТО завод перепрофілювався в виробництво техніки військового призначення. Зараз в його лінійці – броньовані та вантажні автомобілі різних призначень, а також техніка «4х4» – санітарні «Богдан-2251» і командирські «Богдан-2351».

 

ДЖЕРЕЛО: autonews.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook