Автоновини Військова техніка

“Три в одному” від “Іскри”: стали відомі подробиці про нову багатофункціональну РЛС (фото)

"Три в одному" від "Іскри": стали відомі подробиці про нову багатофункціональну РЛС (фото)
Рендерне зображення багатофункціонального "Радару майбутнього" від НВК "Іскра" / Фото: Апостроф TV

Наразі українські фахівці вже створили аванпроект “радару майбутнього”, який може згодом стати основою захисту неба України. КП “Науково-виробничий комплекс “Іскра” (входить до складу ДК “Укроборонпром”) продовжує працювати над новітньою багатофункціональною РЛС “Мангуст” (або 1Л300).

Проект радару був створений на замовлення іноземної компанії (з умовами його виробництва в Україні) й за своїми тактико-технічними характеристиками може конкурувати з новітніми розробками провідних світових виробників.

“Цей проект по різному називають, або “Мангуст”, або 1Л300. Це багатофункціональний радар, який може працювати в режимі оглядового – ми можемо моніторити повітряний простір на досить велику дистанцію. Він працює як контрбатарейний – може перейти в інший режим і виконувати якісно функції контрбатарейного радара. Він може бути радаром, який здійснює радіокорекцію керованого боєприпасу”, – розповів в інтерв’ю “Security talks з Валентином Бадраком” директор НВК “Іскра” Юрій Пащенко.

Тобто фактично, новітня РЛС “в одному флаконі” може поєднувати в собі можливості інших сучасних розробок державного підприємства – контрбатарейного радара 1Л220УК, та РЛС типу 36Д6М й сімейства 80К6.




“Радар є багатофункціональним, і він дозволяє виконувати функції не тільки як контрбатарейний радар, а й виявляти й безпілотні літальні апарати, і винищувачі п’ятого покоління з низьким ЕПР (виготовлені за технологією Stealth). Тобто всілякі об’єкти й цілі як аеродинамічні, так і балістичні”, – роз’яснив директор департаменту досліджень та конструювання НВК “Іскра” Олексій Залевський.

"Три в одному" від "Іскри": стали відомі подробиці про нову багатофункціональну РЛС (фото)
Судячи з рендеру, український “Радар майбутнього” має досить компактні розміри та значну мобільність, завдяки безпосередньому розташуванню на шасі з високою прохідністю типу 6х6

На думку очільника “Іскри” – Юрія Пащенко, ця система, в недалекому майбутньому, може стати надійною основою захисту повітряного простору України (в плані оперативного виявлення та наведення на ціль) від будь-яких “далекобійних” загроз й працювати спільно з іншими потенційними розробками вітчизняного ОПК – зенітно-ракетними системами, над якими зараз працюють фахівці ДККБ “Луч” та КБ “Південне”.



"Три в одному" від "Іскри": стали відомі подробиці про нову багатофункціональну РЛС (фото)
РЛС “Манугст” може стати основою для перспективних українських ЗРС “Корал” або “Кільчень”

“Тобто на базі такого радара можна сформувати, вибачте за порівняння, свою систему “Купол” в Україні. Вогневі засоби Україна точно може створити для роботи в такому режимі – розвідувально-ударного комплексу. Це я точно можу сказати і за цим, переконаний, майбутнє”, – наголосив Юрій Пащенко.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook