Автоновини

Зниження швидкості і легалізація парковок: Чим обернеться нова ініціатива Укравтодору для водіїв

В Україні збираються звужувати смуги руху на міських дорогах з 3,75 метрів до 3 метрів. Проект такої державної будівельної норми (ДБН) авторства Укравтодору зараз знаходиться на розгляді в Мінрегіонрозвитку. Якщо його приймуть, як це вплине на рух в містах.

Ширина смуг руху в містах України в 3,75 метра визначена ГСНамі від 1992 і 2001 років. Експерти-дорожники вважають, що це і справді багато, і спочатку цифра 3,75 була скопійована з практики автомобілецентрічних США (в середньому там смуги по 12 футів – 3,65 метрів). Для США це було обгрунтовано: американці завжди любили великі автомобілі, а міста будували з нуля. Це механічно взяли і в наші розрахунки, хоча в СРСР смуги магістралей загальноміського значення були по 3,5 метра. До слова, вузькі смуги на українських дорогах є і зараз (напр., В Києві – на вул. Володимирській, на Московському мосту), але вони оформлялися більше експериментом, «політичною» волею.

За словами директора компанії по транспортному моделюванню «А + С Україна» Дмитра Беспалова, звуження смуг в певних місцях дозволить домогтися збільшення пропускної здатності, а в інших – збільшить безпеку.

«Зараз дуже багато досліджень показують, що  більш вузькі смуги покращують показник безпеки дорожнього руху. Це досягається за рахунок того, що водій відчуває себе в трохи більшій небезпеці, і психологічно йому важко розвивати високі швидкості на таких звужених просторах, – каже Дмитро Беспалов. – Другий аспект – у нас великі проблеми з плануванням вулиць. Будь-який іноземець, який до нас приїжджає, бачить, що у нас хаос з паркуванням, машини стоять як попало. Іноземець запитує, чому ми не можемо навести порядок, а ми відповідаємо, що немає місця. А звузити смуги, щоб організувати парковку, на дозволяє ДБН. Тому, звуження смуг руху – це ще й шлях до можливості упорядкування паркування в місті. Тобто, можна встановити, де можна паркуватися, а де не можна, узаконити ті місця, де систематично можливо  автомобілям паркуватися, але, щоб це вони вже робили на легальних підставах ».



Дмитро Беспалов звертає увагу, що мова не йде про повальне звуження смуг, а тільки там, де це буде доцільно.

«Мова йде про вузькі смуги як інструмент. Тобто, дати можливість інженерам використовувати вузькі смуги там, де це дійсно потрібно. Якщо є магістраль зі значним транзитним потоком фур, ніхто там звужувати смуги не буде, це ненормально і небезпечно. Йдеться про деякі специфічні ситуації, про міськи вулиці, магістралі, де тільки легковий транзит, а не вантажний. У таких місцях можна буде користуватися цим інструментарієм і досягати якихось ефектів. Тобто, десь підвищити пропускну здатність перегонів, додавши смугу, де-то каналізувати перехрестя для певного маневру ».

За підрахунками експерта, в Києві інструмент звуження смуг прямо зараз можна використовувати там, де на дорогах утворюються незаконні парковки. «Припустимо, на вулиці намальовані три смуги руху, половину першої смуги займають припарковані автомобілі, а потік транспорту, в принципі нормально, по двох  їде як по трьом. Для Києва така ситуація не рідкість, особливо, коли стирається розмітка. У всіх таких місцях можна розглядати варіант звуження смуг. Ну і центральна частина, де значна частка пішоходів переходить дорогу, де потрібно знизити швидкість. Також це місця біля шкіл, торгових центрів, зупинок, місця концентрації ДТП, де збивають людей – там потрібно звужувати смуги, щоб заспокоювати трафік », – пояснює Дмитро Беспалов.

Керівник порталу dtp.kiev.ua Влад Антонов також прогнозує, що звуження смуг зробить українські дороги безпечнішими. Він спирається на європейську практику і порівнює її з київськими реаліями.



«Європейська практика звуження смуг дійсно дуже сильно впливає на швидкісний режим. Там, по-перше, звужуються смуги, по-друге часто двохсмугові дороги (по одній в кожному напрямку) звужуються до однієї смуги. Водії змушені знижувати швидкість до нуля, пропускаючи зустрічний автомобіль. Це робиться на дорогах з низьким завантаженням. І чим звужена смуга, тим себе стрьомно відчуває водій. Звуження бокового інтервалу між автомобілями може збільшувати кількість дрібних аварій, аж до торкання дзеркалами. Але дотик дзеркалом і ДТП не вважається – сотню-іншу дав і роз’їхалися, або просто роз’їхалися. А важкі аварії на таких ділянках повинні скорочуватися.

У Києві на тому ж проспекті Перемоги в Києві смуги екстремально широкі, і водії відчувають себе надто комфортно,  вони не повинні себе так відчувати. Навіть на швидкості 120 км / год він себе відчуває чудово, він пролітає автомобілі з інтервалом 2 метри і більше (1 метр з одного боку і 1 з іншого), і тому має місце суттєве перевищення. А коли буде півметра, водій подумає, чи варто ганяти, багатьом буде страшно.

Що стосується пропускання машин швидкої допомоги або пожежників, то я не думаю, що звуження сильно позначиться. З мого досвіду, люди почали поводитися більш свідомо, і коли бачать машину з сиреною, то намагаються пропускати. Швидка, в принципі, завжди проїжджає », –  Влад Антонов.

А ось Автоюрист Володимир Караваєв попереджає – звуження зменшує водіям простір для маневру. «Те, що буде зниження швидкості – це однозначно. Але факт і те, що за собою звуження спричинить збільшення аварійності. У водія знижується можливість маневру, а при наших дорогах, там, де люки каналізаційні виступають, там, де ями є, не маючи такого маневру, буде складно. Тобто, для ідеальних доріг такий крок можна розглядати, може, десь в центральних частинах міст. Але повсюдно застосовувати не варто », – вважає Володимир Караваєв.

ДЖЕРЕЛО:  autonews.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook