Авто на єврономерах Автоновини

“Станемо молдаванами або арабами”: чим закінчиться війна влади з єврономерами

Влада готує нову атаку на власників єврономерів. Недавно Приморський райсуд Одеси виписав власниці Cadillac Escalade 2007 року випуску на литовських номерах штраф в 3 млн грн.

Це рекордна для України сума за подібні порушення. І хоча, за повідомленням адвоката одеситки, рішення суду вони оскаржили, експерти впевнені: в країні почалася велика охота на авто на іноземних номерах, і вже незабаром рекордні штрафи стануть масовими.

Це підтверджує і зроблена днями заява ДФС про початок спільного розслідування законності ввезення та використання в Україні авто на іноземних номерах, до якого наші податківці підключили литовських колег.

Втім, прихильники еврономерів здаватися без бою не збираються і вже готують свою відповідь владі.

Кінець епохи еврономерів?

Автоексперт Сергій Креймер каже, що активізація боротьби з еврономерами для наших чиновників – вимушений захід.

“На нас вже косо дивляться в Європі. Польща і Литва, звідки в Україну надходить половина авто на Єврономерах, намагаються перерити лазівки, якими користуються українці. Зокрема, в Польщі близько 90% машин, які у нас їздять на польських номерах, вже зняті з місцевого обліку, тобто, по суті, стали примарами “, – розповів він.

За словами експерта, тамтешні страхові компанії, побоюючись позовів від українських постраждалих в ДТП за участю авто на польських номерах, істотно підвищили вартість полісів і всіляко лобіюють посилення контролю за машинами, які реєструються на сумнівні фірми.

Закручують гайки і в Литві. Там почалися масові перевірки автопарків місцевих фірм: чи оформлені машини на балансі компаній, за якими маршрутами вони пересуваються і так далі. В результаті фірми-пустушки, на які оформлялися сотні авто, які потім переїжджали в Україну, закриваються пачками. А машини, які  “висять” на таких компаніях будуть масово подаватися в міжнародний розшук.

В Одесі вже з’явилися так звані “автоколлектори”, які, нібито, скупили борги посередницьких литовських фірм і тепер вимагають від українських евробляхерів повернути “їх” майно. Поки такі випадки поодинокі, але, як підозрює Креймер, незабаром вони стануть масовими.

“В кращому разі українському власникові доведеться віддати машину, в гіршому – ще й доплатити за” амортизацію “, – говорить Креймер.

Зараз власникам авто на литовських номерах пропонують перереєстрацію на Естонію, де ситуація поки спокійніше. Послуга коштує від 600 до 1,2 тис. євро. Але, як кажуть експерти, це лише можливість на якийсь час відстрочити проблеми.

Про посилення боротьби з масовим вивезенням авто на “рідних” номерах і їх експлуатацією в Україні задумалися і в Болгарії. Болгарські машини стали популярними у нас через схожість номерних знаків з вітчизняними (там присутні літери кирилицею).

Прострочений “проїзний”

Але гнів європейців – не найстрашніше, що загрожує нашим власникам авто на  єврономерах. Наші податківці лякають їх величезними штрафами, які можуть досягати 300% від суми несплачених митних зборів (податок, акциз, ПДВ), а це, в кращому випадку, кілька сотень гривень, а в гіршому – кілька мільйонів.

За словами керуючого партнера юридичної компанії “ВОЛХВ” Олександра Навальнива, прострочення режиму “транзит” (5-10 діб без розмитнення) на 1 добу загрожує штрафом у 170 грн., до 10 діб – 3,4 тис. грн, більше 10 діб – 8,5 тис. грн.

“За цей рік було зафіксовано близько 9 тисяч подібних порушень, за що нараховано штрафи на загальну суму близько 50 млн. грн”, – розповів юрист.

При тимчасовому ввезенні, якщо перевищити встановлений термін (річний) до 3 діб, штраф складе 850 грн., від 3 до 10 діб – 5,1 тис. грн., Більше 10 діб – 17 тис. грн. За такі порушення з початку поточного року вже нараховано понад 20 млн. грн. штрафів.

Ввезення нерезидентом і передача авто українцю може бути підставою для застосування статті 485 Митного кодексу. Санкції тут вже більш жорсткі – штрафи в розмірі 300% несплаченої суми митних платежів.

Протягом 2017 було зафіксовано близько двох десятків таких порушень, загальна сума пред’явлених до оплати штрафів – понад 70 млн. грн. “. зазначив Навальний. На тлі загального числа авто на евробляхах, а, за даними ДФС, їх по дорогах України колесить близько 64 тис., виписані штрафи – мізер. Виходить, що на кожне авто на евробляхах влада “повісила” близько 2,2 тис. грн. Але навіть до їх сплати справа поки не дійшла.

Як визнають чиновники, в бюджет такі платежі поки не надходять – евробляхери оскаржують їх у судах. Цей факт підтвердив і співзасновник громадської організації “Авто Євро Сила” Олександр Чернявський.  “Ніхто не буде платити, ми оскаржуємо штрафи в судах і виграємо їх”, – упевнений він.




Втім, юристи подібного оптимізму не поділяють.

“Власники авто з іноземною реєстрацією в разі порушення термінів перебування транспортного засобу в режимі транзиту будуть зобов’язані заплатити ввізне мито (10%), акцизний збір (від 1,367 до 4,985 євро за куб. см в залежності від об’єму двигуна) і податок на додану вартість ( 20%).

Що стосується оскарження цих штрафів, то в Україні передбачені випадки переривання протягом терміну ввезення автомобіля в режимі транзиту, а саме його знищення або повне пошкодження в результаті аварії або дії обставин непереборної сили. Тобто, власник авто може розраховувати на позитивне рішення суду тільки в тому випадку, якщо доведе обґрунтованість порушення ним строків перебування авто в режимі транзиту “, – пояснив керуючий партнер юридичної фірми “Місечко та партнери” Володимир Місечко.

І порадив власникам еврономерів терміново позбавлятися від проблемного майна.

Експерти кажуть: до сьогоднішнього дня власникам еврономерів вдається спокійно жити лише з однієї причини: влада вважала за краще не зв’язуватися з “проблемним електоратом”. Багато в чому це пов’язано і з активною позицією самих водіїв, які не раз перекривали дороги і пікетували Верховну Раду з вимогою дозволити їм їздити на “доступних авто”.

“Всі законні підстави у поліції і ДФС для штрафів є. Вони чекають тільки команди на масові облави”, – говорить Креймер. І, схоже, така команда вже незабаром надійде.

Був литовцем – став арабом

Олександр Чернявський каже, що навіть якщо їх нинішній демарш закінчиться невдало, вони будуть шукати способи їздити на нерозмитнених авто. “Аж до того, що станемо молдаванами, отримати тамтешнє громадянство нескладно. І будемо їздити на молдавських номерах вже цілком законно”, – заявив він.

За даними Сергія Крейсема, зараз все частіше почали зустрічатися і пропозиції про перереєстрацію авто на еврономерах на арабські номера (вартість – від 1 тис. євро).

“По-перше, це зручно. Всі документи на арабському, і номери теж. Знайти податківців або поліцейських, які читають арабську в’язь, не так просто”, – іронізує експерт.

Крім того, такі авто пропонують оформляти цілком законно на арабських студентів, які навчаються в Україні.

Креймер каже, що багато авто реєструють на білоруські фірми. “Як правило, це машини, куплені в Росії, і поставлені на облік на “живі” білоруські фірми. Все законно. Точно знаю, що по Києву їздить кілька оформлених таким чином Bentley”, – розповів він.

Як будуть розвиватися події навколо еврономерів – покаже вже найближчий час.

 

 

ДЖЕРЕЛО: strana.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook