Військова техніка Зброя та Безпека-2021

Модернізовані 1000-сильні Т-64БМ2 та БМП-1ТС з модулем “Спис”: головні бронетанкові новинки параду (відео)

Модернізовані 1000-сильні Т-64БМ2 та БМП-1ТС з модулем "Спис": головні бронетанкові новинки параду (відео)
Т-64БМ2 з двигуном 6ТД

Рішення з ремоторизацією танків Т-64БМ2 та модернізацією БМП-1 можуть стати уніфікованими.

Під час параду до 30-ої річниці Незалежності України будуть вперше продемонстровані дві знакові бронетанкові новинки – ремоторизований Т-64БМ2 та БМП-1ТС з модулем “Спис”. Ці рішення можуть стати уніфікованими для танків Т-64 та бойових машин піхоти Збройних Сил України.

Деталі цих розробок, спеціально для Defense Express, розповів начальник Центрального бронетанкового управління Збройних Сил України генерал-майор Юрій Мельник.

“Необхідність ремоторизації Т-64БМ2 зі встановленням 1000-сильного двигуна 6ТД вимагала кропіткої роботи. Було повністю перероблено моторно-трансмісійне відділення, виливались картера коробок передач, бо вони мають абсолютно інше розміщення. І врешті-решт ми отримали машину, яка задовольняє базові вимоги українських танкістів – машина вже дуже добре показала себе на випробуваннях.

Важливо, що ця модернізація сформована виходячи з потреб самих бійців. І була виконана у тісній співпраці “Харківського бронетанкового заводу”, ХКБМ та конструкторсько-технологічним центром Міноборони всього за півроку.

Також необхідно відмітити, що на танк встановлено приціл 1Г46 та інші сучасні компоненти системи управління вогнем. Фактично, все краще, що було встановлено на Т-64БМ та Т-84 – інтегровано у цей танк. [ред. це доволі важливе уточнення, бо це означає що Т-64БМ2 отримав можливість вести вогонь високоточною ракетою “Комбат”].

У приціл була встановлена тепловізійна матриця, що дозволило у ночі розширити дальність розпізнавання цілей до 3 км [ред. дальність виявлення цілей, зазвичай, у 1,5-2 рази більша]. Був, вже традиційно, встановлено цифровий захищений зв’язок та система навігації, яка дозволяє не тільки прив’язуватись до місцевості, але і бачити розташування інших танків підрозділу.




Фактично зараз готується ціла рота модернізованих Т-64БМ2, яка буде направлена у війська для проходження підконтрольної експлуатації. Паралельно з цим ще один зразок буде завершувати програму державних випробувань для прийняття на озброєння Збройних Сил.

В подальшому очікується рішення щодо уніфікації і приведення до вигляду Т-64БМ2 всіх танків Т-64, а також ремоторизація танків Т-64БМ “Булат” двигуном 6ТД. У військах зараз доволі багато різноманітних модифікацій навіть одного танка Т-64. І необхідно вийти на один зразок, щоб спростити логістику та експлуатацію.

Сподіваємось, що найближчим часом завершиться розробка модернізації Т-64, яка здійснюється під шифром “Краб”. В результаті ми побачимо у порівнянні обидві машини та будемо розвиватися далі”, – розповів генерал-майор Юрій Мельник.

Збройні Сили України зараз експлуатують доволі різноманітні бойові модулі для бронетехніки. Вийшло так, що БТР-3 оснащений модулем “Штурм”, БТР-4 озброєний “Парусом”, а за останні роки підприємства українського ОПК розробили ще з десяток доволі схожих за можливостями зразків.

Тому у питанні переозброєння БМП-1 Міноборони вирішило піти шляхом прийняття на озброєння єдиного бойового модуля, який дійсно відповідає всім необхідним вимогам поля бою. І завдяки співпраці НВК “Техімпекс”, НВП “Синтез”, “Житомирського бронетанкового заводу”, “Ізюмського приладобудівного заводу” та ряду інших компаній з’явився модуль “Спис”.




Він також озброєний 30-мм автоматичною гарматою, кулеметом та автоматичним гранатометом, а також двома ПТРК “Бар’єр”, проте має абсолютно нові можливості завдяки програмному забезпеченню: захоплення та автосупроводження цілей, а також максимально чіткому та плавному ходу механізму наведення та стабілізації. Також слід додати, що цей бойовий модуль має ще одну важливу експуатаційну характеристику – можливість перезаряджання автоматичної гармати з середини бойової машини.

“У 2020 році ми провели порівняльні випробування всіх бойових модулів, які на той час існували. І було прийнято рішення відійти від такого розмаїття. Бойовий модуль “Спис” вже допущено до експлуатації у ЗСУ, тобто перші кроки до прийняття на озброєння єдиного бойового модуля зроблено”, – підкреслив начальник Центрального бронетанкового управління Збройних Сил України.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook