Авто на єврономерах Автоновини

Поліція отримає право контролювати автомобілі на іноземній реєстрації

Питання врегулювання ситуації з автомобілями на єврономерах, які знаходяться в Україні з перевищенням передбачених законодавством термінів, лежить у законодавчій площині. Тільки зміна законодавства дасть можливість поставити в цій темі крапку. Про це заявив в.о. голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан.

Варіанти легалізації «євроблях» продовжують узгоджуватися в профільному комітеті парламенту, а прем’єр-міністр обіцяє за місяць вирішити проблему, якщо парламент делегує уряду такі повноваження. Тим часом в ДФС відзначають, що при будь-якому варіанті розвитку подій Нацполіція повинна отримати повноваження перевірки автомобілів на «євробляхах» на підставі інформації з баз даних ДФС: це дозволить створити ефективну систему контролю за автомобілями з іноземною реєстрацій, завезеними в Україну.

Сьогодні розглядаються кілька варіантів врегулювання ситуації з автомобілями на так званих «евробляхах». Ті зміни в законодавстві, над якими зараз працює комітет з питань податкової та митної політики Верховної Ради, дадуть свої результати і допоможуть виробити чіткий механізм вирішення проблеми, що враховує інтереси як держави, так і автовласників.




Проблема відсутності контролю за автомобілями на іноземній реєстрації, які тимчасово ввозяться в країну, виникла в 2012 році після внесення змін до Митного кодексу. Зокрема, був виключений механізм взаємодії митної служби і МВС. Співробітники ДАІ (а зараз співробітники дорожньої поліції) втратили можливість контролювати правомірність перебування в країні автомобілів на іноземній реєстрації. Вони навіть не можуть їх зупинити, якщо немає порушення ПДР.

Притягнути до відповідальності водія автомобіля, що знаходиться в Україні більш встановленого законом терміну, скласти протокол про порушення митних правил, можна лише в зоні діяльності митниці, тобто фактично лише при переміщенні транспортного засобу через кордон.

Нещодавно ми підписали угоду з колегами з Литви, згідно з яким отримали можливість отримувати інформацію з Regitra – місцевої системи обліку всіх транспортних засобів. Тепер ми можемо відстежувати транспортні засоби з литовською реєстрацією, що знаходяться в розшуку, зняті з обліку, з простроченим терміном дії страхового поліса. Ця інформація передається нами в Нацполіцію. Ми могли б домовитися про доступ до аналогічних баз та інших країн. Але поліція поки просто не має можливості її використовувати, у неї немає важелів здійснення контролю та притягнення до відповідальності.

На розгляді профільного комітету Верховної Ради знаходиться пропозиція з надання Нацполіціі відповідних повноважень. Лише зміни в законодавстві дадуть нам можливість налаштувати систему контролю і поставити крапку в цьому питанні.

 

ДЖЕРЕЛО: 112.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook