Автопоради Статті

Автомобільні акумулятори: поширені види і їх характеристики

Автомобільні акумулятори: поширені види і їх характеристики

АКБ в автомобілі виконує багато важливих функцій. Саме тому до його вибору необхідно ставитися серйозно і відповідально. Хороше додаткове джерело живлення буде ефективно підтримувати працездатність бортових електромереж, забезпечувати швидкий запуск двигуна в будь-яку погоду.

Автомобільні акумулятори: поширені види і їх характеристики

Яку батарею вибрати: популярні види

Автомобільні акумулятори класифікуються за кількома параметрами – конструктивним виконанням, обслуговування, габаритам, ємності і т.д. Якщо розміри, спосіб підключення і потужність визначаються параметрами авто, то конструкція залишається на вибір користувача. Сьогодні у продажу представлено сім груп АКБ:

  • сурм’янисті і малосурм’янистих;
  • кальцієві;
  • гібридні;
  • гелієві;
  • лужні.

Класичні сурм’янисті і малосурм’янисті АКБ

Батареї зі свинцевими пластинами відносяться до класичних. Сурм’янисті АКБ відносяться до обслуговуваних. Завдяки розбірної конструкції їх можна розкривати для перевірки щільності електролітної рідини, додавання дистильованої води. Купити такі джерела живлення можна тільки на розборах. Сучасні машини ними не комплектується.

Малосурм’янисті містять зменшену кількість сурми. Це зменшує інтенсивність википання, збільшує інтервали між обслуговуванням. Рівень їх саморозряду також знижений. Батареї даної групи мають невисоку вартість, але підходять тільки для деяких вітчизняних легкових машин.

Автомобільні акумулятори: поширені види і їх характеристики

Кальцієві АКБ

У даній групі батарей електродна решітка з сурми замінена на кальцій. Іноді в продажу зустрічаються варіанти з додаванням срібла, яке знижує внутрішній опір, підвищує ємність і коефіцієнт корисної дії. Недоліком кальцієвих АКБ вважається висока чутливість до перезарядити. Стрибки напруги і глибокий розряд практично відразу виводе батарею з ладу. Її доведеться міняти.

Гібридні автомобільні акумулятори

Саме широке застосування отримав гібридний акумулятор ємністю в 75 Ач. Перейшовши за посиланням https://exist.ua/akkumuljatornye-batarei/emkost-batarei-ach=75-ach , можна вибрати краще рішення за доступною вартості. Особливість АКБ цього класу полягає в тому, що пластини тут виробляються з різних матеріалів. Так, для плюсових елементів застосовуються малосурм’янисті склади, а для мінусових – кальцієві.

Гібридна конструкція дозволила знизити інтенсивність википання, поліпшити стійкість до перезарядити. Термін служби джерел живлення підвищений в кілька разів.

Автомобільні акумулятори: поширені види і їх характеристики

Гелеві АКБ

В каталозі автозапчастин зустрічається багато гелевих батарей. У їх конструкції функції електроліту виконує не проста рідина, а склад, що нагадує за консистенцією гель. Штатна комплектація з даними джерелами характерна для авто преміум-класу. Це обумовлено їх вартістю. Переваги АКБ полягають в істотному ресурсі (до 10 років), відсутність необхідності в обслуговуванні. Недолік один – погіршення роботи при негативних температурах.

Лужні акумулятори та їх особливості

Лужна батарея заправляється сумішшю кислоти і луга. Основний плюс таких АКБ – здатність протистояти поломкам при перезарядці. Їх можна зберігати тривалий час в повністю розрядженому стані. Джерела живлення лужного типу добре протистоять морозам, забезпечують швидкий пуск двигуна в будь-яких умовах. Від кислотних вони відрізняються зниженим номінальною напругою, значними габаритами і масою. З цих причин АКБ встановлюються переважно на вантажні автомобілі.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook