Автоновини Військова техніка

Oncilla: детальний огляд БТР 4х4, який збирають під Києвом (ексклюзивне відео)

Oncilla: детальний огляд БТР 4х4, який збирають під Києвом (ексклюзивне відео)
Oncilla-M, збирається у Василькові під Києвом

Бронемашина Oncilla вже понад пів року успішно експлуатується у ЗСУ, про всі її особливості та що про неї говорять військові – у ексклюзивному відео Defense Express.

Oncilla – бронетранспортер з колісною формулою 4х4, першу партію яких вперше було передано до українського війська у 2020 році. Фактичне збирання цієї машини виконується на потужностях “Науково-виробнича компанія “ВК Система”, яка знаходиться у Василькові під Києвом.

Defense Express мав унікальну нагоду зафільмувати Oncilla-M, бронемашину з повноцінним бойовим модулем, перед тим, як партію цих БТРів передали до Збройних Сил України, а також поспілкуватися з бійцями, які експлуатують її вже понад пів року.

Мусимо визнати: якщо зовнішні риси корпуса добре знайомі, то ось в середині починаються приємні сюрпризи.

Наприклад, замість традиційних для української бронетехніки “будильників”, на панелі водія в Oncilla – монітор, на який виводяться вся необхідна інформація та індикація, а також зображення з камери заднього ходу та приладу нічного бачення.




Щобільше, аналогічний монітор і у командира машини, що дозволяє йому слідкувати за ходовими параметрами не “дивлячись під руку” водію.

Oncilla: детальний огляд БТР 4х4, який збирають під Києвом (ексклюзивне відео)
Курсовий прилад нічного бачення на Oncilla

З додаткових цікавинок – повністю автоматизована система контролю тиску у шинах, яка керується з кабіни, на противагу рішенню, коли для цього необхідно виходити з машини та регулювати його вручну. А також перехід у “нічний режим”, коли натискання однієї клавіші гасить фари та ілюмінацію всередині бронемашини, а також вмикає прилад нічного бачення.

Ще більше несподіванок виявилось у бойовому модулі Oncilla, який розрахований на 12,7-мм кулемет НСВТ, точніше – його системі керування та прицільному комплексі.

Oncilla: детальний огляд БТР 4х4, який збирають під Києвом (ексклюзивне відео)
Бойовий модуль Oncilla-М (кулемет знято)

По-перше, бойовий модуль оснащений тепловізором, а не електронно-оптичним перетворювачем, який зазвичай встановлюють у вітчизняні бойові модулі.

У парі з ним працює телевізійний канал з зумом, орієнтовно, понад 10 крат та більш ніж якісною “картинкою”.




Щодо інтерфейсу бойової системи, то в ній також є декілька зручних функцій, наприклад, режим “картинка в картинці”, коли на ширококутний огляд накладається збільшене зображення, або оптичний канал поєднується з тепловим спектром. Це значно швидше ніж перемикати режими.

По-друге – у турелі використані не крокові двигуни, а сервоприводи, які мають у рази кращу “дискретність” керування та дозволяють швидше та легше керувати модулем. А замість традиційної “чебурашки” чи ще більш архаїчних приводів наведення – “крутилок”, використано джойстик.

Oncilla: детальний огляд БТР 4х4, який збирають під Києвом (ексклюзивне відео)

Це дозволяє керувати бойовим модулем однією рукою. До того ж він оснащений “запобіжником”, який унеможливлює випадкові рухи модуля, наприклад, коли оператор тримається за джойстик під час руху машини.




Водночас бійці з якими спілкувався Defense Express в першу чергу наголошували на комфорті Oncilla – низький рівень шумів під час руху та наявність кондиціонера, стабільну роботу 190-сильного мотора Deutz з коробкою автомат на всіх режимах від бездоріжжя до траси, автоматизацію систем та їх керування одним натиском на клавішу.

Oncilla: детальний огляд БТР 4х4, який збирають під Києвом (ексклюзивне відео)
Oncilla оснащується кондиціонером, який досі доволі рідко можливо побачити на машинах для ЗСУ

Крім того, враховуючи те, що машина долає 1,5-метрові броди та має спеціальне рознесене протимінне дно, то для відкачування води між днищами вона оснащена помпою. На противагу, у багатьох інших зразках – для цього необхідно залізти під машину та відкрити спеціальний лючок.

Так вийшло, що Oncilla завжди порівнювалась з “Дозор-Б”, який поки проходить кваліфікаційні випробування, проте ми в цій публікації не буде це робити. Водночас сподіваємось, що обидві ці машини будуть направлені на порівняльний огляд, який ми детально висвітлимо.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook