Автоновини Військова техніка

Реактивний безпілотний винищувач MIUS з українськими двигунами підніметься в повітря у 2023 році

Реактивний безпілотний винищувач MIUS з українськими двигунами підніметься в повітря у 2023 році
Рендерні зображення БПЛА MІUS / Фото: Baykar Defence

Новий проект від турецької Baykar буде інтегрований з вітчизняними ТРДД AI-322Ф та АІ-25TЛТ.

Генеральний директор турецької компанії Baykar Халук Байрактар підтвердив плани щодо попередніх термінів початку льотних випробувань новітнього реактивного БПЛА MІUS (Muharip ?nsans?z U?ak Sistemi).

Як основні двигуни, котрі будуть здатні розігнати цей безпілотник до майже звукової швидкості, за словами очільника турецької компанії, розглядаються українські вироби.




“Ми працюємо над безпілотним винищувачем (MІUS) і маємо на меті здійснити перший політ через два роки. Це 6-тонна платформа зі швидкістю близькою до звукової. І ми оснащуємо цю платформу українськими двигунами: AI-322Ф та АІ-25TЛТ, інтегрованими “Івченко-Прогрес” та “Мотор Січ”, – повідомив в інтерв’ю Defense Express Халук Байрактар.

За попередніми даними, новий турецький БПЛА зможе нести близько 1,5 тонн корисного навантаження (рівень близький до можливостей Bayraktar Ak?nc?) при тривалості польоту до 5 годин та крейсерській швидкості 800 км/год (згодом планується створити й надзвуковий варіант БПЛА). Максимальна висота польоту становить 12 км.

При цьому, MІUS зможе завдавати удари не тільки по наземним цілям (крилатими ракетами, коригуємими боєприпасами тощо), а й знищувати бойові літаки за допомогою ракет “повітря-повітря”. Тобто фактично це невеликий сучасний багатоцільовий бойовий літак з елементами технології малопомітності у безпілотному варіанті.

“Програма створення безпілотних винищувачів – це проєкт стратегічного рівня. У нас великі амбіції щодо неї. Ця система матиме можливість використання з універсальних десантних кораблів типу Anadolu”, – зауважив Халук Байрактар.

За його словами, в рамках розробки ударного БПЛА Ak?nc?, в компанії отримали великий досвід та високі інтеграційні можливості, зокрема й в роботі з українськими двигунами.




“Ми будемо застосовувати цей досвід, працюючи з турбореактивними двигунами AI-322Ф та АІ-25TЛТ виробництва “Івченко-Прогрес” та “Мотор Січ”. Результатом цієї тісної співпраці передусім буде успішний та високого класу стратегічний продукт”, – наголосив гендиректор Baykar Defence.

Реактивний безпілотний винищувач MIUS з українськими двигунами підніметься в повітря у 2023 році
Українські турбореактивні двигуни встановлюються на навчально-бойові літаки різних країн світу. Зокрема L-39 Albatros, JL-8 та Hongdu L-15

Нагадаємо, проект авіаційного турбореактивного двоконтурного двигуна з форсажною камерою AI-322Ф ДП “Івченко-Прогрес” розпочала у 2012 році. Його призначенням було оснащення навчально-бойових літаків L-15.

Своєю чергою, двовальний турбореактивний двоконтурний авіаційний двигун АІ-25TЛТ від АТ “Мотор Січ” є новою версією відомого ТРДД, попередніми варіантами якого, зокрема, комплектувалися навчально-бойові літаки L-39 і K-8J.

Варто додати, що 11 листопада цього року у Стамбулі, під час проведення виставки SAHA Eхpo між ДП “Івченко-Прогрес” та Baykar був укладений договір щодо закупівлі партії українських ТРДД для комплектації турецьких бойових БПЛА MIUS.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook