Автопоради Статті

Гідравлічні домкрати

Гідравлічні домкрати

Гідравлічні домкрати є або мобільними, або стаціонарними пристроями, які призначені для того, щоб піднімати автомобілі в разі потреби їх ремонту або техобслуговування. У конструкції гідродомкрата є плунжери, клапани, важелі і сталевий корпус. Принцип роботи найпростіший — ґрунтується на законі сполучених судин. Подібні пристрої часто зустрічаються на СТО, сервісі техобслуговування, шиномонтажках, так як здатні з успіхом піднімати не тільки легкову машину, але навіть вантажівку або мікроавтобус.

Принцип дії

Якщо розглядати зовнішній вигляд і конструкцію, домкрати складаються з клапанів, які обмежують рідину, що переміщається (щоб вона не поверталася назад), поршнів, робочої камери, насоса і резервуара з маслом. Працюють за принципом закону Паскаля — після приведення в дію механізму гідравлічна рідина надходить у циліндр, створюється тиск і поршень рухається вгору. Вантаж піднімається. Клапан блокується, тому рідина навіть під тиском не повертається в резервуар — вантаж залишається піднятим.

Різновиди гідравлічних домкратів:

  • підкатні — відмінність у розташуванні осі циліндра, з’єднаного з важелем домкрата, присутні зручні коліщатка, що рухаються по будь-якій з поверхонь, піднімає вантаж без будь-якого додаткового пристосування;
  • пляшкові або вертикальні — популярні агрегати, що мають просту конструкцію, виконання одне і два-стокове, має високу плавність ходу, стійкий, компактний, транспортується вертикально;
  • зачіпні — з пляшковою конструкцією, низька висота підйому призначені для роботи з авто, у яких низька посадка;
  • гібридні — різновид підкатних і пляшкових домкратів одночасно з ножним та важелевим керуванням;
  • ромбові — мають 4 шарнірно з’єднані важелі, що утворюють ромб, компактні та зручні.

Сучасні гідродомкрати мають багато переваг. Серед них компактність, зручна експлуатація, універсальність, можливість точно зафіксувати вантаж, високий коефіцієнт корисної дії, плавне піднесення.

Правила вибору та експлуатації

Будь-який вид авторемонтних робіт проводять на рівній поверхні. Перш ніж підняти автомобіль, необхідно встановити блокування коліс і обов’язково поставити його на ручне гальмо. Піднімають транспортний засіб гідродомкрат лише того виду, у якого є запас вантажопідйомності. Під час вибору домкрата потрібно звертають увагу на його робочий хід, стійкість, висоту підйому, вантажопідйомність та висоту підхвату. Є у продажу моделі, які важать не більше двадцяти кілограмів, що сприяє їхньому швидкому переміщенню. Рівень ефективності домкратів (КПД) — до 80%.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook