X

В Міноборони несподівано вирішили відремонтувати танки БМ “Оплот” та БРЕМ “Атлет” ЗСУ

Департамент державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони, в рамках масштабного ремонтного замовлення військової техніки, оприлюднив доволі загадковий тендер.

Згідно з розміщеною 4 серпня ц.р. на майданчику ProZorro інформацією, у військовому відомстві хочуть замовити “військовий ремонт бронетранспортерів БТР-4 та машин на їх базі, бойових ремонтно-евакуаційних машин БРЕМ “Атлет”, танків БМ “Оплот”, комплексних динамічних тренажерів екіпажу до БТОТ, у місцях розташування несправної техніки виїзними ремонтними бригадами”.

На відновлення техніки планують витратити 9 млн гривень, а самі ремонтні роботи за планом мають бути завершені до 30 листопада цього року.

Якщо військовий ремонт бронетранспортерів БТР-4 ніякого подиву не викликає, оскільки ці машини десятками постачалися в ЗСУ й активно експлуатуються, то які танки БМ “Оплот” й БРЕМ-84 “Атлет” (обидва види техніки описуються в “множині”) знаходяться “у місцях розташування несправної техніки” ЗСУ і скільки їх мають відремонтувати ремонтники, доволі складне питання.

Про постачання цих моделей (БРЕМ-84 “Атлет”, нагадаємо, побудований на шасі танка БМ “Оплот”), в кількості принаймні пару екземплярів кожної, в бойові частини ЗСУ офіційно не повідомлялося.




За публічними даними на ЗІМ начебто виготовили 51 БМ “Оплот” – 49 для Таїланду, №50 для США й завершують “51” на замовлення “Укрспецекспорту”. Також відомо, що в рамках тайського контракту було зроблена два БРЕМ “Атлет” (відвантажені замовнику) й начебто ще один – демонстраційний, знаходиться на підприємстві.

Відомо, що свого часу, поодинокі зразки цієї техніки також начебто “світилися” у харківському Військовому інституті танкових військ імені Верховної Ради України НТУ “ХПІ”. Проте це було доволі давно й наразі достеменно не відомо, чи не належали вони підприємствам “Укроборонпрому”, а у власне навчальний заклад були відтранспортовані на невеликий термін для ознайомлення студентів чи для якихось офіційних заходів.

Поділитися цим!
Антон Кучепінков:
Related Post