Автопоради Статті

Як правильно обрати акумулятор для автомобіля

Як правильно обрати акумулятор для автомобіля

Який вибрати акумулятор для автомобіля

В основному власники змінюють батареї напередодні зими, хоча автомобільний акумулятор – працює цілий рік. Влітку з ним менше проблем, тому що при теплих температурах акумулятор легко може впоратися зі своїм завданням, навіть працюючи в півсили. А ось наприкінці осені та взимку стартеру стає складніше. Тому і працювати він має на повну потужність. Як вибрати акумулятор – давайте розберемося.

Як правильно вибрати акумулятор?

Насамперед слід звернути увагу на розмір АКБ. Якщо взяти занадто великий чи замалий – він не займе відведену нішу (у багажнику чи під капотом).

Вибір бренду – наступний крок. Німецька класика акумуляторів Bosch і Varta ніколи не підведе. Від бренду залежить вартість обраної моделі. Важливо пам’ятати, що гарні цифри не завжди працюють, тому краще керуватися перевіреним списком торгових марок, які протягом останніх років займають лідируючі позиції на ринку. В інтернет-магазині VBavto ви зможете знайти та придбати акумулятор, який підійде саме для вашого авто. В наявності більше 20 провідних виробників акумуляторів.

Звичайний акумулятор можна замінити таким самим звичайним, але ні в якому разі не можна змінювати AGM на другий тип.

Фінальний алгоритм дій: зарядити АКБ, підключити замість попереднього – і можна їхати.

Як визначити ємність акумулятора?

Ємність АКБ – потенційна кількість електроенергії, яку вона може накопичити. Для правильного вимірювання цієї величини необхідно визначити: скільки електрики видає акумулятор протягом конкретного часового відрізка при певному розрядному струмі.

На ринку існує три стандарти:

  • європейський стандарт (ємність акумулятора на корпусі вказана під час заряду в двадцять годин)
  • американський (маркування акумулятора вказує резервну ємність – мається на увазі кількість хвилин, протягом яких батарея здатна віддавати струм у двадцять п’ять Ампер, температура при цьому дорівнює двадцяти семи градусів Цельсія).
  • японський (позначення ємності вказано при п’ятигодинному заряді, тобто, щоб порівняти його з європейським, потрібно помножити зазначену величину на 1,25).

Обслуговування акумулятора

Правильне обслуговування акумулятора – запорука довгої та налагодженої служби запчастини. Батарея виходить з ладу через об’єктивні та суб’єктивні фактори, які негативно впливають на її ресурс.

Що може повільно, але правильно «вбивати» АКБ? На стан батареї впливає і спека, і мороз – залежно від температури за вікном електроліт може замерзнути або випаруватися. Без електроліту падає ємність, а батарея не може виконувати свої функції.

Другий пункт – заряджання. Не варто перезаряджати, не заряджати і довго не заряджати пристрій. Ефект буде однаково негативним – посадить навіть найкращі АКБ. І важливо – стежити за напругою (дуже високий показник вольтажу = «закипання»).

Як заряджати акумулятор до машини?

Насамперед, проводимо поверхневий огляд: чи немає на корпусі пошкоджень або патьоків електроліту. Кислоту та бруд видаляємо содою. Виймаємо пристрій з автомобіля. Не заряджаємо АКБ у приміщенні, яке погано провітрюється, або ж у квартирі з дітьми. Найкраще підійде гараж. Причина: небезпечні гази, що виділяються під час заряджання.

Після холоду акумулятору необхідно дати відійти до кімнатної температури. Заряджаємо автомобільні акумулятори далеко від інших електричних приладів. Знімаємо з рук аксесуари з металу та прибираємо електронні гаджети.

Не трясемо і не перевертаємо батарею із заливним отвором, інакше кислотний розчин може пролитися. Знімаємо з ємностей АКБ кришки (за наявності таких). У батареях, що не обслуговуються – прибираємо заглушку, щоб усередині не накопичувалися випари. Далі – підключаємо зарядний пристрій.

Скільки потрібно заряджати акумулятор?

Середній час заряджання автомобільного акумулятора – близько дев’яти годин. Як дізнатися точніше, скільки заряджається батарея? Все залежить від того, наскільки вона була заряджена. Взимку автовласники заряджають АКБ, коли ємність акумулятора дорівнює двадцяти п’яти відсоткам, а влітку – коли п’ятдесят.

Коли батарея заряджена, її миють і сушать від кислоти або бруду (якщо забруднення потрапили на корпус). Корпус пропускає напругу і такі, здавалося б, безпечні плями можуть впливати на швидку розрядку батареї. Найкраще використовувати розчин соди і не допускати попадання вологи до банок АКБ.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook