Автоновини Військова техніка

ЗРК ближньої дії: який новий комплекс розробляє ДККБ “Луч”

ЗРК ближньої дії: який новий комплекс розробляє ДККБ "Луч"
Проект ЗРК ближнього радіуса дії "Стріла-10 Луч" від ДержККБ "Луч"

Розробник відомих українських ракетних комплексів “Стугна-П”, “Корсар”, “Вільха” та “Нептун” повідомив про початок створення нових зенітних систем.

Державне Київське конструкторське бюро “Луч” (входить до складу ДК “Укроборонпром”) розробляє для неназваного інозамовника новий ЗРК ближньої дії.

“Іноземний замовник хоче отримати комплекс ближньої зони, це є першою сходинкою нашої роботи”, – розповів Генеральний директор – Генеральний конструктор ДержККБ “Луч” Олег Коростельов виданню “Український мілітарний портал”.

ЗРК ближньої дії: який новий комплекс розробляє ДККБ "Луч"
ЗРК ближньої дії “Стріла-10 Луч” від ДККБ “Луч” та звичайна радянська ЗРК 9К35 “Стрела-10”




При цьому він висловив упевненість, що “Україна здатна зробити комплекс середньої дальності на дистанцію до 100 кілометрів. Тобто Україна технологічно та промислова здатна це зробити”.

ЗРК ближньої дії: який новий комплекс розробляє ДККБ "Луч"
Реалізовані проекти КБ “Луч” для інозамовників

Нагадаємо, вперше детально про роботи КБ “Луч” зі створення нових українських зенітних комплексів стало відомо на початку цього року. При цьому повідомлялося, що київські розробники працюють над створенням повної лінійки таких систем (ЗРК ближньої дії, малої та середньої дальності).

ЗРК ближньої дії: який новий комплекс розробляє ДККБ "Луч"

Попри скепсис окремих експертів, щодо можливості використання авіаційної ракети Р-27 в наземному ЗРК, подібний проект розглядається у Польщі, а в Ємені таки ракети взагалі давно запускають по літаках з землі з саморобних пускових.

Відзначалося, що нові комплекси планують створювати з урахуванням минулих напрацювань зі створення ЗРК “Арбалет-К” та ПТРК (для ближньої дії), модернізації С-125 для африканських країн й робіт з адаптації ракет “повітря-повітря” Р-27 для пусків з поверхні (для малої дії) та розробці ракет для РСЗВ “Вільха” (для середньої дії).

Дещо пізніше стало відомо про розробку ЗРК ближньої дії з новою ракетою РК-10, котра адаптована саме для ураження повітряних цілей.




Така ракета має набагато більшу швидкість ніж вже відомі варіанти протитанкових ракет від КБ “Луч” (близько 2 махів проти дозвукової) та більшу маневреність. Очікується, що нове озброєння зможе знищувати повітряні цілі на дальності до 10 км та до 3,5 км по висоті.

ЗРК ближньої дії: який новий комплекс розробляє ДККБ "Луч"
Рендери ЗРК ближньої та малої дії “Стріла-10 Луч” та “Корал” та їх приблизні ТТХ

Також в офіційному каталозі продукції від ДККБ з’явилися дані про зенітно-ракетні комплекси ближньої та малої дії “Стріла-10 Луч” та “Корал”.

Як можна побачити з рендеру, модернізована “Стріла” оснащена новою оптико-прицільною станцією наведення ОПСН від “Ізюмського приладобудівного заводу” та чотирма контейнерами з керованими ракетами (з лазерним каналом наведення). Проте ТТХ ракет не збігають з раніше озвученими показниками зенітних РК-10.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook