Статті Цікаво

Чому японські автомобілі найпопулярніші в світі

Важко зараз згадати, скільки поколінь назад японські автомобілі трансформувалися з дешевих малоцікавих транспортних засобів, які з’явилися на світовому авторинку з метою стати дешевою альтернативою німецьким і американським авто. Але одне точно, що непомітно популярність автомобілів з країни сонця, що сходить реально відняла частку ринку у багатьох світових компаній.

Для багатьох у всьому світі японські автомобілі стали вірними супутниками в повсякденному житті, перевозячи нас з дому на роботу і назад, в магазини, на навчання і т.д. Але хто-небудь замислювався, чому японські автомобілі отримали визнання на світовому ринку, ставши одними з найпопулярніших в світі?

Ми впевнені, що багато наших читачів колись були власниками японських автомобілів (або є зараз). Це зайвий раз доказує, що японські автомобілі популярні не тільки в багатьох країнах, але і користуються попитом в Україні.

Так вже вийшло, що з розпадом СРСР і падінням залізної завіси в нашу країну почався імпорт автомобілів, де японська продукція відразу зайняла провідні місця.

Друга хвиля популярності японських авто в нашій країні припала на 2000-ті роки, коли молоде покоління людей звернуло увагу на японський автопром, після виходу на екрани перших серій Форсажу. У підсумку в нашій країні з’явилися нові шанувальники японських автомобілів.

Перший час в нашій країні найбільшою популярністю користувалися різні спортивні японські авто. Потім сформувався попит на автомобілі представницького класу. Потім з’явився попит і на позашляховики.

Один з найрозумніших ходів компанії Toyota за всю історію автосвіту, це випуск спортивних автомобілів під брендом Lexus

Сьогодні ж найпопулярнішими японськими автомобілями в Україні є такі моделі як Toyota Camry, Toyota RAV4, Toyota Corolla, Toyota Land Cruiser, Mada CX-5, Mazda 3, Mazda6, Subaru Forester і інші. Сучасні японські моделі є ідеальними автомобілями для повсякденних поїздок і є прекрасною альтернативою німецьким і американським автомашинам, які коштують значно більше.

На відміну від 1980-х і 1990-х років, коли японські автомобілі мали не зовсім хорошу репутацію, сьогодні більшість транспортних засобів країни висхідного сонця мають золотий стандарт потреб для споживачів: доступність, надійність, якість, безпеку і вартість.

Саме це співвідношення і дозволило японським автомобілям завоювати основну частку світового ринку.

Давайте більш детально дізнаємося, як же японським автовиробникам вдалося завоювати довіру споживачів по всьому світу, що, як виявилося, було зробити дуже важко, враховуючи неймовірну конкуренцію з німецькими та американськими автомобілями.

Ми відібрали для вас основні причини, за якими японські машини популярні не тільки в Україні, але і у всьому світі.

1) Практичність і ефективність

Хетчбек 2017 Subaru Impreza пропонує неймовірний баланс між спортивностью і практичністю

Японські автовиробники не раз пропонували чимало реально красивих автомобілів протягом багатьох років. Але, тим не менш, в більшості автомобілів ми частіше бачимо, що автобренди країни висхідного сонця ставлять акцент на функціональність.

Тобто, дизайн авто йде, як правило, на другому плані. Саме тому у японців є чимало моделей, які на вигляд непоказні, але, тим не менш, вони є високотехнологічними приголомшливими автомобілями.

Ще в 70-х і 80-х роках японські автобренди стали випускати компактні передньопривідні моделі, які відрізнялися від конкурентів збільшеним внутрішнім простором, були економічніше, більш надійніше, і що найголовніше, в цілому дешевше. Як виявилося, для споживачів це було головне в поєднанні з надійністю.

У 90-ті роки такі бренди як Subaru і Toyota вперше запропонували світової публіки доступні повнопривідні автомобілі у всіх класах, починаючи від хетчбеків і закінчуючи мінівенами.

Це прагнення до інновацій також торкнулося і внутрішніх інтер’єрів автомобілів.

Наприклад, Honda не раз дивувала своїми високотехнологічними центральними консолями, які розширюють внутрішній простір для водія і переднього пасажира, Nissan постійно пропонує рішення по збільшенню внутрішнього простору своєї продукції, а Toyota експериментує над різними модифікаціями сидінь.

В цілому, починаючи з самого початку всі автовиробники з Японії роблять ставку на простір всередині автомобілів на основі простих технологій. Саме тому тривалий час для японських автомобільних компаній якість і матеріали обробки інтер’єру були на другому плані. Головне було догодити клієнтам, надавши йому більше простору всередині автомобілів, які пропонуються за прийнятною ціною.

2) Винахідливість і футуристичні ідеї

2017 Prius Prime – Спортивність, дизайн, ефективність і високотехнологічність

Хтось може лаяти японських автовиробників за їх консерватизм і простоту багатьох моделей автомобілів. Але насправді багато автокомпаній з країни, де сходить сонце, можуть похвалитися самими інноваційними новаторськими розробками.

Наприклад, як ви думаєте, кому світовий авторинок зобов’язаний появі гібридних машин? Звичайно компаніям Toyota і Honda, які вперше почали випускати масово гібридні автомобілі і не побоялися вивести їх на найбільший в світі авторинок в США.

В результаті сьогодні більшість автомобільних брендів є виробниками гібридної продукції. Але, незважаючи на це, насправді багато компаній випускають гібридні авто, засновані на технологіях які запропонували японські бренди.

Першовідкривачем на ринку гібридних авто стала модель Toyota Prius, яка в короткий термін за мірками автопромисловості стала популярна у всьому світі.

На даний момент компанія Toyota пішла ще далі і випустила модель з водневими технологіями запустивши в серійне виробництво Toyota Mirai.

І цілком можливо, що воднева енергетика також як і гібридні технології стане популярна вже в найближчому майбутньому. Не вірите? Але згадайте, що в гібридні автомобілі, коли з’явилася Toyota Prius, теж ніхто не вірив, і ви не будете тоді так критичні.

Так що лаяти японські компанії за прихильність до старих класичних технологій можна. Хоча варто визнати, що багато рішень, які ми бачимо в багатьох японських моделях, швидше за все, ще довго будуть використовуватися в майбутніх моделях. Але багато японських брендів можна зрозуміти. Адже навіщо винаходити велосипед, коли він вже придуманий і добре користується попитом.

3) Великий вибір моделей різного класу для різних потреб

Mazda CX-9 є однією з найпопулярніших сімейних японських автомобілів в світі

Японські автовиробники зараз пропонують споживачам величезний вибір моделей, які можуть задовольнити потреби багатьох людей.

Наприклад, зараз ви можете легко підібрати собі японський автомобіль в різних категоріях, починаючи від невеликих мікроавтомобілів і закінчуючи великими позашляховиками і мінівенами.

Особливо в останні роки розвиваються кросовери, які ще недавно виглядали слабше своїх конкурентів. Але за останні роки багато моделей кросоверів помітно змінилися, ставши не тільки красивими, але і більш практичними.

І є таке відчуття, що, стаючи, все краще і краще, вже через кілька років багато японських моделей будуть виглядати цілком на рівні багатьох американських і німецьких авто.

Теж саме стосується і мінівенів, які також помітно змінилися за останній час. Сьогодні японські автовиробники випускають безліч приголомшливих мінівенів, які стали не тільки красивими, але і супер практичними.

В тому числі, з’явилися і спортивні версії, що ще 10 років тому здавалося фантастикою.

Варто відзначити і про звичайні легкові сімейні автомобілі, які також стають з кожним роком все краще і краще. Саме тому попит на японські легкові автомобілі як і раніше росте на відміну від багатьох конкурентів, у яких продажі легкових автомобілів значно знизилися через зміщення попиту в бік кросоверів і позашляховиків.

4) Локалізація виробництва на ринках збуту

Збірка Toyota Avensis на англійському заводі компанії Toyota

Раніше японські автовиробники, як правило, виробляли свою продукцію переважно у себе в країні. Але, починаючи з підкорення американського авторинку, багато компаній вирішили перенести свої виробництва на американську землю. Наприклад, компанія Honda відкрила свій завод в США в далекому 1982 році. Потім за нею пішли й інші японські бренди, інвестувавши за довгі роки мільярди доларів в інфраструктуру країни і створили тисячі робочих місць.

Сьогодні у японських виробників автомобілів є заводи по всьому світу. Це дозволяє їм істотно знижувати витрати на доставку і складання автомобілів, що природно позначається на остаточних цінах.

А, як відомо, співвідношення якості і вартості головний критерій при виборі авто споживачами. Ось чому в нашій країні популярність нових автомобілів з країни висхідного сонця не падає, а навпаки тільки зростає.

5) Японці вміють робити пікапи

Nissan Titan

Коли японські автовиробники мріяли вийти на американський ринок, то звичайно найбільшим головним болем для них була популярність американських позашляховиків пікапів. На жаль, на ранньому етапі японці не могли запропонувати щось вартісне в цьому класі.

Але потім на ринку стали з’являтися незвичайні пікапи, які з одного боку не могли змагатися з потужними американськими монстрами, але з іншого боку відрізнялися приголомшливою надійністю, якістю і низькою вартістю.

У результаті американці не змогли не помітити дешеві японські пікапи і стали розбирати їх гарячі пиріжки.

Так що в цьому сегменті автопромисловості, японськім автомобільним компаніям є що запропонувати.

6) Японські автомобілі можуть бути предметом колекціонування

Культовий автомобіль Datsun 280Z

У перші роки підкорення найбільших світових авторинків японські автомобілі не асоціювалися з предметом колекціонування, так як вважалося, що японський автопром не може бути предметом колекцій. Але потім, через десятиліття, в багатьох країнах багато відомих моделі автомобілів стали культовими і зараз є дорогими предметами колекціонування.

Наприклад, сьогодні на різних аукціонах світу рідкісна Toyota 2000 GT може коштувати близько 1 млн. доларів. Також багато колекціонерів автомобілів в буквальному сенсі ганяються за Toyota FJ Land Cruiser і Honda CRX.

7) Японські потужні автомобілі і суперкари

1991 Acura NSX

Перш ніж весь світ почав поважати японський автопром, автомобілі з країни сонця, що сходить, як правило, асоціювалися з дешевими одноразовими транспортними засобами.

Але потім японці за короткий час в буквальному сенсі перевернули світ, представивши кілька приголомшливих моделей, які стали в багатьох країнах культовими.

Наприклад, коли на ринок вийшли моделі Toyota 2000GT, Honda S600, кілька приголомшливих автомобілів Datsun і потім кілька культових моделей Mazda, про японську автопромисловості заговорили по-іншому.

Але справжня революцію японці представили в 1989 році, коли компанія Honda / Acura представила публіці суперкар NSX, який позиціонувався як конкурент Ferrari за невеликі гроші.

Крім того, виробник оголосив, що Honda / Acura NSX також надійна і якісна як Honda Accord.

Примітно, що італійці всерйоз сприйняли появу на ринку першого приголомшливого суперкара і спішно почали вживати заходів щодо підвищення надійності автомобілів Ferrari.

Для цього вони повністю змінили контроль якості продукції, що випускається.

За ними пішли й інші не менш популярні виробники супер дорогих спорткарів. Так що сьогодні світ пожинає плоди компанії Honda, яка реально довела, що в Японії здатні створювати висококонкурентні високотехнологічні автомобілі.

8) Турбіровані і дизельні японські мотори

Твін-турбо 3,0-літровий V6 в Infiniti Q50 став одним з кращих двигунів в 2016 році

Хто сказав, що японські автовиробники не в змозі створювати сучасні силові агрегати? Подивіться на останні рейтинги найкращих двигунів, які публікують різні престижні агентства і експерти.

У цьому рейтингу ви знайдете безліч японських двигунів, починаючи від дизельних силових агрегатів і закінчуючи приголомшливими гібридними моторами.

Наприклад, такі мотори в Hybrid Honda Accord, Mazda CX-9 і твін-турбо V6 в Infiniti Q50 поєднують в собі ідеальний баланс між потужністю, крутним моментом, шумом, економією палива і новими технологіями.

Також нас продовжує дивувати Honda, яка в цьому році представила новий турбо-мотор, який встановлюється в спортивну версію Type-R Civic Si.

9) Бум на класику

Жива японська класика Nissan Skyline «Hakosuka»

В даний час спостерігається бум на старі класичні автомобілі не тільки в нашій країні. Попит на класику перевищує пропозиції по всьому світу. І на подив японського автопрому є, що запропонувати любителям старих класичних автомобілів.

На даний момент в ряді країн в буквальному сенсі спостерігається вибуховий попит на старі японські авто. У нашій країні публіка також поступово приєднується до цього світового тренду.

Самі розумієте, що це тільки підігріває попит на всі види і класи автомобілів, які були зроблені японськими брендами. Адже чим більше споживачів бачать на дорозі японські автомобілі, тим частіше вони починають замислюватися про покупку японського авто. Особливо коли на дорозі часто зустрічаються старі японські машини. У цьому випадку споживачі починають думати, що японські транспортні засоби більш надійні і якісніше.

І це дійсно так. Зверніть увагу на дорогу, і ви побачите, що японських старих автомобілів є набагато більше ніж американських і німецьких.

10) Сенсаційне майбутнє

Модифікована Honda Civic була представлена ??на SEMA 2016

Хтось, напевно, вважає, що японські автомобілі стали нудними і нецікавими і що майбутнє японських брендів під питанням. Адже багато хто вважає, що корейський автопром в буквальному сенсі настає японцям на п’яти. Але це не так.

Повірте корейським автомобільним компаніям ще дуже далеко до японських автовиробників. І навіть незважаючи на те, що корейці всього за 10 років змогли зробити те, що за 30 років зробили японські автомобільні компанії, це не означає, що в майбутньому у корейців не буде проблем. Адже гладко в автобізнесі завжди бути не може.

Так що ми не думаємо, що японські бренди віддадуть навіть мізерну частку корейцям. Все-таки японські машини це зовсім інша історія.

В цілому все у японських автовиробників добре. Наприклад, продажі  японських авто ростуть по всьому світу. Особливо в США і Китаї. Плюс японські автобренди постійно вдосконалюють технології і готові зовсім скоро показати нам приголомшливе майбутнє автосвіту.

Наприклад, підігріває інтерес до японського автопрому відродження моделі Toyota Supra, яка незабаром з’явиться на авторинку. Також недавно компанія Honda оновила мінівен Odyssey Honda, здивувавши публіку новими технологіями.

Компанія Nissan розробляє нові турбомотори, які зможуть конкурувати з багатьма німецькими виробниками.

Компанія Mazda вже який рік отримує різні нагороди за гарний дизайн своїх автомобілів, а також не раз отримувала призи за якість своєї продукції.

Також недавно компанія Mitsubishi увійшла до альянсу Renault-Nissan, утворивши найбільшу партнерську автокомпанію в світі. Так в будь-якому випадку незабаром ми побачимо безліч приголомшливих автоновинок від Mitsubishi, Nissan і Renault.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook